Διοικητικό Συμβούλιο 11/06/2020: Job family- Οργανισμός εργασίας- Επιχειρησιακή- RBU-Hive Down

Υποτονικό κλίμα και εφησυχασμός στο Δ.Σ. της Πέμπτης 11/06/2020. Για μία ακόμη φορά η πλειοψηφία (ΔΗΣΥΕ) αναλώθηκε στην αναφορά των προβλημάτων-των μεγάλων προβλημάτων- χωρίς λήψη απόφασης για ουσιαστική παρέμβαση

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ενημέρωση – Εξελίξεις

Covid 19:

Έγινε αναφορά για τον Covid 19 και τις επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία και πώς επηρεάζουν και τις τράπεζες (Σχέδιο Ηρακλής, stress test).

Παρά τους εφησυχασμούς κάποιων βέβαιο είναι ότι η μεγάλη παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες. Με αφορμή την ύφεση αλλά και γιατί «ο λύκος στην αντάρα φαίνεται» το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις για την μείωση του προσωπικού στις τράπεζες.

Τηλεργασία:

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που να διέπει την τηλεργασία. Εκφράσαμε σοβαρούς προβληματισμούς για την απομόνωση των εργαζομένων και τις πιέσεις για το ξεχείλωμα του ωραρίου. Σημαντικός είναι ο κίνδυνος μετατροπής της εξαρτημένης εργασίας σε εργασία με μπλοκάκι.

Διαχωρισμός Τράπεζας – Hive Down:

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται ο διαχωρισμός των τραπεζικών εργασιών με την προοπτική της πώλησης των κόκκινων δανείων με τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής».

Καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη.

Πολλά τα ερωτηματικά και έκδηλη η ανησυχία πολλών συναδέλφων για την επόμενη ημέρα.

Ποιες εργασίες θα αποσχιστούν;

Ποιες διευθύνσεις θα σπάσουν;

Πού θα βρεθούν οι συνάδελφοι την επόμενη ημέρα;

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΣΕΤΑΠ έμεινε στις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι «δεν θα γίνει τίποτα» προκαλεί ερωτηματικά…

Μπορεί κανείς να έχει τυφλή εμπιστοσύνη στα λεγόμενα της διοίκησης ειδικά μετά από αυτά που συνέβησαν στο RBU; Μήπως είναι μέγιστη συνδικαλιστική αφέλεια;

RBU:

Σε αναμονή των υπόλοιπων συναδέλφων, των οποίων  λήγει η δανειστική σύμβαση, η διοίκηση φαίνεται να κρατάει την ίδια σκληρή στάση.

Ο ΣΕΤΑΠ θα πρέπει να πιέσει την ΟΤΟΕ για παρεμβάσεις προκειμένου να επιστρέψουν όλοι οι συνάδελφοι στα σπίτια τους, ειδικά συνάδελφοι με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα υγείας.

Μήπως τελικά η κ.Στρατινάκη από το Υπουργείο Εργασίας ξέχασε να τοποθετήσει στην λίστα με τα κοινωνικά κριτήρια κάποιους συναδέλφους;

Και επιτέλους το προφανές που παραδέχεται πλέον και η Διοίκηση και είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας τον τελευταίο διάστημα: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…

Πρέπει σαν άλλοι Κικέρωνες να βάζουμε το θέμα του RBU.

Σε κάθε συνάντηση

με την διοίκηση,

με τα όργανα της Ομοσπονδίας μας,

με την κυβέρνηση 

πρέπει να μπαίνει το θέμα μέχρι την τελική του επίλυση.

Job Family:

Ο περιορισμός των ρόλων εργασίας περίπου σε 450 από 800 που είναι σήμερα.

Θολό το τοπίο για τα κριτήρια, το εύρος αλλά και το σκοπό αυτής της διαδικασίας.

Μεγάλο αναπάντητο ερώτημα αν θα ακολουθήσουν μισθολογικές μειώσεις και σε ποιους.

Ήδη έγινε η τοποθέτηση των συναδέλφων στις βαθμίδες χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με διαδικασίες  fast track.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων εντάχθηκε στις 2 τελευταίες κατηγορίες της κλίμακας.

Υποψιαζόμαστε ότι με αδιαφανή κριτήρια, με διαδικασίες fast track αλλά και χωρίς ακόμα να είναι ορατές οι στοχεύσεις του συστήματος η αξιοκρατία στην τράπεζα μόνο ως αστείο μπορεί να λέγεται.

