Από τις απολύσεις στην εξορία…

Η τελευταία μέχρι τώρα πράξη του δράματος των συναδέλφων του πρώην RBU παίχτηκε με εξώδικα που έστειλε τη Δευτέρα 17/02/2020 η τράπεζα στους εναπομείναντες (4) συναδέλφους. Με τα εξώδικα αυτά τους καλούσε να αποδεχτούν την τοποθέτησή τους σε καταστήματα της επαρχίας ή την εθελούσια, αλλιώς την Παρασκευή 21/02/2020 θα τους απέλυε…

Έτσι και έκανε!

Την Παρασκευή 21/02/2020 η διοίκηση απέλυσε ακόμη μια συνάδελφο ανεβάζοντας τον αριθμό των απολυμένων σε 25.

Τι και αν υπήρχε αποδεδειγμένη αδυναμία για τη συναδέλφισσα άλλων επιλογών, τι και αν η διοίκηση της τράπεζας το ήξερε από πρώτο χέρι αυτό…

Καμία ανάκληση των απολύσεων, έστω και δια της διολισθήσεως…

Νωρίτερα έληξε στο υπουργείο εργασίας η παράσταση με τη Γενική Γραμματέα την κ. Στρατινάκη να κλείνει οριστικά την πόρτα στους 24 απολυμένους συναδέλφους μας, ξεχνώντας τη δήλωσή της στην αρχή της διαδικασίας με το υπουργείο ότι «για αυτήν δεν υπάρχουν απολύσεις».

Τελικά η τράπεζα δεν ανακάλεσε τις απολύσεις –έστω και με αλλαγή αιτιολογίας στην Εργάνη (όχι ότι θα είχε διαφορά την ουσία του – πάλι απολυμένοι σπίτι τους θα ήταν οι συνάδελφοι αλλά θα κέρδιζε τις εντυπώσεις το υπουργείο κι η ΟΤΟΕ ότι ανακλήθηκαν οι  απολύσεις).

Αποδείχτηκε ότι η παρέμβαση του υπουργείου λειτούργησε σαν το ΗR της τράπεζας και ουσιαστικά  καθάρισε τις περιπτώσεις των συναδέλφων προς όφελος της τράπεζας.

Και αυτό γιατί:

  • Δεν ανάγκασε άμεσα την Τράπεζα να πάρει πίσω τις  απολύσεις (όπως συνέβη αρκετές φορές ιστορικά στο παρελθόν),από άλλους υπουργούς και άλλες κυβερνήσεις.
  • Δεν χρησιμοποίησε, ως μοχλό έστω πίεσης, τον πακτωλό χρημάτων και εγγυήσεων που η κυβέρνηση μέσω του σχεδίου Ηρακλής ετοιμάζεται να δώσει στις τράπεζες για να καθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια (πάνω από 12 δισεκατομμύρια €, από το μαξιλαράκι ασφαλείας των 37 δις που παρέλαβε από την προηγουμένη  κυβέρνηση)
  • Το υπουργείο έβγαλε ουσιαστικά από το κάδρο τις κινητοποιήσεις την ενοχλητική περίοδο των εορτών, που θα προκαλούσε προβλήματα στην λειτουργία της τράπεζας και θα τσαλάκωνε περαιτέρω την εικόνα της στην κοινωνία.
  • Επι της ουσίας το υπουργείο αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία της τράπεζας ότι δεν υπάρχουν θέσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα παρότι είχε διαθέσιμα τα στοιχείααπό τις προσλήψεις που έκανε η τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, αν και τα στοιχεία αυτά έχουν ζητηθεί από το υπουργείο, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί από όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε.

Όλως τυχαίως, εκτός από τις τράπεζες, την ίδια εποχή είχαμε απολύσεις και στον ΟΤΕ.

Σύμπτωση;

Ή μήπως κάποιος τώρα τους έδωσε το πράσινο φως;

Ότι δεν έγινε στις πιο μαύρες στιγμές των μνημονίων σε τράπεζες και οργανισμούς κοινής ωφελείας γίνεται τώρα.

Είναι πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά απολύσεις μετά την χούντα και τον εμφύλιο.

Και η ΟΤΟΕ; Θα ρωτήσει κάποιος;

Τελικά υπήρχε ρήτρα;

Υπήρχε συμφωνία για την εθελοντική μετακίνηση;

Η πολυδιαφημισμένη «ρήτρα απασχόλησης» στη κλαδική σύμβαση, η θριαμβολογία για την «πολύ καλή συμφωνία» ΟΤΟΕ-Σ.Ε.Τ.Π.-ΤΡΑΠΕΖΑΣ για την εθελοντική μετακίνηση στην INTRUM γρήγορα ξεχάστηκαν.

Η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ η ΔΗΣΥΕ (αλλά και η ΔΑΚΕ) θριαμβολογούσε και για την κλαδική αλλά και για την συμφωνία με την INTRUM.

