Οι τρεις ταφές της επιχειρησιακής σύμβασης…

epixeirisiaki 2018.pdf

20/09/2018

Η υπογραφή της τελευταίας επιχειρησιακής σύμβασης στις 27 Ιουλίου 2018 ήρθε να επιβεβαιώσει την συνδικαλιστική πεπατημένη των τελευταίων ετών στην τράπεζα Πειραιώς. Η Διοίκηση και η πλειοψηφία του ΣΕΤΠ, σε αγαστή συνεργασία, έθαψαν τις διεκδικήσεις της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην τράπεζα ενώ η καθυστερημένη αντίδραση του ΣΕΤΑΠ έδρασε υποβοηθητικά για την διοίκηση. Τελικά υπογράφηκε μια επιχειρησιακή άνευ ουσίας, που δεν ακουμπάει τα μεγάλα προβλήματα του χώρου.

Η Διοίκηση μία από τα ίδια

Η Διοίκηση της τράπεζας, παρά τις διακηρύξεις της για διαφάνεια και κλίμα συνεργασίας κρύφτηκε πίσω από το νομικίστικο επιχείρημα της αντιπροσωπευτικότητας και αγνόησε επιδεικτικά την πλειοψηφία των συναδέλφων. Μετά τα εξώδικα των τριών συλλόγων (ΕΝΩΤΙΚΟΣ, ΣΕΤΑΠ, ΣΥΕΓΤΕ) και την απόφαση του υπουργείου εργασίας που χαρακτήριζε παράνομη την διαδικασία αυτή, η διοίκηση απάντησε σπασμωδικά. Χαρακτηριστικός ήταν ο πανικός της ΔΑΔ όταν μας κάλεσαν σε συνάντηση για «να κουβεντιάσουμε» το πλαίσιο της επιχειρησιακής, μετά από την απόφαση. Λίγο μετά από την προσχηματική αυτή συνάντηση (δύο μέρες) και ενώ είχαν πει ότι θα μας ξανασυναντήσουν, υπέγραψαν κακήν κακώς μια επιχειρησιακή σύμβαση με ουσιαστικά μηδενικό περιεχόμενο.

Η αλλαγή κουλτούρας, η διαφάνεια, η αξιοκρατία που ευαγγελίζεται η διοίκηση φαίνεται ότι έμεινε στα σεμινάρια, τα meeting εκτός ωραρίου και τις παρουσιάσεις marketing. Καμία κίνηση, έστω και μικρή δεν έγινε ώστε να δείξει την διαφορετική προσέγγιση από την προηγούμενη διοίκηση (π.χ. την απαλοιφή του όρου «οικειοθελής παροχή ελευθέρως ανακλητή» από την μισθοδοσία μας). Αν ο διευθύνων σύμβουλος κ Μεγάλου και η διοίκηση της τράπεζας πραγματικά ενδιαφέρονται για το προσωπικό θα πρέπει να δώσουν το στίγμα τους ακριβώς σε αυτά τα ζητήματα ουσίας που ακουμπούν το σύνολο των συναδέλφων.

Η πλειοψηφία του Σ.Ε.Τ.Π. σε παραζάλη

Οι συνάδελφοι της πλειοψηφία του ΣΕΤΠ με την αλλοπρόσαλλη και αυταρχική τους συμπεριφορά έθαψαν τις σημαντικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στην τράπεζα. Βλέπουν παντού γύρω τους εχθρούς και κατηγορούν τους υπόλοιπους συλλόγους για κυβερνητισμό και κομματοποίηση και μάλιστα φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν τους υπόλοιπους γιατί οι ίδιοι δεν υπέγραψαν επιχειρησιακή σύμβαση που διαπραγματεύονταν με την διοίκηση! Το θέατρο του παραλόγου…

Σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διήρκησαν σχεδόν δύο μήνες ενώ τα στόματα είχαν κλείσει ερμητικά στην δεύτερη και τελευταία ανακοίνωση τους (23/07/2018) για το θέμα ενημέρωναν τελικά και για το ποιο ήταν το πλαίσιο διεκδίκησης (!) που ούτε λίγο ούτε πολύ συνέπιπτε με το πλαίσιο που είχαν δημοσιεύσει ο ΣΕΤΑΠ με τον ΣΥΕΓΤΕ (06/06/2018) με το εξώδικο τους (Πατήστε εδώ για να το δείτε). Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί μόνο τότε -μετά από δύο μήνες- οι συνάδελφοι του ΣΕΤΠ επέλεξαν να δημοσιεύσουν τις διεκδικήσεις; Γιατί δεν ζήτησαν και τους άλλους συλλόγους αρωγούς αφού διεκδικούσαμε τα ίδια πράγματα;

