Υφαρπάζουν ψήφους με εισφορές (Τραπεζοϋπαλλήλων) που παρακράτησαν επί τριετία

«Δωροδόκησαν» τους επιστήμονες δύο ημέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου και τώρα το επαναλαμβάνουν με τους τραπεζοϋπάλληλους

Συνειδητή «δωροδοκία» 23.000 ελεύθερων επαγγελματιών – επιστημόνων δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με μεθοδεύσεις που παραπέμπουν στο σκληρό κράτος της ΕΡΕ, αποκαλύπτει σήμερα το Documento. Αυτή η στρατηγική συνεχίζεται με στόχο να «δωροδοκηθούν» 17.757 τραπεζοϋπάλληλοι ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου. Οπως αποδεικνύεται από έγγραφο του ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακράτησε αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές χιλιάδων επαγγελματιών για τρία χρόνια, για να επιστρέψει μέρος αυτών σαν «καλή Σαμαρείτισσα» την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023, δηλαδή δύο ημέρες προτού στηθούν οι κάλπες. Αναφερόμαστε σε επιστροφές ασφαλιστικών εισφορών των ετών 2019 και 2020, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, που επιβάλλει ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), οι οποίες έπρεπε να είχαν επιστραφεί στο τέλος του 2020 και επιστράφηκαν τη 19η Μαΐου 2023 χωρίς τόκο και επιπρόσθετα με την «πώληση ελπίδας» για μελλοντικές νέες επιστροφές. Ομως ο Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός που αρέσκεται να σβήνει κεράκια σε τούρτα που τον απεικονίζει σαν Σούπερμαν και έχει διαλύσει τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή και τις συντάξεις, δεν σταμάτησε εκεί.

00:30 / 01:03

Για να κατανοήσουμε το αισχρό του πράγματος αρκεί να αναφέρουμε ότι:

  • Στις 18 Μαΐου 2023 και στις 12.27 αποστέλλει το ενημερωτικό δελτίο Τύπου με το οποίο ενημερώνει για την καταβολή την επόμενη ημέρα 20,33 εκατ. ευρώ σε χιλιάδες δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ, μισθωτούς μηχανικούς, καθώς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ).
  • Την ίδια ημέρα, 23 λεπτά μετά, στέλνει νέο δελτίο Τύπου με το οποίο επιτίθεται στον νόμο Κατρούγκαλου επειδή, όπως αναγράφει, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πλήρωναν τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές αν δεν είχε αλλάξει ο τρόπος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών με τον νόμο Βρούτση το 2020. Δηλαδή στις 12.27 της 18ης Μαΐου εμφανίζεται σαν «καλός Σαμαρείτης» που επιστρέφει εισφορές, οι οποίες έπρεπε να επιστραφούν βάσει διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου μέχρι το τέλος του 2020, και 23 λεπτά μετά ψευδολογεί ασύστολα εμφανίζοντας ότι δήθεν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πλήρωναν τριπλάσιες εισφορές αν παρέμενε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το αληθές βέβαια είναι ότι πράγματι όσοι λάμβαναν ποσά άνω των 20.000 ευρώ θα πλήρωναν τριπλάσιες εισφορές. Ομως το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών πλήρωνε κάτω από 200 ευρώ μηνιαίως (και το 82% κάτω από 180 ευρώ μηνιαίως). Αρα με τον νόμο Βρούτση που ανέβασε την κατώτερη ασφαλιστική κλάση στα 220 ευρώ, το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει περισσότερα απ’ όσα πλήρωνε από το 2016 που ίσχυε ο νόμος Κατρούγκαλου μέχρι το 2020 που τέθηκε –στις 28 Φεβρουαρίου– σε ισχύ ο νόμος Βρούτση.

Αν δεν καταλάβατε, το πιο φτωχό βιογραφικό της χώρας (στα 58 χρόνια του δεν έχει εγγράψει μία ώρα απασχόλησης στη ζωή του), ο Κ. Χατζηδάκης, ψευδολογεί με αισχρό τρόπο, χρησιμοποιώντας τα κανάλια ενημέρωσης του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ώστε να περάσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στις ασφαλιστικές εισφορές. Αντί να απολογείται διότι αυτός και ο Παναγιώτης Δουφεξής, πρώην διευθυντής του υπουργικού γραφείου του, που ορίστηκε σαν το μακρύ δεξί του χέρι ως διοικητής του ΕΦΚΑ, παρακράτησαν επί σχεδόν 40 μήνες ποσά που όφειλαν να επιστρέψουν, εκείνος θριαμβολογεί διότι επέστρεψε χρήματα με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου τον οποίο 23 λεπτά μετά κατακεραύνωνε.

