Πώς να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα στο ΤΥΠΑΤΕ;

12/09/2018

Τι αναγκάζει άραγε τη ΔΑΚΕ μεσούντος του καλοκαιριού να βγάζει και να ξαναβγάζει απολογητικές ανακοινώσεις, «επεξηγηματικές» των πεπραγμένων της στο Ταμείο;

Δυο κυρίως είναι οι λόγοι:
Ο πρώτος: Ένα περίπου χρόνο μετά τις εκλογές στο ΤΥΠΑΤΕ και πηγαίνοντας στη συνέλευση τον επόμενο μήνα, είναι κοινή διαπίστωση ότι η νέα πλειοψηφία δεν έχει κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Η μάλλον ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ κάτι έκαναν: απέλυσαν στην αρχή κάποιους υπαλλήλους (βορά στη γνωστή ομάδα του facebook) κι από τότε τίποτα!

Είμαστε υπερβολικοί; Καθόλου!
Τόσους μήνες παρακολουθούμε μόνο ευτελισμό διαδικασιών. Πολλά θέματα έρχονται προαποφασισμένα αλλού ή εγκρίνονται εργασίες αφού έχουν γίνει! Αφήστε δε που υπάρχει κίνδυνος εξωτερικοί συνεργάτες να αναλάβουν κομμάτια δουλειάς υπαλλήλων που απολύθηκαν, με πολύ μεγαλύτερο κόστος!

Όλο αυτό το διάστημα καμιά ουσιαστικά πληρωμή οφειλής μας σε νοσοκομεία ή άλλους προμηθευτές δεν έχει γίνει. Όσες δεν έγιναν για αντικειμενικούς λόγους από την προηγούμενη διοίκηση παραμένουν εκεί ανεκτέλεστες. Το παραμύθι περί πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ κάποιων εκατομμυρίων, δεν το πιστεύουν πια ούτε αυτοί που το λένε….

Και για το αύριο του Ταμείου όμως «άνθρακες ο θησαυρός» που κομίζει η ΔΑΚΕ. Θέλει –λέει- να λειτουργήσει το Ταμείο με παροχές υγείας για τους συναδέλφους, αλλά χωρίς συμμετοχή τους χρηματοδοτούμενο από τη Πειραιώς! Επιτέλους κι η κοροϊδία έχει όρια!

Γιατί δεν το έκανε η τράπεζα Πειραιώς αυτό ήδη από το 2012 όταν ΟΜΟΦΩΝΑ η τότε διοίκηση του ΤΥΠΑΤΕ της το πρότεινε;
Η πορεία αυτών των χρόνων από τότε δεν έδειξε τη σταδιακή «απομάκρυνση» του εργοδότη μας από «χορηγίες» παροχών υγείας προς τους εργαζόμενους;

Το πολυδιαφημισμένο ασφαλιστήριο, είναι νομίζουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στάσης της τράπεζας.
Όσο για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Ταμείου σε ιδιώτη πάροχο υπηρεσιών υγείας -που είναι το εναλλακτικό (!) σχέδιο της ΔΑΚΕ αν η Πειραιώς δε βάλει το χέρι στη τσέπη- τι να πούμε; Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όλοι χρησιμοποιούμε πια! Περί αυτού πρόκειται…..
Αυτές τις θολές προτάσεις τις είχαμε ήδη ακούσει εξάλλου και στην επιτροπή καταστατικού όπου μας ειπώθηκε ότι για τη χρηματοδότηση των παροχών υγείας θα φέρουν χορηγούς! Για να μην επιβαρυνθούν οι συνάδελφοι είπαν…. Για να μη γίνει ποτέ τίποτα κάνουν τέτοια πρόταση λέμε εμείς…..

Αναφορικά δε με τον ΕΛΕΜ (αφού πέρασαν χρόνια για να καταλάβουν επιτέλους ότι δεν είναι ανεξάρτητο σωματείο και τυχόν διάλυση του ΤΥΠΑΤΕ σημαίνει και μεταφορά της περιουσίας του στους φορείς που χορηγούν τις συντάξεις μας), προτείνουν να γίνει ταμείο συμπληρωματικής επικούρησης (εφάπαξ).
Και εδώ υπάρχουν πολλά –μα πάρα πολλά – ερωτήματα:
Το περίφημο επαγγελματικό ταμείο που προπαγανδίζουν χρόνια ποιους θα περιλαμβάνει;
Συνταξιούχοι –το κατάλαβαν κι αυτό ελπίζουμε – δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Οι εν ενεργεία που θεωρητικά μπορούν να συμμετάσχουν, θα χρειαστούν μεγάλο ποσόν συμμετοχής μηνιαία, δεδομένου ότι στις απανωτές ερωτήσεις μας «με τι ποσόν στην ατομική τους μερίδα θα ξεκινήσουν οι νεότεροι συνάδελφοι στο νέο ταμείο», απάντηση ουσιαστικά δεν πήραμε.

Και πώς να πάρουμε όταν η ΔΑΚΕ θεωρεί ότι οι νεότεροι συνάδελφοι δεν έχουν δικαίωμα στην περιουσία του ΕΛΕΜ…. Πόσες δεκαετίες λοιπόν θα πρέπει να πληρώνει κάποιος από αυτούς και τι ποσόν ώστε να ελπίζει σε μια αξιόλογη απόδοση φεύγοντας από την τράπεζα;
Μήπως το θολό τοπίο που καλλιεργεί η ΔΑΚΕ είναι ένας «πονηρός» τρόπος να «παραμυθιάσει» τους εν ενεργεία να ψηφίσουν τη πρότασή της ώστε να δώσει και τα υπόλοιπα χρήματα στους παλιούς; Γι αυτό ίσως στην ανακοίνωσή της εμφανίζεται στη πρότασή της και η λέξη εφάπαξ σε παρένθεση: Τα παίρνουν και φεύγουν (μια και συμμετοχή συνταξιούχων δεν προβλέπεται από το νόμο).
Ως προς το τι σημαίνει πρακτικά να γίνει ο ΕΛΕΜ ξεχωριστό νομικό πρόσωπο –απαιτούμενοι χρόνοι αλλά και χρήματα για τους φόρους μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων – σε αυτά θα αναφερθούμε σε επόμενη ανακοίνωσή μας.

