Σάλας – Λογοθέτης: Οι συναλλαγές που στοιχειώνουν την Τράπεζα Πειραιώς

Το inside story φέρνει στο φως ευρήματα των διωκτικών και εποπτικών Αρχών για τα πεπραγμένα της Διοίκησης Σάλα, τα οποία αφορούν σε συναλλαγές μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και εταιρειών συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη, οι οποίες κρίθηκε από τις Αρχές ότι ζημίωσαν την τράπεζα.

Τα πεπραγμένα της παρελθούσας Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς βγαίνουν σιγά σιγά στο φως. Οι εισαγγελικές έρευνες, οι έρευνες της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, αλλά και πορίσματα και έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδος, περιγράφουν μια σειρά συμπεριφορών και ενεργειών που ζημίωσαν την τράπεζα, αλλά και τους Έλληνες φορολογούμενους, που από το 2009 έως σήμερα την έχουν κρατήσει όρθια, στηρίζοντάς την με περισσότερα από 16 δισ. ευρώ.

Το inside story φέρνει σήμερα στο φως μια πτυχή των ευρημάτων των διωκτικών και εποπτικών Αρχών για τα πεπραγμένα της Διοίκησης Σάλα, τα οποία αφορούν στον τρόπο με τον οποίο ο ιδρυτής της Τράπεζας Πειραιώς και πρώην επικεφαλής της, Μιχάλης Σάλας, φέρεται να δρομολόγησε την μεταβίβαση προσωπικών του δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς σε εταιρεία συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη. Αυτήν τη συναλλαγή, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ακολούθησε μια σειρά από μη σύννομες συναλλαγές που έχουν ήδη περιγράφει στο περίφημο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και για τις οποίες έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, η Πρόεδρος Πρωτοδικών Μαρίνα Μπόζνου, προχώρησε στις 10 Φεβρουαρίου 2020 σε επικύρωση και επέκταση για 18 μήνες της δέσμευσης, από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων στη σχετική υπόθεση. Πλέον εκκρεμεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο θα πρέπει έως τις 18 Μαρτίου 2020 να αποφασίσει αν θα υποβάλει εγκλήσεις για τη συνέχιση των διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί από τους Εισαγγελείς στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Τα πεπραγμένα του 2009

Η αρχή των κατά τους ελεγκτές «κακώς κειμένων» που αφορούν στα προσωπικά δάνεια του Μιχάλη Σάλα, ουσιαστικά έγινε προ δεκαετίας, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2009. Εκείνη την περίοδο ο κ. Σάλας έλαβε δάνεια από την Marfin Egnatia Bank του Ανδρέα Βγενόπουλου, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Στόχος του ήταν να μπορέσει να διατηρήσει το ποσοστό του και τον έλεγχο της τράπεζας. Σύμφωνα με πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της Marfin Popular BankΔείτε τις επίμαχες αναφορές στο πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της Marfin Popular Bank (μετεξέλιξης της Marfin Egnatia Bank), που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2012 και το οποίο είναι στη διάθεση του inside story, μέσω των δανείων που έλαβαν ο κ. Σάλας και μέλη της οικογένειάς του βρέθηκαν να χρωστούν στην Marfin περί τα 113 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Marfin Egnatia Bank είχε παράσχει σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας του Μιχάλη Σάλα όριο σε Ανοικτό Αλληλόχρεο Λογαριασμό ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με το προαναφερόμενο πόρισμα, η διαδικασία της δανειοδότησης ενείχε παρατυπίες, που περιλάμβαναν από ελλιπείς εγγυήσεις έως και εγκρίσεις που δόθηκαν προτού ακόμη συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή που θα ενέκρινε τα δάνεια. Παρόλα αυτά, τα δάνεια δόθηκαν σε τρεις εταιρείες με έδρα την Κύπρο, που έφεραν τα ονόματα KAEO Enterprises Ltd, Shent Enterprises Ltd και Benidver Investments Ltd. Οι εταιρείες αυτές, στη βάση του προαναφερόμενου Ανοικτού Αλληλόχρεου Λογαριασμού, έλαβαν τον Ιούνιο του 2009 δάνεια από την τότε Marfin Egnatia Bank, προκειμένου να μετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Για τη λήψη των εν λόγω δανείων δεν δόθηκαν προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων των εταιρειών, αλλά μια εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ ενεχυριάστηκαν και 66,2 εκατομμύρια μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Δεν είναι τυχαίο πως τα δάνεια αυτά θεωρήθηκαν τόσο επισφαλή, που η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου απαίτησε τη διενέργεια προβλέψεων συνολικού ύψους 87,8 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Marfin Egnatia Bank είχε παράσχει δάνεια και σε άλλο τότε ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς για συμμετοχή στην ΑΜΚ του Ιουνίου 2009, τα οποία ο εσωτερικός έλεγχος της Marfin Popular Bank τα συσχέτιζε άμεσα με τον Μιχάλη Σάλλα.

Ο κ. Σάλας ερωτήθηκε από το inside story για τα σχετικά δάνεια. Ωστόσο, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια, ξεκαθάρισε πως αναγνωρίζει μόνον τα δάνεια της Shent Enterprises Ltd. Συγκεκριμένα, για τις KAEO Enterprises Ltd και Benidver Investments Ltd ανέφερε τα εξής: «Οι δύο συγκεκριμένες εταιρείες περιλαμβάνονταν σε όμιλο της οικογένειάς μας μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2009, χωρίς δανεισμό ή άλλες υποχρεώσεις. Έκτοτε έχουν μεταβιβαστεί». Αξίζει να επαναλάβουμε πως το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της Marfin Popular Bank, που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2012, συσχετίζει τα δάνεια των KAEO Enterprises Ltd και Benidver Ltd άμεσα με την οικογένεια Σάλλα, 25 μήνες μετά από τη φερόμενη –κατά την πλευρά Σάλλα– μεταβίβασή τους.