Οπως προκύπτει από το με αριθ. 1800696/10.04.2023 έγγραφο του ΕΦΚΑ, που αποκαλύπτει το Documento, η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών προκύπτει από τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του νόμου 4387/2016. Αυτός ο νόμος έχει ονομαστεί νόμος Κατρούγκαλου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με τις εγκυκλίους 6/2017, 17/2017, 18/2017 και 28/2017 που εκδόθηκαν σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4387/2016 παρασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, οδηγίες για την απεικόνιση στην ΑΠΔ από 01.01.2017 της ασφάλισης των:

  • μισθωτών μηχανικών (άρθρα 35 παρ. 2β΄, 38, 41, 51, 53 και 97 του ν. 4387/2016 – εγκ. 6/2017)
  • μισθωτών υγειονομικών (άρθρα 38, 41, 51, 53 και 97 του ν. 4387/2016 – εγκ. 18/2017)
  • έμμισθων δικηγόρων (άρθρα 38 παρ. 3, στοιχ. στ΄, εδ. α΄ και 39 παρ. 11 του ν. 4387/2016 – εγκ. 2/2017)
  • προσώπων που παρέχουν υπηρεσία με σύμβαση από την οποία προκύπτει υποχρέωση έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών (διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39, ν. 4387/2016 – εγκ. 17/2017). Πρόκειται ουσιαστικά για επαναϋπολογισμό όσων επιπροσθέτως έχουν καταβάλει αυτοί οι ασφαλισμένοι χωρίς να προκύπτει από τις διατάξεις των νόμων.

Βρήκαν δικαιολογία στην πλατφόρμα

Για να μη δώσουν τα χρήματα στους επιστήμονες που ασφυκτιούσαν κάτω από το σκάνδαλο «σκόιλ ελικίκου» και από την έλλειψη στήριξης εντός της πανδημίας, ο πρώην διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης αλλά και ο πάντα πρόθυμος να παρατήσει την εργασία του για να υπηρετήσει το κοινό καλό όταν υπάρχει κυβέρνηση ΝΔ Π. Δουφεξής βρήκαν τη λύση της καθυστέρησης. Ενέπαιζαν συστηματικά τους πάντες με το επιχείρημα: «δεν είναι έτοιμη η πλατφόρμα». Στην πράξη έδιναν κάθε εξάμηνο σχεδόν παράταση ώστε να μην επιστρέψουν τα χρήματα. Βέβαια, όλως τυχαίως, όλα αυτά αποκαταστάθηκαν μες στον Μάρτιο του 2023.

Ηδη από τον Απρίλιο «πωλούν» ελπίδες για επιστροφές χρημάτων μέσω της πλατφόρμας. Είναι τα χρήματα που παρακράτησαν από το 2019 που ανέλαβε η ΝΔ την εξουσία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας που «έσβησαν» όλα τα επαγγέλματα. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ στις 11 Απριλίου, και ενώ ατύπως είχε αρχίσει η προεκλογική περίοδος, με θέμα «Ενεργοποίηση πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών εμμίσθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών», αφού ενημερώνει για την ενεργοποίησή της επισημαίνει ότι η λειτουργία της πλατφόρμας παρατείνεται μέχρι και 31.12.2023, ώστε σε περιοδική βάση να επιστρέφονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών των ετών 2019-20 που τους αναλογούν, αφού προηγουμένως διενεργηθεί συμψηφισμός των επιστρεφόμενων ποσών με τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς τον e-ΕΦΚΑ. Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι η «περιοδική βάση» αφορά ξεδιάντροπη ροή χρήματος όποτε βολεύει το καθεστώς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνεχίζουν στο ίδιο αισχρό μοτίβο