Στον ΣΕΤΑΠ οι συνάδελφοι θυμούνται την υπόσχεση του προέδρου περί προσωπικών εγγυήσεων των θέσεων εργασίας από το βήμα της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου.

Και όλο αυτό το κλίμα, οι λεονταρισμοί (θα το κάψουμε το μπ…) και οι κίβδηλες υποσχέσεις καλλιέργησαν την συναλλαγή και τον εφησυχασμό στους συναδέλφους.

Τώρα που το πουκάμισο είναι αδειανό και οι λεονταρισμοί τους έπεσαν στο κενό σιωπούν και δείχνουν αμήχανα προς την ΟΤΟΕ…

Έλεος πια με τις φωτογραφίες και τις πίτες

Επιτέλους ας σταματήσουν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας να ανεβάζουν φωτογραφίες από χορούς και γλέντια, σαν άλλος Τιτανικός…

Πολλοί συνάδελφοι πέρασαν πολύ πρόσφατα δύσκολες στιγμές και τέτοιες εικόνες δεν επαινούν τον σύλλογο και τον συνδικαλισμό…

Εξίσου ανούσιες και οι κοκορομαχίες στο facebook οι ανακοινώσεις με προσωπικές επιθέσεις για το αν και ποιος χόρεψε κτλ.

Τέτοιες κουβέντες μας αποπροσανατολίζουν από την ουσία και τα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων.

Τα νησιά της εξορίας για τους συναδέλφους

Όσοι (λίγοι) συνάδελφοι και συναδέλφισσες άντεξαν τον εκβιασμό της εθελούσιας οδηγήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους.

Τα νησιά της χώρας μας που συνήθως είναι τόποι διακοπών, κατέληξαν για τους συναδέλφους του πρώην RBU νέοι τόποι εξορίας.

Όχι στα ξερονήσια, όπως παλιά αλλά πιο πονηρά τώρα, πιο sic, στα κοσμοπολίτικα νησιά, οπού όμως εκτός από την απόσταση, το κόστος διαμονής και διαβίωσης είναι εξοντωτικό για έναν εργαζόμενο.

Έχεις 3 παιδιά -Κυκλάδες.

Έχεις περάσει έμφραγμα- Κρήτη

Κάθε περίπτωση και ένα δράμα, οι πιο πολλοί δεν άντεξαν.

Απάνθρωπες και εκδικητικές διώξεις

Κάτω από την πίεση και τον εκβιασμό της απόλυσης συνάδελφοι αναγκάστηκαν να αποδεχτούν την μετακίνηση εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους και να αφήσουν πίσω μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άρρωστους γονείς.

Δεν γλύτωσαν ούτε συνάδελφοι με σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και εκείνοι οι συνδικαλιστές, που με την αγωνιστική στάση τους προφανώς αποτελούσαν και το κόκκινο πανί της διοίκησης.

Παγωμένο το κλίμα για την επόμενη ημέρα

Στην πρόσφατη επιστολή του ο κ. Μεγάλου προς το προσωπικό της τράπεζας αναφέρεται στην «Agenda 2023» που περιλαμβάνει μείωση του λειτουργικού κόστους. Αντιλαμβανόμαστε ότι για μία ακόμη φορά στόχος της διοίκησης θα είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, καθότι παρόλες τις νέες προσλήψεις και τον πακτωλό χρημάτων που έχει εισφέρει το δημόσιο, περισσεύουμε.

Και το τελευταίο ανέκδοτο από τον κ. Μεγάλου:

«Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα που διαθέτει είναι οι άνθρωποί της, οι οποίοι ξέρουν να παράγουν αποτελέσματα, να διακρίνονται, να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία ανάπτυξης, με βαθιά γνώση της αγοράς και των αναγκών της…»

Χωρίς σχόλια…

ΥΓ1: Τραγική ειρωνεία: Ακόμα και το φλουρί της πίτας του ΣΕΤΑΠ το κέρδισε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας ή όπως θα λέγε και ο λαϊκός βάρδος… τα πήρες όλα και έφυγες.

ΥΓ2.: Με μεγάλη προσοχή όλο αυτό το διάστημα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις χωρίς πολλές κουβέντες, χωρίς ο,τιδήποτε θα μπορούσε να φανεί ότι διασπά την ενότητα του αγώνα των εργαζομένων.

Αναρωτιόμαστε όμως μήπως είναι πια η ώρα να υπάρξει επίσημα από την ΟΤΟΕ ένας απολογισμός, μια ανακοίνωση έστω με τα αποτελέσματα;

Πόσοι ίντρουμ ;

Πόσοι εθελούσια ΑΠΟΛΥΣΗ;

Πόσοι τοποθετήθηκαν στο νομό διαμονής τους;

Πόσοι επαρχία ;

ΠΟΣΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ;

Μήπως είναι ώρα να ανοίξει η κουβέντα του τι κάνουμε από δω και πέρα;

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022