Όλα τα προαναφερόμενα δάνεια μεταφέρθηκαν την Άνοιξη του 2013 από την Marfin Popular Bank στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς μετά το bail in στην Κύπρο η ελληνική τράπεζα απορρόφησε τα καταστήματα και τις εργασίες των κυπριακών τραπεζών –Marfin Popular Bank, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα– στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι τη στιγμή που η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόραζε τα υποκαταστήματα της Marfin στην Ελλάδα ο Μιχάλης Σάλας είχε δανειακή έκθεση τουλάχιστον 113 εκατ. ευρώ στην Marfin Popular Bank, ήταν κάτι που εποπτικά ήταν ασυμβίβαστο. Αλλά οι ελληνικές αρχές, άγνωστο γιατί, δεν το έλαβαν υπόψη.

Στις 24 Απριλίου 2013, ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ερωτηθείς στην Κυπριακή Βουλή για το πώς δόθηκε η Marfin Popular Bank σε ανθρώπους που χρωστούσαν στο ίδρυμα όπως ο Μιχάλης Σάλας, είχε απαντήσει –με επιστολή στη βουλευτή που κατέθεσε την ερώτησηΔιαβάστε την επιστολή εδώ– ως εξής: «Δεδομένου ότι οι όροι πώλησης είχαν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup, η επιλογή του αγοραστή έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδας με δικά της κριτήρια. Για τον πωλητή δεν υπήρχε καμία οικονομική διαφοροποίηση μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών. Κατά πόσον οι αγοραστές ή συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα είχαν δάνεια από την τράπεζα την οποία αγόρασαν, είναι πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να χειριστεί η Τράπεζα της Ελλάδος». Υπενθυμίζεται πως τα υποκαταστήματα της Marfin Popular Bank στην Ελλάδα δόθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς το 2013 έναντι 524 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις δανείων που εγείρουν ερωτηματικά

Στις αρχές του 2014 τέθηκε σε λειτουργία ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM)Single Supervisory Mechanism και η εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων αναβαθμίσθηκε. Ως επακόλουθο, η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος έγινε πιο πιεστική προς τους τραπεζίτες, ζητώντας τους να διευθετήσουν τις όποιες εκκρεμότητες είχαν απέναντι στα πιστωτικά τους ιδρύματα και οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως σύγκρουση συμφερόντων. Εκείνη την χρονική περίοδο ο Μιχάλης Σάλας φέρεται να αναζήτησε τρόπους προκειμένου να μειώσει τη δανειακή έκθεσή του απέναντι στην Τράπεζα Πειραιώς. Και σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόκτηση των ελληνικών υποκαταστημάτων της Marfin, βρήκε τον τρόπο να το κάνει. Μέσω της εφοπλιστικής οικογένεια Λογοθέτη.

Στις 18 Μαΐου 2014 η εκτελεστική επιτροπή του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς συμφώνησε την πώληση δανείων ονομαστικής αξίας 44,3 εκατ. ευρώ της Shent Enterprises Ltd, συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα, στην εταιρεία Sunmit Property Limited. Ουσιαστικά με αυτή τη συμφωνία (συμφωνία υποκατάστασης και μεταφοράς), η Sunmit Property δεσμεύτηκε να αποπληρώσει πλήρως το δάνειο της Shent Enterprises Ltd στην Τράπεζα Πειραιώς (η Shent Enterprises Ltd, έχει μετονομαστεί σήμερα σε Lyktos και είναι το εταιρικό όχημα που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ο Μιχάλης Σάλας για τις επενδύσεις του).

Από την έρευνα των ελληνικών Αρχών προέκυψε πως η Sunmit Property Limited ήταν μια εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, που κατά τον χρόνο που αποπληρώθηκε η δανειακή σύμβαση της Shent Enterprises Ltd, είχε ως πραγματικούς δικαιούχους τους Μιχάλη Λογοθέτη, Κωνσταντίνο Λογοθέτη και Neil Austin Mortimer. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Τράπεζα Πειραιώς είχε δηλωθεί αρχικά ως πραγματικός δικαιούχος της Sunmit Property ένας Έλληνας ναυτικός κάτοικος Κούβας, με το όνομα Γιώργος Βραχνάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η Sunmit Property Limited της οικογένειας Λογοθέτη απέστειλε μεταξύ 29 Οκτωβρίου 2014 και 8 Δεκεμβρίου 2014 στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω της γερμανικής τράπεζας BERENBERG τέσσερα εμβάσματα συνολικού ύψους 44,31 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων αγόρασε τις υποχρεώσεις της Shent Enterprises του Μιχάλη Σάλλα. Ο τραπεζικός λογαριασμός της Sunmit Property Limited στην BERENBERG άνοιξε στις 13 Αυγούστου 2014 και έκλεισε στις 12 Σεπτεμβρίου 2017, περίοδο που η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκλήρωνε την έρευνα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, προερχόμενες από τις δύο αρχές, το δάνειο της Shent Enterprises, το οποίο είχε αρχικά ως ενέχυρο αποκλειστικά μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, είχε σταματήσει να εξυπηρετείται μετά την απόκτησή του από την Sunmit Property Limited. Μετά ωστόσο από τις έρευνες της Τράπεζας της Ελλάδος, το φθινόπωρο του 2017, η πλευρά Λογοθέτη ζήτησε και έλαβε πρόσθετες εξασφαλίσεις για το συγκεκριμένο δάνειο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συναλλαγή της Shent Enterprises Ltd με την εταιρεία Sunmit Property Limited, ο Μιχάλης Σάλας απάντησε στο inside story μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια τα εξής: «Η εταιρεία Shent δεν έχει δάνεια ή άλλης μορφής υποχρεώσεις. Οι αναφερόμενες στα σχετικό σας ερώτημα συναλλαγές έχουν αρμοδίως γνωστοποιηθεί και έχουν επανειλημμένως ελεγχθεί και αξιολογηθεί. Η εταιρεία στην οποία μεταβιβάστηκε το δάνειο της Shent, εξοφλώντας ολοσχερώς την Τράπεζα Πειραιώς, δεν είχε μέτοχο τον κ. Λογοθέτη, ούτε κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς του».

