Το παρασκήνιο της αποχώρησης του ΤΜΕΔΕ από την Attica Bank

 

Η ανάγκη περιορισμού της ζημίας από τη μακροχρόνια επένδυσή του στην Attica Bank είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε στην υπαναχώρηση του ΤΜΕΔΕ από τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η απόφαση, όπως αποκάλυψε η «Κ», ελήφθη στο παρά πέντε της υλοποίησης της ΑΜΚ ύψους 473 εκατ. ευρώ, αναιρώντας τη συμφωνία της 6ης Απριλίου και σύμφωνα με τις ενδείξεις αποτέλεσε μια επιβεβλημένη απόφαση ενόψει και της πιθανότητας περαιτέρω απομείωσης της συμμετοχής του ΤΜΕΔΕ στην τράπεζα, στην οποία έχει μέχρι σήμερα επενδύσει άνω των 800 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει ανακτήσει μέρος αυτού του ποσού. Υπενθυμίζεται ότι το ταμείο των μηχανικών συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021 στην Attica Bank, καλύπτοντας 62 εκατ. ευρώ και η δέσμευσή του ήταν να επενδύσει άλλα 40 εκατ. ευρώ στην επικείμενη ΑΜΚ, από την οποία μάλιστα θα έβγαινε με μειωμένο ποσοστό, κοντά στο 10%, από 20,11% που διαθέτει σήμερα.

Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων από την τράπεζα σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank που συνεδρίασε χθες ενέκρινε και το συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο, στη βάση και των πρόσφατων εξελίξεων σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των μετόχων ενόψει της ΑΜΚ, που όπως επισημαίνεται θα υλοποιηθεί βάσει χρονοδιαγράμματος. Η συμφωνία προβλέπει ότι στο νέο Δ.Σ. της Attica Bank θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την επιτροπή υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο πρόεδρος όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στη διοίκηση της τράπεζας δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Η αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ θα υποκατασταθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα συνεισφέρουν 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία, συνεκτιμώντας την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την προσδοκία για τη δυνατότητα υπεραξίας από τη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια. Από την πλευρά της η Thrivest Holding –συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου– διατηρεί τη δέσμευσή της να συνεισφέρει 64 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 11,5% της Attica Bank. Μέρος αυτού του ποσού και συγκεκριμένα 34 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει η Παγκρήτια Τράπεζα –με εγγύηση της Thrivest– στην οποία η τελευταία ελέγχει το 44%. Η εμπλοκή της Παγκρήτιας σηματοδοτεί και την προοπτική συγχώνευσης των δύο τραπεζών, που αποτελεί άλλωστε και τον απώτερο στόχο των νέων επενδυτών, οι οποίοι επιδιώκουν να ελέγχουν στη νέα τράπεζα που θα προκύψει το 50+1 των μετοχών. Οπως εξηγούν πηγές κοντά στη διαδικασία, «η Thrivest Holding αποτελεί έναν θεσμικό επενδυτή που επιδιώκει την επενδυτική συμμετοχή ως μετόχου σε μια εξυγιασμένη, σωστά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική τράπεζα, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της. Προς την κατεύθυνση αυτή συντρέχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις», καταλήγουν. Στη θετική έκβαση των συζητήσεων για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, καθοριστικό ρόλο –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– διαδραμάτισε «η θετική συμβολή του διοικητή της ΤΤΕ Γιάννη Στουρνάρα, η πίστη στο μέλλον της τράπεζας από την πλευρά της διοίκησης και της Ελένης Βρεττού και η αποφασιστικότητα του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest».

Το ΤΧΣ θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, που αντιστοιχούν στο 69,5% συμμετέχοντας στην επικείμενη ΑΜΚ με 329 εκατ. ευρώ, ενώ το E-ΕΦΚΑ θα συμμετάσχει με 40 εκατ. ευρώ, διατηρώντας επίσης το ποσοστό του, δηλαδή το 8,4%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση δεν θα εκδοθούν warrants, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, καθώς η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου από τη Thrivest θα επιτευχθεί σε επόμενη φάση και μέσω της σχέσης ανταλλαγής με την ενιαία Παγκρήτια Τράπεζα, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείεται να γίνει σε δεύτερο χρόνο. Οι όροι της συγχώνευσης και η σχέση ανταλλαγής των μετοχών που θα καθοριστούν είναι κρίσιμο θέμα, καθώς από αυτή εξαρτάται η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην ενιαία τράπεζα, που επιδιώκει η Thrivest. Η συνένωση θα βασιστεί σε due diligence, που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί προκειμένου να τεκμηριωθεί η σχέση ανταλλαγής για τη συνένωση των δύο τραπεζών.

Πηγή: www.moneyreview.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022