Εντατικοποίηση στόχων – ΤΕΠΙΧ:

Επαναφορά στην «κανονικότητα» το τελευταίο διάστημα για τους συναδέλφους αφού οι πιέσεις εντάθηκαν. Πίεση για τη στοχοθεσία με τα γνωστά mail και meeting, υπερωριακή εργασία για να προλάβουμε τα αιτήματα του ΤΕΠΙΧ. Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος για τους «ήρωες της πρώτης γραμμής»…

 • Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας:

Μια από τα ίδια.

Κανένα οικονομικό ζήτημα δεν ικανοποίησε (και πάλι) η τράπεζα όπως επιδόματα ευθύνης ή οδοιπορικά.

 Η εφαρμογή του κανονισμού εργασίας ούτε κουβεντιάστηκε ενώ το επαγγελματικό ταμείο ακόμα το περιμένουμε.

 Η πλειοψηφία του ΣΕΤΑΠ αδράνησε επιδεικτικά, δεν έκανε καμία παρέμβαση και δήλωσε «ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα δεδομένων των συνθηκών».

Ομόφωνη ήταν η δυσαρέσκεια για το bonus των 11€ ανά ημέρα, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση ανοιχτό φαίνεται να είναι και το ζήτημα της απόδοσης του Bonus για τον covid 19 στις καθαρίστριες αλλά και κάποιους συναδέλφους από διευθύνσεις, ίσως σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δείτε εδώ την ανακοίνωσή μας για την επιχειρησιακή.

 • Κανονισμός Εργασίας:

Ενημερωθήκαμε από τον κ.Κιούλο (συνεργάτη του Νομικού Συμβούλου του ΣΕΤΑΠ κ. Δήμα) για τις πρωτόδικες αποφάσεις (Θετικές και αρνητικές) και για τις επόμενες νομικές κινήσεις για το θέμα.

Επισημαίνουμε την άρνηση της ΔΗΣΥΕ, να κοινοποιήσει στις άλλες παρατάξεις τις αποφάσεις που ο νομικός σύμβουλος της παρέδωσε, με το επιχείρημα να μην διαρρεύσουν στα κοινωνικά δίκτυα!

Δεν καταλαβαίνουμε την ανησυχία της πλειοψηφίας,

τι ακριβώς φοβάται;

Μην το μάθει η διοίκηση;

Πιστεύουν ότι δεν το ξέρει;

Οι μόνοι που δεν το ξέρουν, είναι οι συνάδελφοι μας και πρέπει να μάθουν ότι παρόλη την κινητοποίηση του τεράστιου μηχανισμού της Τράπεζας, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

Ναι, υπάρχουν αποφάσεις που λένε στην ουσία ότι οι συνάδελφοι μας πρέπει να τοποθετηθούν σε βαθμούς ανάλογα με την προϋπηρεσία τους και να εξελίσσονται όπως προβλέπει ο οργανισμός.

Να θυμίσουμε ότι όταν βγήκε η πρώτη αρνητική απόφαση και πριν ο ΣΕΤΑΠ την πληροφορηθεί, συνδικαλιστής του ΣΕΤΠ το ανήγγειλε χαιρέκακα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μας εγκαλούσε ότι κοροϊδεύουμε τους συναδέλφους και τους κρύβουμε την αλήθεια.

Όλοι δικαιούνται να τα ξέρουν όλα.

Ιδίως σήμερα που με το job family είμαστε μπροστά σε ένα ακόμα βήμα, ώστε από την πίσω πόρτα να ακυρωθεί ο κανονισμός εργασίας, που έχει ισχύ νόμου.

 • Να γίνει απόλυτα ασύδοτη η αξιολόγηση, χωρίς κανόνες .
 • Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ,όλο και περισσότερο πόσο δίκιο είχαμε στην επιλογή μας για την διεκδίκηση αφενός της ένταξης μας στον κανονισμό εργασίας και την ενεργοποίηση  του ξανά για όσους τουλάχιστον δεν έχουν άλλον οργανισμό σε ισχύ.
 • Ταυτόχρονα κάθε μέρα, αυξάνονται τα ερωτηματικά για όλους εκείνους τους  παρακοιμώμενους της διοίκησης αλλά και κάποιους δήθεν αγωνιστές που δεν μας υποστήριξαν ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα που οι στοχεύσεις της Τράπεζας είναι ξεκάθαρες και δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες.

Ο δικαστικός αγώνας για τον κανονισμό εργασίας θα είναι μακρύς και θα κριθεί στο εφετείο σε δεύτερο βαθμό.