Η απάντηση που έδωσε στο inside story η πλευρά Λογοθέτη δεν ταυτίζεται με εκείνη του Μιχάλη Σάλλα. Για τη συναλλαγή αυτή ο Όμιλος Libra ανέφερε τα εξής: «Ο Όμιλος Libra ενήργησε ως διαμεσολαβητής για την αγορά δανείου της Shent Enterprises Ltd. Το εν λόγω δάνειο έχει πλέον αντικατασταθεί από άλλο δάνειο το οποίο είναι εξασφαλισμένο και εξυπηρετείται πλήρως. Εξ όσων γνωρίζουμε η συναλλαγή αυτή δεν προκάλεσε οποιαδήποτε ζημία στην τράπεζα».

Η οικογένεια Λογοθέτη δεν είχε προσωπική σχέση με τον Μιχάλη Σάλλα. Απαντώντας στο inside story, ο Όμιλος Libra αποσαφήνισε πως «διατηρούσε πάντα μια υγιή, επαγγελματική σχέση με την τράπεζα και, όπως είναι αναμενόμενο από ένα μεγάλο πελάτη, υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου είχαν περιστασιακά συναντήσεις με τον κ. Σάλα, υπό την ιδιότητα του προέδρου της τράπεζας». Ειδικά για τις σχέσεις της οικογένειας Λογοθέτη με τον κ. Σάλλα διευκρινίσθηκε πως «ο κ. George Logothetis γνώρισε τον κ. Σάλλα την άνοιξη του 2014 και τον συνάντησε συνολικά τρεις ή τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο κ. Michael Logothetis έχει συναντήσει τον κ. Σάλλα μόνο μια φορά, σε μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου 45 δευτερόλεπτα».

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε προσωπική σχέση, εγείρεται το ερώτημα γιατί η οικογένεια Λογοθέτη απέκτησε τα δάνεια του Μιχάλη Σάλλα στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή χωρίς «κούρεμα», ενώ αυτά είχαν ως collateral (εξασφάλιση) μόνο μετοχές της Πειραιώς. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η απάντηση δόθηκε μια ημέρα μετά την απόφαση για την πώληση των δανείων της Shent στην Sunmit Property. Συγκεκριμένα, στις 19 Μαΐου 2014, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε –χωρίς να έχει προηγηθεί διαγωνισμός ή ενημέρωση των Αρχών– την πώληση ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου δανείων ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ στην εταιρεία Baywest Business Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία είχε μοναδικό μέτοχο τον Μιχάλη Λογοθέτη. Η πώληση του χαρτοφυλακίου αποφασίστηκε να γίνει μέσω μιας εξειδικευμένης εταιρείας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και για τον λόγο αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας Πειραιώς επέλεξε ως μεσίτη των δανείων τον Όμιλο LXM, αν και δεν είχε προϋπηρεσία σε αυτές τις συναλλαγές. Ο όμιλος LXM ανήκει επίσης στον όμιλο Libra της οικογένειας Λογοθέτη. Έτσι, μεταξύ 23 Μαΐου 2014 και μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2015 υπογράφηκαν 15 συμφωνίες πώλησης δανείων μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Baywest. Μέσω αυτών των συναλλαγών η Baywest Business Limited απέκτησε 85 δάνεια, ονομαστικής αξίας 1,04 δισ. ευρώ (προ προβλέψεων) ή 630 εκατ. ευρώ μετά τις προβλέψεις, στην τιμή των 320 εκατ. ευρώ.

Οι Αρχές συνδέουν τις δύο συναλλαγές και τις ερμηνεύουν ως εξυπηρέτηση της μιας πλευράς προς την άλλη. Ο Όμιλος Libra και ο Μιχάλης Σάλας αρνούνται την ορθότητα αυτής της ερμηνείας. Η πλευρά Λογοθέτη δήλωσε στο inside story πως «δεν υπάρχει απολύτως καμιά σχέση μεταξύ της πώλησης του δανείου της Shent και της πώλησης ενός πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων… Η πώληση των δανείων της Shent δεν ήταν σε καμία περίπτωση προϋπόθεση για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ο Μιχάλης Σάλας από την πλευρά του ανέφερε για το ζήτημα πως η Τράπεζα Πειραιώς είχε αναλάβει ρητή υποχρέωση, στο Business Plan των ετών 2014-2018, απομόχλευσης του ισολογισμού της από Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα και Non Core Assets και πως η συγκεκριμένη συναλλαγή επομένως ήταν κανονιστικά επιβεβλημένη. Επίσης, σε ερώτηση του inside story για τη μη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση του χαρτοφυλακίου των δανείων, ο κ. Σάλας απάντησε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του πως «δεν υφίσταται συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο που να προβλέπει υποχρέωση διενέργειας διαγωνισμού για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Αλλά ήταν πραγματικά «απολογιστικά επωφελής» η συναλλαγή; Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει στη διάθεση του το inside story υποστηρίζει πως η τιμή διάθεσης του χαρτοφυλακίου δανείων ήταν πολύ μικρότερη της πραγματικής αξίας των δάνειων. Δηλαδή ότι τα δάνεια πουλήθηκαν φθηνά και η τράπεζα αναγκάσθηκε εκ των υστέρων να πάρει πολύ μεγάλες προβλέψεις – ενώ προ της πώλησης του χαρτοφυλακίου είχαν ήδη ληφθεί προβλέψεις ύψους 418 εκατομμυρίων.