Αφού έπιασε το κόλπο της «δωροδοκίας» για τους πρώτους 23.000 δικηγόρους, μηχανικούς, υγειονομικούς, ο Π. Δουφεξής ως μακρύ χέρι της ΝΔ (αφού εκείνη μόνο εκτιμά τις ικανότητές του και τον διορίζει όταν είναι κυβέρνηση) εκκινεί τη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδου ασθένειας σε χρήμα σε 17.757 τραπεζοϋπαλλήλους. Οπως ενημέρωσε ο ΕΦΚΑ την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 (δηλαδή προχτές), πραγματοποιείται η πρώτη από τις διαδοχικές καταβολές επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τέως ΤΑΥΤΕΚΩ σε τραπεζοϋπαλλήλους. H εν λόγω καταβολή ύψους 1,87 εκατ. ευρώ θα πιστωθεί στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς 17.757 δικαιούχων.

Πώς εξαπάτησε «δωροδοκώντας» και τους συνταξιούχους

Στην αρχή ήταν οι συνταξιούχοι. Με την προεκλογική του δέσμευση ότι δήθεν θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, ο Μητσοτάκης υφάρπαξε τις ψήφους τους το 2019. Αντ’ αυτού κατήργησε τη 13η σύνταξη «κλέβοντας» από τις τσέπες τους 4,4 δισ. ευρώ για τα έτη 2020-23. Ακολούθησε η χορήγηση αύξησης 7,75% (θα τα πάρει αργότερα μέσω της φορολόγησης) το 2023 με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, που αντέγραψε ο νόμος Βρούτση. Ομως δεν την έλαβαν όσοι είχαν προσωπική διαφορά. Γι’ αυτούς υπήρξε κατευνασμός με το εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς, της τάξης των 250 ευρώ έκαστος, τον Φεβρουάριο. Επειδή έβλεπε ότι δεν υπήρχε κατευνασμός στις τάξεις των συνταξιούχων, ο ίδιος άνθρωπος, ο Π. Δουφεξής, ως διοικητής του ΕΦΚΑ προέβη σε ένα «βολικό λάθος». Εμβρόντητοι 572.000 συνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι οι συντάξεις του Μαρτίου που τους καταβλήθηκαν είχαν επιπρόσθετη αύξηση της τάξης του 7,75%. Στην πράξη οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (από λάθος, όπως θέλει να πιστέψουμε ο ΕΦΚΑ) αντί να χορηγήσουν την αύξηση 7,75% που δόθηκε στην αρχή του έτους, τη διπλασίασαν ξεπερνώντας το 15%. Ο ΕΦΚΑ, συγκεκριμένα ο διοικητής του Π. Δουφεξής, προσπάθησε να πείσει ότι πρόκειται για λάθος και όχι για προεκλογικό παιχνίδι. Οπως προκύπτει από τις συνεχείς αποκαλύψεις του Documento, ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι «υπηρέτες» του συστήματός του όπως ο Π. Δουφεξής δεν ορρωδούν προ ουδενός, συνεχίζουν με κρατικό χρήμα να «δωροδοκούν» κατηγορίες συνταξιούχων και απασχολουμένων με στόχο μια βρόμικη προεκλογική επιχείρηση κυβερνητικής εξαπάτησης και την αντιστροφή της πραγματικότητας.

ΕΝΔΙΣΥ: Η ΑΑΔΕ κυνηγάει (και) τους συνταξιούχους

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) αποκαλύπτει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βάζει στο μικροσκόπιο εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πάντα μάχιμου όσον αφορά τα δικαιώματα των συνταξιούχωνμελών του ΕΝΔΙΣΥ, η ΑΑΔΕ βάζει στο μικροσκόπιο εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζομένων και συνταξιούχων. Προτεραιότητα για τον φοροελεγκτικό μηχανισμό είναι να ελεγχθούν τάχιστα και να «τακτοποιηθούν» ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις, κυρίως από το 2017, που παραγράφονται στο τέλος του 2023. Η ΑΑΔΕ, αφού προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και διασταυρώσεις για τις εκκρεμείς υποθέσεις, θα αποστείλει τουλάχιστον 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ’ εκτίμηση» για το εισόδημα που αναλογεί στους φορολογούμενους. Ακόμη η ΑΑΔΕ εξετάζει και θα αποστείλει «ραβασάκια» σε φορολογούμενους για «αμαρτίες» του παρελθόντος που αφορούν:

  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες παραγράφονται στη 15ετία.
  • Πριν από το 2017 υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.

Πηγή: www.documentonews.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022