Και τελικά από αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων τι κατάφεραν;
Η αντιπροσωπευτικότητα δυστυχώς προίκισε τους συναδέλφους με έναν πρωτόγνωρο αυταρχισμό. Έχουν καταφέρει και έχουν κακές σχέσεις με όλους τους συλλόγους, ακόμη και με αυτούς που βρίσκονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο στην ΟΤΟΕ, δεν κουβεντιάζουν με κανέναν τα μεγάλα προβλήματα του χώρου και κάθε φορά μας σερβίρουν ένα «έτοιμο πιάτο» που μαγείρεψε ο εργοδότης.
Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αποκλείουν τα 2/3 των συναδέλφων από τις συζητήσεις για τα Οδοιπορικά, τον Οργανισμό εργασίας, τον κανονισμό αξιολόγησης, την επιχειρησιακή, το Εφάπαξ, την απαλοιφή του όρου οικειοθελής παροχή.

Καθυστέρησε ο Σ.Ε.Τ.Α.Π

Με ανακοινώσεις μας είχαμε επισημάνει τόσο την σιωπή του ΣΕΤΠ (Δείτε εδώ) όσο και την καθυστέρηση της πλειοψηφίας του ΣΕΤΑΠ -ΔΗΣΥΕ / ΔΑΚΕ -(Δείτε εδώ) να αντιδράσει σε αυτές.
Μετά την θετική για εμάς απόφαση από το υπουργείο εργασίας που αναφέρεται στην παρανομία της διαδικασίας, με ανακοίνωση μας προτείναμε την προσφυγή στην επιθεώρηση εργασίας αλλά και άλλες δράσεις, που τελικά δεν εισακούστηκαν. (Δείτε εδώ)

Η κωλυσιεργία αυτή της πλειοψηφίας στον ΣΕΤΑΠ ήταν σκόπιμη από τη ΔΗΣΥΕ και τη ΔΑΚΕ προκειμένου να καλύψουν την διοίκηση της τράπεζας στις μεθοδεύσεις της, αλλά και να δώσουν πολύτιμο χρόνο στην πλειοψηφία του ΣΕΤΠ να κάνει τα παιχνίδια του. Όσο όμως έβλεπαν ότι καθυστερούσε η υπογραφή της επιχειρησιακής και οι πιέσεις αυξάνονταν, αναγκάστηκαν με βαριά τη καρδιά να αποστείλουν ένα εξώδικο και σύρθηκαν από την επιμονή μας στην συμμετοχή του ΣΕΤΑΠ στην τριμερή του υπουργείου εργασίας. Χαρακτηριστικό της στάσης τους ήταν ότι ο πρόεδρος (ΔΗΣΥΕ) και η γραμματέας (ΔΑΚΕ) προφασίστηκαν «υποχρεώσεις» και δεν παρέστεισαν στην συνάντηση με το υπουργείο. Αντί αυτών μαζί με τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (συν. Μπούκας) στην τριμερή συμμετείχε ο συν. Παπακωνσταντίνου (ΔΗΣΥΕ)…

Παρακάτω η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή αφού υπογράφηκε μια επιχειρησιακή σύμβαση (Για να την δείτε πατήστε εδώ) που δεν γίνεται ούτε λόγος για τα οδοιπορικά, για το Εφάπαξ, για το ασφαλιστήριο υγείας, για ευνοϊκότερη μεταχείριση στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, για την ένταξη στον κανονισμό εργασίας της τράπεζας.

Καλούμε τις πλειοψηφίες των συλλόγων στην τράπεζα Πειραιώς (κυρίως ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ) να σταματήσουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια εξουσίας και τις καρέκλες που έχουν βολευτεί και να ξεκινήσουν διαδικασίες ενοποίησης ώστε ΟΛΟΙ μαζί οι εργαζόμενοι να πιέσουμε αγωνιστικά για την διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Η επιχειρησιακή είναι άλλη μια απόδειξη ότι προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα για όλους τους συναδέλφους θα πρέπει να προχωρήσουμε στην ενοποίηση όλων των συλλόγων.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Άδειες, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Αξιολόγηση, Αποδοχές, Θέματα προσωπικού, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022