Η πλευρά Λογοθέτη δεν δέχεται τον ισχυρισμό ότι τα δάνεια πουλήθηκαν φθηνά. Σε σχετική απάντηση που έδωσε ο Όμιλος Libra στο inside story αναφέρει πως «η ονομαστική αξία του δανείου είναι επουσιώδης, όμως η τιμή αγοράς του 30% περίπου του κεφαλαίου μπορεί να θεωρηθεί ως μια πολύ δίκαιη έκπτωση για τα δεδομένα της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκείνης της περιόδου». Στο σημείο αυτό η πλευρά Λογοθέτη επικαλείται εκθέσεις της EY και της Grant Thornton που επιβεβαιώνουν ότι η τιμή που πληρώθηκε για τα εν λόγω δάνεια ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με την αγοραία αξία για συναλλαγές αυτού του είδους. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τα δάνεια σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από αυτή στην οποία πωλήθηκαν και επομένως η τράπεζα απέσπασε σημαντικό κέρδος από αυτή τη συναλλαγή», υποστηρίζει ο Όμιλος Libra, αποκρούοντας τις αιτιάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την ίδια επιχειρηματολογία υιοθετεί και η πλευρά Σάλλα. Σχετικά απάντησε τα εξής: «Οι αξίες μεταβίβασης των δανείων ήταν εντός του αποδεκτού εύρους της αγοράς (και κατά περίπτωση υψηλότερες αυτού), γεγονός που έχει έκτοτε πιστοποιηθεί από δύο ανεξάρτητες πραγματογνωμοσύνες. Η συναλλαγή απολογιστικά ήταν επωφελής για την τράπεζα, δεδομένου ότι συνεχίστηκε και υλοποιήθηκε και από τη νέα Διοίκηση περί τα τέλη του 2017, δηλαδή μετά την έκδοση της Έκθεσης Ελέγχου ΤτΕ».

Ωστόσο, ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξε ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε μέχρι το τέλος του 2016 εγγράψει πρόσθετες προβλέψεις ύψους 310 εκατ. ευρώ από την πώληση των 85 δανείων, λόγω της ζημιάς που υπέστη από τη διαφορά μεταξύ της αξίας των δανείων που πώλησε και της τιμής που τα διέθεσε στην Baywest. Ακόμα, σύμφωνα με τα πορίσματα των Αρχών, αν και μέχρι το τέλος του 2016 η Baywest είχε καταβάλει μόνο τα 94,3 εκατ. ευρώ από τα 320 εκατ. ευρώ που έπρεπε να πληρώσει και είχε σταματήσει να εξυπηρετεί το δάνειό της, αγνοώντας έτσι τη συμφωνία, η τότε Εκτελεστική Επιτροπή του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς δεν είχε πράξει τίποτα γι’ αυτό.

Ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν αξιολόγησε την ικανότητα της Baywest να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Είναι ενδεικτικό πως δεν είχαν εξασφαλιστεί κυρώσεις σε περίπτωση που η Baywest δεν κατέβαλε μέσα στο συμβατικό χρόνο το αντίτιμο στην τράπεζα –όπως και συνέβη– ενώ είχε προβλεφθεί πως σε περίπτωση εμπρόθεσμης υπαναχώρησης από την πώληση κάποιου δανείου η Baywest είχε το δικαίωμα μείωσης 5% του καταβλητέου ποσού για τα υπόλοιπα δάνεια που υπάγονταν στην ίδια σύμβαση! Καλούμενη από το inside story να σχολιάσει τη σχετική επισήμανση, η πλευρά Λογοθέτη ανέφερε πως «ερωτήσεις σχετικά με ζητήματα δέουσας επιμέλειας από πλευράς Τράπεζας Πειραιώς αφορούν την τράπεζα».

Αλλά η συναλλαγή αυτή εξακολουθεί να «στοιχειώνει» την Τράπεζα Πειραιώς ακόμη και σήμερα. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως μόνον η Baywest φέρεται να οφείλει σήμερα περί τα 220 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και να μην έχει καταβάλει δύο από τις συμφωνημένες δόσεις που έπρεπε να πληρώσει, συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Ειδικά μέσα στο 2019 δεν πλήρωσε καμία εκ των συμφωνημένων δόσεων.

Αν και ζητήθηκε από την πλευρά Λογοθέτη να τοποθετηθεί για το ζήτημα των συνολικών υφιστάμενων οφειλών προς την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο δεν παρείχε σχετική ενημέρωση. «Ενώ δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες μεμονωμένων δανειακών συμβάσεων, διατηρούμε μια καλή και επαγγελματική σχέση με την Τράπεζα Πειραιώς και εργαζόμαστε συστηματικά για να μειώσουμε περαιτέρω την έκθεσή μας προς την τράπεζα», απάντησε ο Όμιλος Libra.

Εκπρόσωπος της Τράπεζα Πειραιώς απάντησε από την πλευρά του ιδρύματος πως «η τράπεζα δεν σχολιάζει υποθέσεις πελατών της».

Τα δάνεια των στελεχών

Οι συναλλαγές της παρελθούσας Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με την οικογένεια Λογοθέτη δεν σταμάτησαν σε αυτές που αφορούσαν στις Shent Enterprises, Sunmit Property Limited και Baywest.

Στις 27 Μαρτίου 2015 και ενώ ακόμη η Πειραιώς μεταβίβαζε δάνειά της στην Baywest Business Limited, υπέγραψε μια νέα σύμβαση με την εταιρεία Lindfield Worlwide Limited για την πώληση 28 δανείων ονομαστικής αξίας 31,8 εκατ. ευρώ που ανήκαν σε 12 ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι χαρακτηριστικό πως ο επίσημος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν εντόπισε καμία έγκριση από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση των δανείων αυτών.

