Κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ακούσια αμειβόμενη απραξία των εργαζομένων από τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς που έκλεισαν.

Δημοσιεύουμε παρακάτω την κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την ακούσια αμειβόμενη απραξία των εργαζομένων από τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς που έκλεισαν.

 

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2023 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς · Οικονομικών · Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

  • Θέμα: «Σε ακούσια αμειβόμενη απραξία οι εργαζόμενοι των καταργημένων καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς»

Το ντόμινο αναστολής λειτουργίας υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς οδήγησε 50 εργαζομένους σε καθεστώς αμειβόμενης εργασιακής απραξίας. Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και έπειτα έκλεισαν τα καταστήματα της Τράπεζας σε Καβάλα, Σέρρες, Ιωάννινα, Βέροια, Λάρισα, Καρδίτσα και Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΤΟΕ, από το 2019 στην Ελλάδα αντιστοιχούσε ένα τραπεζικό κατάστημα ανά 5.662 κατοίκους, έναντι του Μ.Ο. στην Ευρωζώνη όπου αναλογούσε ένα κατάστημα ανά 2.530 κατοίκους.

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας, μεταξύ Δεκ. 2012 και Δεκ 2021 οι εργαζόμενοι μειώθηκαν από 19.401 σε 8.583, δηλαδή σε ποσοστό άνω του 55%. Όπως έχουμε σημειώσει σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, προχώρησε κατ’ επανάληψη σε αντεργατικές πολιτικές, ασκώντας πίεση στους εργαζόμενους της για να οδηγηθούν σε πρόγραμμα «εθελουσίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προτάσεις που γίνονται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναγκαστική απραξία συμπεριλαμβάνουν θέσεις σε καταστήματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, και στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν καταστήματα σε απομακρυσμένα νησιά. Παράλληλα όμως, όπως γνωστοποιούν οι εργαζόμενοι είναι διαπιστωμένες οι ανάγκες στελέχωσης του Δικτύου Καταστημάτων και είναι πλέον γνωστό σε όλους, ότι η συνειδητή απαξίωσή τους δεν στοχεύει μόνο στους ίδιους, αλλά εξυπηρετεί στη διατήρηση ενός γενικευμένου κλίματος ανασφάλειας εξαιτίας του υποτιθέμενου πλεονάζοντος προσωπικού.

Η διαπιστωμένη αδράνεια της Κυβέρνησης που βασίζεται στο προσχηματικό επιχείρημα ότι δεν παρεμβαίνει στις επιχειρηματικές αποφάσεις των Τραπεζών, δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά ενισχυθεί με κρατικές ενέσεις ρευστότητας που ξεπερνούν τα 16 δισ. μέσα από ανακεφαλαιοποιήσεις, σχέδιο Ηρακλής, μη καταβολή των οφειλών από τα CoCo’s ύψους πάνω από 2 δισ. και τις διατάξεις του αναβαλλόμενου φόρου.

Η ανάγκη διατήρησης ενός ικανού δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας στην περιφέρεια υπαγορεύεται τόσο για λόγους βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα όσο και εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων πελατών της. Πόσο μάλλον όταν μεγάλο μέρος των εν λόγω καταστημάτων είναι ιδιόκτητα και εξυπηρετούν ένα σημαντικό τμήμα του πελατειακού κοινού που δεν διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες, ούτε δύναται να αποκτήσει στο άμεσο μέλλον.

Επειδή, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει ώστε να διατηρήσει ένα ικανό δίκτυο τραπεζικών καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς και να σταματήσει να βασίζεται στο προσχηματικού τύπου επιχείρημα περί μη στη επιχειρηματικές αποφάσεις των Τραπεζών.

Επειδή, οι εργαζόμενοι των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς που έκλεισαν βρίσκονται σε μία ακούσια ομηρία, μέσω της αναγκαστικής, αμειβόμενης απραξίας, γεγονός που αποτελεί- εκτός των άλλων-προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Επειδή, μια συστημική Τράπεζα δεν μπορεί να πρωτοστατεί στις πολιτικές συρρίκνωσης και ερήμωσης της υπαίθρου που εντείνει όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να μην διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις;
  2. Είναι σε γνώση τους οι καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές που τους εξαναγκάζουν σε «εθελούσια» έξοδο των πρώην υπαλλήλων σε καταργηθέντα καταστήματα της Τράπεζας και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να αντιμετωπιστεί η απαξίωση των εργαζομένων;

 

ΣΥΡΙΖΑ -Οι Ερωτώντες Βουλευτές:  Ελευθεριάδου Σουλτάνα Αβραμάκης Ελευθέριος Αυγέρη Δώρα Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος Βαγενά Άννα Βαρδάκης Σωκράτης Βέττα Καλλιόπη Γιαννούλης Χρήστος Δρίτσας Θεόδωρος Θραψανιώτης Μανόλης Καλαματιανός Διονύσης Κασιμάτη Νίνα Καφαντάρη Χαρά Μάλαμα Κυριακή Μάρκου Κωνσταντίνος Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος Μουζάλας Ιωάννης Μπάρκας Κωνσταντίνος Νοτοπούλου Αικατερινή Παπαδόπουλος Αθανάσιος Παπαηλιού Γεώργιος Παπανάτσιου Αικατερίνη Πούλου Παναγιου Ραγκούσης Ιωάννης Σκούφα Μπέττυ Συρμαλένιος Νικόλαος Τζούφη Μερόπη Τόλκας Άγγελος Φάμελλος Σωκράτης Φωτίου Θεανώ Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης Χρηστίδου Ραλλία Ψυχογιός Γιώργο

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022