Θεωρούμε ότι και η ίδια η ΔΑΚΕ γνωρίζει ότι η νέα «μεγάλη ιδέα» περί επαγγελματικού ταμείου είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει. Το νομικό πλαίσιο που στόχο έχει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα τέτοιων ταμείων είναι εξαιρετικά αυστηρό.
Γιατί το κάνουν λοιπόν;

Μα για να «αγοράσουν χρόνο» ώστε να προχωρήσουν και να εξελιχθούν οι «δουλειές» με τα ακίνητα που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος του ΕΛΕΜ.
Κι έτσι ερχόμαστε στο δεύτερο λόγο για τον οποίο γράφει αλλά και αφιερώνει η ΔΑΚΕ το μεγαλύτερο κομμάτι –της μεγάλης έτσι κι αλλιώς – ανακοίνωσής της : Το ακίνητο ιδιοκτησίας του Ταμείου στον Πειραιά.
Γιατί αναφορικά με αυτό το ακίνητο η ΔΑΚΕ συνελήφθη «κλέπτουσα οπώρας»!
Πως έγινε αυτό;
Αφού πρώτα αποφάσισαν ότι το κτήριο είναι περίπου έτοιμο να πέσει και άρα χρειάζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να φτιαχτεί σχεδόν από την αρχή είπαν στους ενοικιαστές ουσιαστικά να φύγουν, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη απόφαση Γεν. Συνέλευσης, όπως θα έπρεπε για μια τόσο μεγάλου μεγέθους απόφαση, αλλά ούτε καν προηγούμενη απόφαση ΔΣ.
Με διαδικασίες αστραπιαίες και αδιαφανείς, ,αποφάσισαν να αναθέσουν στην ίδια εταιρεία που ανέλαβε το κτήριο της Κριεζώτου (για την οποία ανάθεση αποκαλύφθηκαν απίστευτα πράγματα για μυστικές κλίμακες αξιολόγησης, αλλαγές στις κλίμακες μετά την προκήρυξη κλπ.).

Προσπάθησαν μάλιστα να στριμώξουν στην ίδια ανάθεση και το ακίνητο της Χαλκιδικής, πετώντας στην ουσία στον κάλαθο των αχρήστων ακόμα και τη αντίθετη γνώμη της επιτροπής ακινήτων που οι ίδιοι έφτιαξαν σαν απόδειξη διαφάνειας των ενεργειών τους.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται το μεγαλεπήβολο (;;;) σχέδιο του προέδρου του ΕΛΕΜ για δημιουργία ενός «boutique hotel». Γιατί άραγε;;;
Ένας θεός ξέρει πόσα λεφτά θα δαπανηθούν και για πόσα χρόνια δεν θα εισπράττει ευρώ το Ταμείο από μισθώματα, αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια! Κι όλα αυτά για ένα κτήριο που είναι όπως χιλιάδες άλλα στο λεκανοπέδιο Αττικής!
Μετά λοιπόν τη συνεδρίαση του συμβουλίου του ταμείου, τη σύγκλιση του οποίου ζητήσαμε ως Συσπείρωση για το θέμα της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων με το κτήριο του Πειραιά –και στο οποίο συμβούλιο προσπάθησε η ΔΑΚΕ να τα «μαζέψει» -, είπαν να γράψουν μια τόσο αναλυτική ανακοίνωση που όποιος τη διάβαζε να πνιγόταν στις λεπτομέρειες και να έχανε την απλή πραγματικότητα.

Ο ΕΛΕΜ συνάδελφοι είναι λογαριασμός κι όχι εταιρεία επενδύσεων. Χρειάζεται τα ακίνητά του σε καλή κατάσταση (συντηρημένα δηλαδή) και μισθωμένα ώστε να αποφέρουν έσοδα και άρα να υποστηρίζουν οικονομικά ότι αποφασιστεί προς όφελος όλων των συναδέλφων.

Υ.Γ. Ας σταματήσει επιτέλους η ΔΑΚΕ την ιστορία με τη «φοβερή» αναλογιστική εταιρεία που θίχτηκε και θύμωσε με την προηγούμενη διοίκηση η οποία απλά της ζήτησε να κάνει τη δουλειά της! Αυτή δεν ήθελε να πληρωθεί γιατί προτιμούσε να μην εμπλακεί σε όλες αυτές τις περίεργες μεθοδεύσεις κατά τη διανομή του βοηθήματος, οι οποίες εξάλλου ακόμα δεν έχουν απαντηθεί. Της ζητήθηκε επανειλημμένως τιμολόγιο των υπηρεσιών της κι αυτή άκρα του τάφου σιωπή.
«Σκοτώθηκε» λοιπόν η ΔΑΚΕ να υπογράψει σύμβαση (2,5 χρόνια μετά) που καλύπτει τον αναλογιστή – επειδή κλήθηκε από τον εισαγγελέα – και αφήνει στον αέρα τα μέλη του συμβουλίου του ταμείου παλιά και νεότερα.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022