Η Lindfield, με έδρα της Βρετανικές Παρθένες Νήσους, η οποία είχε μοναδικό μέτοχο τον Μιχάλη Λογοθέτη, ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 2015, ήτοι μερικές ημέρες πριν από την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας. Μάλιστα, αν και τα δάνεια των τραπεζιτών πωλήθηκαν στην εταιρεία αυτή, τα αποπλήρωσε μια άλλη εταιρεία. Η Albion Navigation Limited η οποία συνδέεται επίσης με τον όμιλο Λογοθέτη, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ.

Η Albion Navigation απέστειλε μέσω της τράπεζας BERENBERG μεταξύ 23 Απριλίου 2015 και 22 Ιουλίου 2016 έξι εμβάσματα συνολικού ύψους 30,7 εκατ. ευρώ και στις 22 Ιουλίου 2016 πρόσθετο έμβασμα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα 31,9 εκατ. ευρώ αποπλήρωσε 28 προσωπικά δάνεια 12 ανώτερων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς. Τα δάνεια αυτά –με εξαίρεση δύο– είχαν ως εξασφάλιση μετοχές, οι οποίες εξαϋλώθηκαν μέσα από τις αυξήσεις κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος. Δηλαδή και αυτή η συναλλαγή δεν φαίνεται να είχε οικονομική λογική.

Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, που πέραν από την ΤτΕ έχει τεκμηριωθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς και την Αρχή για το Ξέπλυμα, ο Όμιλος Libra δήλωσε τα εξής: «Όλα τα εν λόγω δάνεια στελεχών αποτελούσαν μέρος ενός πακέτου δανείων που συγκροτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς. Από την πλευρά μας εκτιμήσαμε ότι η συνολική πληρωτέα τιμή είχε νόημα με όρους αγοράς. Ως μεσάζοντες, δεν ασχοληθήκαμε με την αξία που αποδιδόταν σε μεμονωμένα μέρη της δέσμης δανείων – αυτό είναι θέμα της τράπεζας. Δεν υπήρχε κίνητρο για την απόκτηση αυτών των δανείων πέρα από τη βιωσιμότητα της συνολικής τιμής για το πακέτο δανείων. Ήμασταν ικανοποιημένοι εκείνη την περίοδο από το γεγονός πως τα δάνεια προστατεύονταν με κατάλληλη εξασφάλιση. Πρέπει να προσθέσουμε ότι αυτά τα δάνεια καλύπτονται από σημαντικές πρόσθετες εξασφαλίσεις οι οποίες δεν αναφέρονταν στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος».

Από την πλευρά του ο κ. Σάλας μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του ανέφερε τα εξής: «Θα επαναλάβουμε ότι για τις συναλλαγές μεταβίβασης δανείων είτε του προβληματικού χαρτοφυλακίου είτε των στελεχών, ο κ. Σάλας ήταν παντελώς αναρμόδιος. Όπως μάλιστα δήλωσαν και τα ίδια τα στελέχη, οι μεταβιβάσεις των δανείων τους γνωστοποιήθηκαν αρμοδίως στην ΤτΕ. Επιπλέον, από τη συγκεκριμένη συναλλαγή –που επίσης υλοποιήθηκε στα πλαίσια εποπτικής απαίτησης– δεν προκλήθηκε καμία ζημία στην Τράπεζα, γεγονός που πλέον έχει επιβεβαιωθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς».

Τα ενεργειακά δάνεια

Αλλά μετά την απόκτηση των δανείων των ανώτερων στελεχών του ιδρύματος από την Lindfield Worlwide Limited, η σχέση της Τράπεζας Πειραιώς με την οικογένεια Λογοθέτη διευρύνθηκε περαιτέρω. Είναι ενδεικτικό πως στα μέσα του 2016 η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότησε την οικογένεια Λογοθέτη για μεγάλα ενεργειακά projects. Οι εταιρείες Euroenergy, Global Resources και Greenworld Capital συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη έλαβαν δάνεια ύψους 715 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, από τα οποία χρησιμοποίησαν τα 510 εκατ. ευρώ για την εξαγορά και ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Εκείνη τη χρονική περίοδο η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε να έχει έκθεση στον Όμιλο Libra κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Αυτή η έκθεση έχει σήμερα μειωθεί. Για το θέμα η πλευρά Λογοθέτη ανέφερε στο inside story τα εξής: «Η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς στον Όμιλο Libra και τις συνδεδεμένες εταιρείες μειώθηκε πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους 21 μήνες. Αυτό προέκυψε μετά από πώληση ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων από συνδεδεμένες εταιρείες του Ομίλου Libra το 2018. Αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου εθελοντική αποπληρωμή χρέους. Ενδέχεται μάλιστα να είναι μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις δανείων στην ιστορία της ελληνικής τραπεζικής, καθώς απομένει πλέον μόνο ένα μικρό ποσοστό επί του συνόλου της αρχικής έκθεσης. Αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε άνετα το υπόλοιπο της έκθεσής μας προς την τράπεζα».

Η μεγάλη έκθεση της Πειραιώς στον Όμιλο Libra δεν είναι το πλέον προβληματικό θέμα. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα που ακολούθησε, το πρόβλημα συνίσταται στο ότι ο Όμιλος Libra φέρεται να έλαβε από την Τράπεζα Πειραιώς τα δάνεια για την χρηματοδότηση αγορών και επενδύσεων σε ενεργειακά projects με παράτυπο τρόπο, με υπερτιμολογήσεις, χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ παρακάμφθηκαν ακόμη και τα capital controls.

