Ζητούν παρέμβαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων για να μπει φρένο στους μαφιόζους των funds

 

Καταγγέλλουν το ιδιότυπο σαμποτάζ των εταιρειών, με υπαλλήλους που αρνούνται να συμμορφωθούν με αποφάσεις δικαστηρίων που ορίζουν μηνιαίες καταβολές, ενώ ταυτόχρονα δεν χορηγούν συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών στους οποίους πρέπει να καταβάλλονται τα οριζόμενα ποσά και αναιρούν κατά το δοκούν προτάσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Την άμεση παρέμβαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων ζητούν με έγγραφη καταγγελία τους 205 δικηγόροι από όλη την Ελλάδα προκειμένου να μπει φρένο στις παράνομες πρακτικές των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών. Ενώ οι πρώτες κατοικίες εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που άνοιξε διάπλατα την πόρτα στους πλειστηριασμούς (οι οποίοι άλλωστε δεν σταμάτησαν ποτέ και σχεδόν καθημερινά πλέον επιχειρούνται εξώσεις πολιτών), οι δικηγόροι εκθέτουν μια σειρά από παράνομες και εκβιαστικές πρακτικές των εταιρειών και ζητούν από την Ολομέλεια να παρέμβει δυναμικά ώστε οι εταιρείες να συμμορφωθούν. Τα αιτήματά τους έχουν σταλεί και στη Βουλή, στα κόμματα αλλά και προσωπικά στους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι δικηγόροι τονίζουν πως στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με εταιρείες διαχείρισης για χρέη των εντολέων τους, οι εταιρείες συστηματικά επιστρατεύουν συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, προσχηματικές κωλυσιεργίες και εκβιασμούς προκειμένου οι servicers να αποσπάσουν υπέρογκα ποσά και ολόκληρες περιουσίες, ακόμα κι αν οι οφειλέτες εξυπηρετούν τη ρύθμιση. Η αποστολή εξωδίκων ή επιστολών με περιεχόμενο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν υπό πίεση χρηματικά ποσά που δεν υποχρεούνται, είναι μόνο μία από τις πρακτικές. Προτρέπουν τηλεφωνικά τους οφειλέτες να μην απευθύνονται σε δικηγόρο, καθυστερούν επί μήνες να απαντήσουν σε οποιοδήποτε έγγραφο αίτημα, όπως για χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών ή εξοφλήσεως, και υπολογίζουν αυθαίρετα και παράνομα τα επιτόκια επί των οριζόμενων ποσών.

Οι δικηγόροι καταγγέλλουν ακόμη το ιδιότυπο σαμποτάζ των εταιρειών, με υπαλλήλους που -πολλές φορές ισχυριζόμενοι πως είναι οι ίδιοι δικηγόροι- αρνούνται να συμμορφωθούν με αποφάσεις δικαστηρίων που ορίζουν μηνιαίες καταβολές, ενώ ταυτόχρονα δεν χορηγούν συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών στους οποίους πρέπει να καταβάλλονται τα οριζόμενα ποσά και αναιρούν κατά το δοκούν προτάσεις που έχουν συμφωνηθεi.

Κατονομάζονται μάλιστα συγκεκριμένες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που ακολουθούν αυτή τη μεθοδολογία. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι DoValue, Intrum, Eurobank FPS και Pillarstone ΕΛΛΑΣ, ενώ οι περισσότερες, όπως τονίζουν οι δικηγόροι, έχουν καταργήσει τα email τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να επικοινωνήσουν μαζί τους. Αλλά και όταν επικοινωνούν, επισημαίνουν οι δικηγόροι, απειλούν ευθέως τους οφειλέτες ότι «θα τους πάρουν την περιουσία». Υπάρχουν μάλιστα περιστατικά με εταιρείες που παρεμποδίζουν πωλήσεις ακινήτων τις οποίες δανειολήπτες επιχειρούν ώστε να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, επικαλούμενοι γραφειοκρατικές διαδικασίες ή παράλογες δικαιολογίες προς τους οφειλέτες, με αποτέλεσμα αυτές να ματαιώνονται.

Τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων ζητούν από την Ολομέλεια να προβεί σε συστάσεις στις εταιρείες που προχωρούν σε τέτοιου είδους πρακτικές, τη σύγκληση έκτακτου διοικητικού συμβουλίου αλλά και την αποχή από όλες τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες αναγκαστικών εκτελέσεων μέχρι οι εταιρείες να συμμορφωθούν με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε χθες από τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου και Εφη Αχτσιόγλου, οι οποίες κατέθεσαν αναφορά στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης με αίτημα να εξετάσουν την επιστολή-καταγγελία των δικηγόρων και να απαντήσουν άμεσα στα αιτήματά τους.

Πηγή: www.efsyn.gr

 

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022