Τώρα πρέπει όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων να συσπειρωθούν και να υποστηρίξουν τον ΣΕΤΑΠ ή τουλάχιστον να εξηγήσουν στους συναδέλφους γιατί δεν το κάνουν.

 • Γενική Συνέλευση:

Αποφασίστηκε η μεταφορά της Γενικής Συνέλευσης το φθινόπωρο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Όσον αφορά τα voucher που χορηγήθηκαν αντί των προκαταβολών στο ξενοδοχείο αποφασίσαμε την εξαγορά τους από το σύλλογο για μελλοντική χρήση τους. Τα χρήματα των προκαταβολών θα επιστραφούν στους συναδέλφους.

 • Πρόγραμμα διακοπών:

Πρόγραμμα διακοπών με 5 προορισμούς (Σύρος, Τυρός, Κάρυστος, Αγόριανη, Πάργα) σε δωμάτια ξεχωριστά μεταξύ τους εφοδιασμένα με την απαραίτητη πιστοποίηση των καταλυμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εμείς εκφράσαμε τον έντονο προβληματισμό μας για τις δυσκολίες και τους κινδύνους μέσα σε αυτές τις ευμετάβλητες συνθήκες λόγω covid 19. Δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ.

 • Διάφορα:

Στα διάφορα θέματα έγινε μια ενημέρωση για το (κλαδικό) θέμα των περικοπών των παροχών του ΤΑΥΤΕΚΟ -κάλυψη αναρρωτικής άδειας,  επίδομα κηδείας, ημέρες αναρρωτικής άδειας (μείωση της αναρρωτικής αδείας από 180 το χρόνο σε 180 μέρες για το σύνολο του εργασιακού βίου) και αλλαγές στο κατασκηνωτικό επίδομα, που μάλλον αφήνουν εκτός όλους τους τραπεζοϋπάλληλους λόγω εισοδήματος.

Πρόκειται στην ουσία για την κατάργηση από τον Υπουργό κ. Βρούτση της εγκυκλίου του προηγούμενου υπουργού (Πετρόπουλος) με την οποίαν εξαιρούταν το ΤΑΥΤΕΚΩ από τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Αποφασίστηκε επίσης η οικονομική συμβολή του συλλόγου σε νομική παρέμβαση για τη διαδοχική ασφάλιση και για την εφαρμογή του νόμου 1339/1983 για τους φύλακες.

Αντί επιλόγου:

Παρά την σοβαρότητα των θεμάτων και την κρισιμότητα της κατάστασης η κουβέντα έμεινε για ακόμη μια φορά στην επιφανειακή ανάλυση και καμία δράση δεν αποφασίστηκε για το ερχόμενο διάστημα.

Η μόνη απόφαση που πάρθηκε ήταν με αφορμή τα ΤΕΠΙΧ να γίνει μια επιστολή προς τους περιφερειακούς για την τήρηση του ωραρίου…

Το σοκ από τον covid 19 δεν πρέπει να μας αποσυντονίζει ούτε να λειτουργεί ως άλλοθι και εφησυχασμός για την πλειοψηφία του ΣΕΤΑΠ. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Είναι σίγουρο ότι το προσεχές διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις για μείωση των θέσεων εργασίας στις τράπεζες. Και το ερώτημα είναι εμείς ως σύλλογος τι κάνουμε;

Θα μας συμπαρασύρουν ο εφησυχασμός και η καλοκαιρινή ραστώνη ή θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και κάτι;

Θεωρούμε ότι ένα πρόγραμμα δράσεων από το σύλλογο είναι απαραίτητο προκειμένου:

 • Να αναδείξουμε τα θέματα και να πληροφορήσουμε τους συναδέλφους -π.χ. εκδήλωση συζήτηση διαδικτυακή για την Τηλεργασία.
 • Οι συνδικαλιστικές μας παρεμβάσεις να είναι συλλογικές για να έχουμε αποτέλεσμα. Να συντονιστούμε με τους άλλους συλλόγους για τα πολύ σημαντικά θέματα του job family, της Τηλεργασίας, του hive down π.χ. Με ποιο τρόπο θα γίνει η διαδοχή των εργασιακών σχέσεων με το hive down;
 • Να παρέμβουμε με νομικές ενέργειες π.χ. Άμεση προσφυγή κατά της τράπεζας για job family με βάση τις κερδισμένες αποφάσεις για τον Οργανισμό εργασίας.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022