Μια τέτοια περίπτωση που αναφέρεται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η υπόθεση της RB Renewal Energy Limited του Ομίλου Λογοθέτη. Η εν λόγω εταιρεία απέκτησε τον Οκτώβριο του 2016 την εταιρεία AIMEUS, η οποία είχε άδειες για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Για την συναλλαγή αυτή η RB Renewal Energy Limited έλαβε δάνειο ύψους 45 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, βάζοντας ως ενέχυρο τις εν λόγω άδειες που είχε τιμολογήσει σε 52,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος που επιβεβαιώθηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα αποδείχθηκε πως μεταξύ 5 Οκτωβρίου 2016 και 10 Οκτωβρίου 2016 και μέσα από διαρκείς μεταβιβάσεις μεταξύ εταιρειών, άδειες για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που είχαν αρχική αξία 100.000 ευρώΔιαβάστε τι αναφέρει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αγοραπωλησίες των σχετικών αδειών τελικά πωλήθηκαν στον τελευταίο αγοραστή για 52,8 εκατ. ευρώ. Έτσι, δικαιολογήθηκε και η χορήγηση του δανείου των 45 εκατ. ευρώ. Στο σχήμα αυτό μετείχε και η κυπριακή εταιρεία Rubricus Investments Limited, η οποία είχε ως διαχειριστή τον Φέλιξ Μπίτζιο, πρώην στέλεχος του Ομίλου Libra και τότε στενά σχετιζόμενο με την οικογένεια Λογοθέτη και στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εποπτικών Αρχών, με μεθοδεύσεις τέτοιου τύπου η πλευρά Λογοθέτη και ο Φέλιξ Μπίτζιος κέρδισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, η χορήγηση δανείων με έγκριση πιστωτικών ορίων χωρίς τις δέουσες πιστοδοτικές διασφαλίσεις, δημιούργησε τον κίνδυνο απώλειας αντίστοιχης περιουσίας της Τράπεζας Πειραιώς. Αξίζει να σημειωθεί πως μέρος των χρημάτων που σχετίζονται με αυτές τις συναλλαγές –που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016– κατέληξαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου 2017 στους τραπεζικούς λογαριασμούς της συζύγου του Φέλιξ Μπίτζιου.

Αλλά τα κακώς κείμενα δεν εξαντλήθηκαν εκεί. Είναι ενδεικτικό πως μεταξύ 23/3/2016 – 31/3/2016, η Τράπεζα Πειραιώς παραβιάζοντας τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, χρησιμοποίησε αντικανονικά τον Λογαριασμό Γενικής Λογιστικής (έναν κεντρικό δηλαδή λογαριασμό της τράπεζας, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της ίδιας της τράπεζας, τη μισθοδοσία κ.λπ.) και έστειλε μέσω πολλαπλών εμβασμάτων αθροιστικά ένα ποσό περίπου 55,9 εκατ. ευρώ σε κυπριακές εταιρείες, που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με την οικογένεια Λογοθέτη και είχαν ως διαχειριστή τον Φέλιξ Μπίτζιο.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έχει ήδη από το 2018 δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία που οι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν στην Ελλάδα. Για την παραβίαση των capital controls η Τράπεζα της Ελλάδος καταλόγισε πρόστιμο στον Μιχάλη Σάλλα.

Ο κ. Σάλας ερωτήθηκε από το inside story για το θέμα και μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια τοποθετήθηκε ως εξής: «Το θέμα των capital controls το πληροφορηθήκαμε τον Ιούλιο του 2017 δεδομένου ότι, όπως άλλωστε έχει δημοσιευτεί, ο Όμιλος Λογοθέτη είχε capital controls allowances σημαντικού ύψους. Μέχρι τότε αγνοούσαμε παντελώς το συγκεκριμένο ζήτημα».

Για την παραβίαση των capital controls ο Όμιλος Libra υποστήριξε κατηγορηματικά πως δεν ενεπλάκη. Συγκεκριμένα υποστήριξε τα εξής: «Μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι καμία εταιρεία του Ομίλου Libra, καμία εταιρεία ιδιοκτησίας ή υπό τον έλεγχο της οικογένειας Λογοθέτη δεν έχει εμπλακεί ή είχε ανάμιξη σε παραβίαση των capital controls που αναφέρεστε. Η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τa capital controls και η εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών πριν από τη μεταφορά κεφαλαίων είναι ένα τεχνικό ζήτημα για το οποίο οι τράπεζες, σύμφωνα με τον νόμο, είναι οι μόνες που έχουν πλήρη επίγνωση και ευθύνη. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναγνωρίσει ότι για την περίοδο που συζητάμε ο Όμιλος Libra είχε συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ ως capital control credits (λόγω προηγούμενων εισερχόμενων μεταφορών προς την Ελλάδα για επενδύσεις), οπότε οποιαδήποτε τυχόν μεταφορά κεφαλαίου από τον Όμιλο Libra δε θα συνιστούσε παραβίαση των capital controls, ακόμη και αν η συμμόρφωση με τα capital controls ήταν ευθύνη του Ομίλου Libra (και όχι της Τράπεζας Πειραιώς), γεγονός το οποίο δεν ισχύει».

Και οι δύο πλευρές ερωτήθηκαν για το πρόσωπο του Φέλιξ Μπίτζιου και τον ρόλο του στην υπόθεση. Η πλευρά Σάλλα δεν θέλησε να απαντήσει στο εάν έχει κάποια σχέση με τον κ. Μπίτζιο. Η πλευρά ωστόσο Λογοθέτη άφησε να εννοηθεί πως έχει κάποιου είδους αντιδικία με το πρώην στέλεχος του Ομίλου Libra. «Ο Όμιλος Libra δεν έχει καμία επαφή ή οποιαδήποτε συμβατική σχέση με τον Φέλιξ Μπίτζιο από τον Ιούνιο του 2019. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω το ζήτημα αυτήν τη στιγμή, αν και στο μέλλον ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε στην απάντησή του.

