Το Bonus και η Επιχειρησιακή ανέδειξαν το «μπάχαλο» με τους ειδικούς ρόλους

 

Η υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης και η είδηση του bonus εκτός των άλλων ανέδειξε και το «μπάχαλο» που επικρατεί σήμερα στην τράπεζα με τους ειδικούς ρόλους.

Η επιχειρησιακή σύμβαση δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και δίνει ψίχουλα, ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται δραματικά (δείτε εδώ την ανακοίνωσή μας).

Η Διοίκηση με το bonus (που αποτελεί μονομερή παροχή εκτός κάποιας συλλογικής συμφωνίας) έκανε επίδειξη δύναμης με πολλαπλούς αποδέκτες. Το timing της ανακοίνωσης του bonus αμέσως μετά από την υπογραφή της επιχειρησιακής μόνο σαν τρολάρισμα μπορεί να φανεί τόσο ως προς τους συναδέλφους όσο και προς το συνδικαλισμό. Δεν μπορούσαν τουλάχιστον αυτά τα λεφτά να πάνε στην επιχειρησιακή για να έχουμε τουλάχιστον μια εικόνα για τα κριτήρια, τους δικαιούχους και το ύψος των ποσών;

Πλήρης αδιαφάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το bonus σε κάποιους ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ την στιγμή που η επιχειρησιακή δίνει κατά μέσο όρο ποσό 240€ σε κάρτα Σκλαβενίτη…

Πολύ καλά πήγε και αυτή η διαπραγμάτευση που διεξήγαγε η πλειοψηφία του ΣΕΤΠ για όλους μας…

 

Κατόπιν ενεργειών μου…

Η Διοίκηση υλοποιεί την δική της ατζέντα, ανενόχλητη στηριζόμενη στην πληθώρα των σωματείων. Για αυτό ευθύνες έχουν όλοι οι σύλλογοι και κυρίως ο ΣΕΤΠ, ως αντιπροσωπευτικός σύλλογος που έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση.

Παρότι όλοι οι σύλλογοι με ανακοινώσεις τους στάθηκαν απέναντι στην απόφαση αυτή της τράπεζας πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο ΣΕΤΠ έσπευσε με ανακοίνωσή του να «ενημερώσει» τους συναδέλφους για τον τρόπο καταβολής του bonus, προφανώς για να «μπει στο κάδρο» των αμοιβών. «Κατόπιν ενεργειών μου» λοιπόν όπως είπε και ο Μαυρογιαλούρος…

 

«Μαύροι» ειδικοί ρόλοι

Τι συμβαίνει σήμερα στην τράπεζα με τους ειδικούς ρόλους;

Πόσοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες είναι σε αναμονή για να οριστούν;

Πόσοι από αυτούς που ασκούν τα καθήκοντα του ρόλου δεν παίρνουν πρόσθετη αμοιβή ούτε με την επιχειρησιακή ούτε με το bonus;

Η τράπεζα αυτή τη στιγμή λειτουργεί (και) με «μαύρους ρόλους» δηλαδή με συναδέλφους που ασκούν τα καθήκοντα του ειδικού ρόλου (π.χ. Upper Mass) αλλά δεν είναι ορισμένοι και δεν φαίνονται πουθενά στο οργανόγραμμα.

Πολλές φορές μάλιστα συνάδελφοι χρεώνονται σιωπηρά και δύο ρόλους προκειμένου να βοηθήσουν το κατάστημα.

Η Διοίκηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ειδικούς ρόλους και για αυτό οι συνάδελφοι στην προσπάθειά τους να οριστούν προκειμένου να αποφύγουν την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας, γίνονται όμηροι αυτής της κατάστασης.

Η κατανομή των χρημάτων της επιχειρησιακής και του bonus δημιούργησε όπως είναι φυσικό ένα μεγάλο αίσθημα αδικίας σε αυτούς τους συναδέλφους που βλέπουν να μην αναγνωρίζεται η προσπάθεια τους ενώ ασκούν τα καθήκοντα του ρόλου.

Ίσως μια απλή αναφορά στην επιχειρησιακή σύμβαση ότι «το εν λόγω επίδομα το δικαιούνται όσοι ασκούν το ρόλο» έβαζε τα πράγματα σε μια σειρά.

Αλλά είπαμε ότι με αυτό το συνδικαλισμό αυτά τα αποτελέσματα θα έχουμε…

 

Υπάρχει λύση; Τι κάνουμε;

Μέχρι τώρα για τους ρόλους και την ευθύνη που τους συνόδευε δεν υπήρχε κάποια αμοιβή. Τόσο όμως η επιχειρησιακή όσο και το Bonus ανοίγουν πλέον μια μεγάλη κουβέντα στην τράπεζα που αφορά τα επιδόματα των υπεύθυνων θέσεων αλλά και τις πρόσθετες αμοιβές.

Τα επιδόματα ευθύνης (όπως και πολλά άλλα) περιγράφονται στον Οργανισμό Εργασίας της τράπεζας Πειραιώς που η Διοίκηση με την συνενοχή της πλειοψηφίας του ΣΕΤΠ τον κρατάει ανενεργό και δεν τον εφαρμόζει.

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στον οργανισμό εργασίας και τι σημαίνει για τους εργαζόμενους στην τράπεζα Πειραιώς.

Το θέμα της εφαρμογής του Οργανισμού εργασίας το ξεκίνησε ο ΣΕΤΑΠ το 2013 με την προεδρία της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ – ΕΣΑΚ προκειμένου να μπουν εργασιακοί κανόνες στην καθημερινότητά μας. Το θέμα κατέληξε σε ένα δικαστικό αγώνα που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουμε δικαιωθεί πρωτόδικα και αναμένουμε τις εξελίξεις.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για να υπάρξει αποτέλεσμα όλοι οι σύλλογοι θα πρέπει να μπουν σε αυτόν τον κοινό αγώνα.

Να εφαρμοστεί άμεσα ο Οργανισμός Εργασίας στην τράπεζα, να περιγραφούν οι ρόλοι, τα καθήκοντα και οι αμοιβές.

Να μπουν επιτέλους κάποιοι κανόνες στην εργασία μας και να πάψουν αυτές οι αδικίες.

Υπάρχει κάποιος συνδικαλιστής που είναι αντίθετος με αυτό;

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022