27/07/2012: Κριτική Μνήμη αντί μνημόσυνων. Το βλέμμα στο μέλλον μας στην τράπεζα.


27/07/2018

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Στη θλίψη που κυριαρχεί σε όλους μας από την τεράστια πύρινη καταστροφή και τους θανάτους των συνανθρώπων μας στην Αττική, έρχεται να προστεθεί η αποφράδα 27ή Ιουλίου, ημέρα μνήμης για το ξεπούλημα της Αγροτικής τράπεζας.

Την τελευταία εβδομάδα (όσο ήταν δυνατόν λόγω των γεγονότων) αναδημοσιεύσαμε μια σειρά από ανακοινώσεις μας την χρονική περίοδο πριν από το ξεπούλημα της ΑΤΕ στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ της 27/07/2012.

Όλα αυτά που η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν δίστασε δίχως κομματικά ή άλλα προσκόμματα να αναλύσει, να αποκαλύψει, να σχολιάσει, να παρέμβει.
Τα μνημόνια και η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, οι φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. (Α.Σαμαράς – «κρατικός πυλώνας») και του ΠΑΣΟΚ (Ε.Βενιζέλος) που τελικά ξεπούλησαν την τράπεζα και τις ζωές μας έναντι πινακίου φακής, οι συνδικαλιστικές ευθύνες της πλειοψηφίας τότε (..και σήμερα) ΔΗΣΥΕ –ΔΑΚΕ, τα πολλά εκατομμύρια ευρώ σε διαφημίσεις της Πειραιώς και ο βρώμικος ρόλος του τύπου στην αποδόμηση της ΑΤΕ, τα «μαγειρεμένα» οικονομικά στοιχεία εκείνης της περιόδου και η περίφημη έκθεση της blackrock για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας και τελικά ο ύποπτος ρόλος του τότε διοικητή κ. Πανταλάκη –πρώην στελέχους της τράπεζας Πειραιώς-

Παρότι στο τελευταίο ΔΣ του ΣΕΑΤΕ πριν το καλοκαίρι η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε προτείνει μια σειρά από δράσεις για την προσπάθεια αποφυγής του ξεπουλήματος και την οργάνωση του αγώνα, τελικά ο σύλλογος πιάστηκε απροετοίμαστος, χωρίς συμμάχους και με έναν κομματικό συνδικαλισμό που η μόνη αναφορά του ήταν τα κλιμάκια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Όμως εκείνοι είχαν άλλα σχέδια για την Αγροτική. Παρότι ακουγόμασταν περίπου ως Κασσάνδρες, τελικά η ιστορία απέδειξε ότι είχαμε δίκιο.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήταν η παράταξη που δεν δίστασε να ζητήσει μετά τις εκλογές του 2015 την ανασύσταση της ΑΤΕ και την απόδοση ευθυνών, ακόμη και στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Πειραιώς, για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να αποδώσει ευθύνες και επαναλειτουργήσει την ΑΤΕ, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Έξι χρόνια μετά…

Δεν ξεχνάμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τα μνημόνια και όλων των ειδών τα συμφέροντα που τελικά ξεπούλησαν μια τεράστια δημόσια περιουσία και «κατάπιαν» την Αγροτική Τράπεζα.

Δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους που με τις ενέργειες και παραλείψεις τους μας ξεπέταξαν μέσα σε μια νύχτα στην Πειραιώς του Σάλλα.

Δεν ξεχνάμε τον κομματικό/κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΔΗΣΥΕ/ΔΑΚΕ που ήταν υπεύθυνος για την ΑΔΡΑΝΕΙΑ του σωματείου μας τον Ιούλιο του 2012 και εσχάτως ενδεδυμένες πλέον με τον μανδύα της νεότητας, της προσωπικής προβολής και των δημοσίων σχέσεων, προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τον εφησυχασμό και την ιδιώτευση θα προχωρήσουμε.

Έξι χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει αλλά εμείς μιλάμε την ίδια γλώσσα.

Στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μιλάμε για την προστασία των θέσεων εργασίας ώστε με οργανωμένο συνδικαλιστικό αγώνα να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που θα έρθουν και δεν ασχολούμαστε μόνο «με το τι χρήματα έχουμε να λαμβάνουμε από την πρώην ΑΤΕ…»

Μιλάμε για τον καθημερινό μας αγώνα να προασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, μιλάμε για το ωράριο, τον Οργανισμό εργασίας, την επιχειρησιακή, την αξιολόγηση, την υγεία μας και την επαναλειτουργία του ΤΥΠΑΤΕ.

Μιλάμε χωρίς να λογαριάζουμε τις επανειλημμένες προσπάθειες της Διοίκησης να μας φιμώσει και να μας αποδυναμώσει.

Μιλάμε χωρίς να λογαριάζουμε προσωπικά βολέματα, συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Λέμε την αλήθεια στους συναδέλφους ανεξαρτήτως κόστους.

Μιλάμε δίχως να «βοηθάμε» να πετύχει η εθελούσια, όπως ζήτησε η διοίκηση από κάποιους συνδικαλιστές γιατί πολύ απλά ο συνδικαλισμός που υπηρετούμε είναι ταξικός, ανεξάρτητος και αυτόνομος από κόμματα, κυβερνήσεις και εργοδότες.

Ας είναι η σημερινή μέρα όχι μόνο μια μαύρη επέτειος αλλά και μια ημέρα μνήμης.

Με το βλέμμα μας στο μέλλον της εργασίας μας στην τράπεζα και στους αγώνες που θα δώσουμε το επόμενο διάστημα για μια καλύτερη ζωή για τους εργαζομένους και την κοινωνία.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022