Να σημειωθεί πως το inside story έχει ζητήσει από τις 31 Ιανουαρίου 2020 από τον κ. Μπίτζιο να τοποθετηθεί επί των ζητημάτων στα οποία φέρεται να εμπλέκεται, ωστόσο ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε και δεν απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Η υπόθεση Copiouso

Ψάχνοντας τους λογαριασμούς των κυπριακών εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη, που βάσει του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος έλαβαν παρανόμως δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος βρέθηκε μπροστά σε μια παλιά υπόθεσηΤο παράλληλο σύμπαν της Τράπεζας Πειραιώς και η επιστροφή στη Γη για την οποία ήδη ο Μιχάλης Σάλας έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Το 2006 παρένθετα πρόσωπα της οικογένειας Σάλλα που ήταν μέτοχοι σε πέντε κυπριακές εταιρείες πούλησαν στην Τράπεζα Πειραιώς ισάριθμα ακίνητα έναντι 12,57 εκατ. ευρώ. Τα ακίνητα αυτά είχαν αποκτηθεί το έτος 2003 από την Τράπεζα Πειραιώς μέσω εταιρειών συμφερόντων του Μιχάλη Σάλλα ή μελών της οικογένειάς του, με χρήματα που αντλήθηκαν μέσω τραπεζικού δανεισμού από την ίδια την τράπεζα. Μια λεπτομέρεια: τα ακίνητα ήταν μισθωμένα από την ίδια την τράπεζα, ήτοι λειτουργούσαν –και εξακολουθούν να λειτουργούν σε αυτά– καταστήματά της. Ωστόσο, τα ακίνητα που αποκτήθηκαν το 2003 από τον Μιχάλη Σάλλα πουλήθηκαν το 2006 στην Τράπεζα Πειραιώς σε μεγαλύτερη τιμή. Συγκριμένα, κατά 3,929 εκατ. ευρώ ακριβότερα. Η μεθόδευση εντοπίσθηκε από τις εισαγγελικές αρχές οι οποίες άσκησαν δίωξη σε βάρος του τραπεζίτη και της οικογένειάς του, αλλά και σε βάρος των τότε στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς που διευκόλυναν τη συναλλαγή.

Το 2016 εμφανίσθηκε ξαφνικά μια κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία Copiouso Holdings Ltd και αγόρασε τα πέντε ακίνητα από την Πειραιώς, συμφωνώντας σχεδόν ισόποσο τίμημα (12,15 εκατ. ευρώ) με αυτό της αγοράς τους από την τράπεζα το 2006. Να σημειωθεί πως δεν είχε προηγηθεί προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ακίνητα, δεν δόθηκε γραπτή προσφορά, δεν έγινε ο έλεγχος ταυτοποίησης του ιδιοκτήτη της Copiouso και δεν αξιολογήθηκε ο πιστωτικός κίνδυνος, ήτοι εάν μπορούσε να πληρώσει το τίμημα. Ωστόσο, λόγω της εξέλιξης αυτής τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που κατηγορούνταν για τις αγοραπωλησίες του 2006 υποστήριξαν ότι δεν έβλαψαν την περιουσία της τράπεζας, καθώς δεν υπήρξε τελικώς ζημιά, αφού τα συγκεκριμένα ακίνητα μεταβιβάστηκαν στην ίδια τιμή από την Πειραιώς σε άλλο αγοραστή.

Ωστόσο, η Copiouso Holdings Ltd δεν κατέβαλε στην Πειραιώς εφάπαξ το τίμημα της αγοράς, καθώς συμφωνήθηκε αυτό να γίνει σε δόσεις. Η πρώτη δόση ύψους 2,48 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2016. Ωστόσο, από τις έρευνες της Αρχής για το Ξέπλυμα προέκυψε πως τα χρήματα αυτά ήταν μέρος από τα δάνεια που είχαν δοθεί από την Πειραιώς για τα ενεργειακά projects εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη. Δηλαδή με απλά λόγια η Πειραιώς αποπληρώθηκε με δάνεια που ή ίδια είχε χορηγήσει λίγο νωρίτερα.

Πιο σχηματικά, τον Αύγουστο του 2016 η Τράπεζα Πειραιώς κατέβαλε στην εταιρεία Αιολική Ελλάς, συμφερόντων Λογοθέτη, 6 εκατ. ευρώ ως μέρος ενός δανείου ύψους 16 εκατ. ευρώ. Αργότερα εκείνο το μήνα, η Αιολική Ελλάς πέρασε τα 6 εκατ. ευρώ σε μια άλλη εταιρεία με την επωνυμία «Helios». Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, η Helios πέρασε 2,48 εκατ. ευρώ σε μια κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία «Deomax». Τρεις μέρες αργότερα, η Deomax μεταβίβασε το ποσό ως μετατρέψιμο δάνειο στην Copiouso Holdings Ltd, η οποία τα χρησιμοποίησε για να πληρώσει στην Τράπεζα Πειραιώς την πρώτη δόση της συμφωνίας για τα πέντε ακίνητα. Μετά την αποκάλυψη αυτή η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τη σύμβαση με την Copiouso Holdings Ltd και ανέκτησε τα ακίνητα, ώστε να μην κατηγορηθεί για συνέργεια σε απιστία και η νέα διοίκηση της τράπεζας.

Ο κ. Σάλας ερωτήθηκε από το inside story για το θέμα και μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια τοποθετήθηκε ως εξής: «Τον Σεπτέμβριο 2016 ο κ. Σάλας είχε αποχωρήσει από την Τράπεζα Πειραιώς και ως εκ τούτου δεν είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε επί των συναλλαγών που εκτελέστηκαν μετά την αποχώρησή του. Επειδή όμως το συγκεκριμένο ζήτημα τον έχει επηρεάσει δυσμενώς, γνωρίζουμε ότι το δάνειο στο οποίο αναφέρεστε έχει ολοσχερώς εξοφληθεί καθώς και ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει πολλαπλώς δηλώσει –και επιβεβαιώθηκε και από σχετική πραγματογνωμοσύνη– ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν για την ίδια επωφελής».

