«Ασκήσεις ετοιμότητας» με ΠΝΠ για τον ιό που καραδοκεί

Με πέντε βασικά άρθρα προβλέπονται μεταξύ άλλων έκτακτη αγορά υγειονομικού υλικού, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, επίταξη κρεβατιών σε κλινικές, ΜΕΘ και ξενοδοχεία, αποκλεισμός της διασύνδεσης της χώρας μας με άλλες χώρες, κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και χώρων ψυχαγωγίας, μέχρι και ακινητοποίηση των ΜΜΜ

Με τον κορονοϊό στη γειτονιά μας και σταθερό σύνθημα την «ψυχραιμία» η κυβέρνηση εντείνει την προετοιμασία της χώρας για την υποδοχή της ασθένειας που σαρώνει, προχωρώντας στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Μια Πράξη που αφορά τη λήψη μέτρων αποφυγής, τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.

«Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που έκανε τη σχετική ανακοίνωση και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

Με πέντε βασικά άρθρα η ΠΝΠ προβλέπει ένα πλαίσιο μέτρων: από την έκτακτη αγορά υγειονομικού υλικού και φαρμάκων και τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, την επίταξη κρεβατιών σε κλινικές και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης και άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τον αποκλεισμό της διασύνδεσης της χώρας μας με άλλες χώρες (από αέρος, θαλάσσης και ξηράς), το κλείσιμο σχολείων και γενικά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων ψυχαγωγίας και άλλων κλειστών χώρων συνάθροισης του κοινού, μέχρι την ακινητοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Προτού αναλύσει τα άρθρα της ΠΝΠ ο Στέλιος Πέτσας ανακεφαλαίωσε τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από το υπουργείο Υγείας, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε «επιφυλακή».

Τα μέτρα αφορούν τον ορισμό 13 νοσοκομείων αναφοράς, την ετοιμότητα όλων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και φυσικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων που ορίστηκε για τον νέο κορονοϊό.

Αναφέρθηκε ακόμα στην έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή, πέραν του υπουργού Υγείας, συναρμόδιων υπουργών αλλά και στη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων τη Δευτέρα το απόγευμα, θυμίζοντας τα συμπεράσματα που προέκυψαν. Οτι δηλαδή ο κορονοϊός, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και η έκδοση της ΠΝΠ με τα μέτρα που περιλαμβάνει.

Τι ορίζουν αναλυτικά οι δράσεις

Το πρώτο άρθρο αφορά τα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων σε αυτά περιλαμβάνονται:

● Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

● Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

● Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

● Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

● Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

● Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα την απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022