Η Lyktos Participations

Η έρευνα του inside story αποκάλυψε ότι χρήματα που η Τράπεζα Πειραιώς δάνεισε εκείνη την περίοδο σε κυπριακές εταιρείες που είχαν μεταξύ άλλων ως διαχειριστή τον Φέλιξ Μπίτζιο, κατατέθηκαν λίγο αργότερα στην πολυμετοχική εταιρεία αποκλειστικού σκοπού Lyktos Participations, η οποία κατέχει σήμερα το 20% της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κυπριακή εταιρεία Rubricus Investments Limited –στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω– η οποία σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών κατέθεσε στις 23 Δεκεμβρίου 2016 στον λογαριασμό της Lyktos Participations στην Τράπεζα Πειραιώς, το συνολικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως εκείνη την περίοδο ο Μιχάλης Σάλας είχε αρχίσει να συγκεντρώνει χρήματα προκειμένου η Lyktos Participations να μετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Στις 8 Νοεμβρίου 2018, μετά τη δέσμευση των μεριδίων της Lyktos Participations στην Παγκρήτια Τράπεζα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, ο Μιχάλης Σάλας είχε δηλώσει πως η Lyktos Participations «ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε υπόθεση σχετική με την Τράπεζα Πειραιώς και ο σκοπός που δημιουργήθηκε ήταν η συμμετοχή και η ανάπτυξη της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας». Ωστόσο, η περίπτωση της Rubricus Investments Limited δεν επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό.

Ερωτηθείς από το inside story για το ποιος είναι ο πραγματικός δικαιούχος της εν λόγω κυπριακής εταιρείας και με ποιο κριτήριο επένδυσε στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, ο Μιχάλης Σάλλας απάντησε μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του ως εξής: «Η εταιρεία στην οποία αναφέρεστε δεν είναι μέτοχος του επενδυτικού σχήματος που συμμετέχει στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Ως εκ τούτου περαιτέρω σχολιασμός παρέλκει».

Η πλευρά Λογοθέτη τοποθετήθηκε ανοικτά στο θέμα της Rubricus Investments Limited αποσαφηνίζοντας πως ο Όμιλος Libra δεν έχει καμία σχέση με την κυπριακή εταιρεία, την οποία «χρεώνει» στον Φέλιξ Μπίτζιο. «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της Rubricus Investments και του Ομίλου Libra. Ως εκ τούτου, προτείνουμε κάθε ερώτηση σχετικά με αυτή την εταιρεία να απευθύνεται στον κ. Φέλιξ Μπίτζιο», απάντησε στο inside story.

Αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς κατά πρώην στελεχών της για εικονικά τιμολόγια

Στις 10 Ιανουαρίου η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε αγωγή κατά πρώην ανώτατων στελεχών της, αλλά και κατά επιχειρήσεων και των διαχειριστών τους, αξιώνοντας να αποζημιωθεί για εικονικά τιμολόγια αξίας 22 εκατομμυρίων ευρώ, που εκδόθηκαν μεταξύ 2009-2013 και αφορούσαν σε ανύπαρκτες ή «φουσκωμένες» συναλλαγές προμηθευτών με την Τράπεζα.

https://insidestory.gr/article/agogi-trapeza-peiraios-kata-proin-stelehon-eikonika-timologia

Την περίοδο 2009-2013 η Ελλάδα πάλευε για την οικονομική της επιβίωση και την παραμονή της στο ευρώ. Τα μέτρα λιτότητας επιβάλλονταν με ταχείς ρυθμούς και οι τράπεζες αποδυναμώνονταν μέρα με τη μέρα από την εκροή καταθέσεων και υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων. Εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με αγωγή που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς στις 10 Ιανουαρίου 2020 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κάποιοι προμηθευτές της φέρονται να εξέδιδαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα οποία αφορούσαν σε ανύπαρκτες ή σε «φουσκωμένες» συναλλαγές τους με την Τράπεζα, και τα οποία αποδέχονταν στελέχη της προηγούμενης διοίκησής της.

Το φερόμενο κύκλωμα τραπεζιτών, επιχειρηματιών και μεσαζόντων ταυτοποιήθηκε μετά από πολύμηνες και κοπιώδεις έρευνες των Οικονομικών Εισαγγελέων και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι την περίοδο 2009-2013, κατά την οποία η Πειραιώς επεκτεινόταν διαρκώς μέσω συγχωνεύσεων, στελέχη της προηγούμενης διοίκησής της δέχονταν συστηματικά από εταιρείες εικονικά τιμολόγια, τα οποία σχετίζονταν με ανύπαρκτες δαπάνες που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν ή αφορούσαν σε δαπάνες μικρότερης αξίας από εκείνες που τελικά αναγράφηκαν στα παραστατικά. Αν και η όλη έρευνα περιβλήθηκε από απόλυτη μυστικότητα, ωστόσο αποκαλύφθηκε με την κατάθεση της αγωγής από την Τράπεζα Πειραιώς, που στρέφεται εναντίον πρώην ανώτατων στελεχών της, αλλά και κατά επιχειρήσεων και των διαχειριστών τους.

Με τη συγκεκριμένη αγωγή η τράπεζα αξιώνει να αποζημιωθεί για τα εικονικά τιμολόγια, αξίας 22 εκατομμύριων ευρώ περίπου, τα οποία σχετίζονται κυρίως με το τότε έργο της ενοποίησης των πληροφοριακών της συστημάτων. Ειδικότερα, αφορούσαν σε προμήθειες εξοπλισμού και λογισμικού πληροφορικής, συστημάτων ασφαλείας, αλλά ακόμη και εξοπλισμού γραφείου, που αν και πληρώθηκε, σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως δεν παρελήφθη.

Πηγή: www.insidestory.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022