Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ…*

 

Το εκλογικό σοκ της 21ής Μαϊου βρίσκει τους εργαζόμενους στις τράπεζες σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία μετά από 4 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών στην Υγεία, στην Παιδεία, στο Κοινωνικό Κράτος και τα δικαιώματα μας πάει πολλά χρόνια πίσω.

Η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα των πολιτών και τα επικοινωνιακά φτιασιδώματα δεν φτάνουν να αλλάξουν την δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών.

Η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει αφήσει τους τραπεζίτες να αλωνίζουν με αντικοινωνικές πρακτικές σε μια σειρά από θέματα όπως είναι η αύξηση επιτοκίων, τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, οι ρυθμίσεις δανείων, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων, οι προμήθειες συναλλαγών, το κλείσιμο καταστημάτων, η ψηφιακή μετάβαση.

 

4 χρόνια κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στις τράπεζες με την ανοχή της Νέας Δημοκρατίας, η προηγούμενη τετραετία, αποτέλεσε την πιο βίαιη περίοδο για τους τραπεζοϋπαλλήλους από τη Μεταπολίτευση.

Κλεισίματα καταστημάτων και αποσχίσεις έσπρωξαν δεκάδες χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους εκτός του κλάδου.

Τα αντικοινωνικά σχέδια συρρίκνωσης των τραπεζών υλοποιούνται μάλιστα ακόμα και σε μια περίοδο που οι τράπεζες εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία και μοιράζουν παχυλά μπόνους στα στελέχη τους

Η απουσία οποιασδήποτε ρυθμιστικής νομοθετικής πρωτοβουλίας από την απελθούσα κυβέρνηση επέτρεψε στα fund να ετοιμάζονται να εκπλειστηριάσουν 700.000 κατοικίες.

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Οι τραπεζίτες με την απόλυτη κάλυψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προχώρησαν τάχιστα στην υλοποίηση των αντεργατικών τους σχεδίων κυρίως με 2 τρόπους:

 

Κλείσιμο καταστημάτων – Περικοπή θέσεων εργασίας

Mε ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Από τη μία συνεχίζουν την τακτική της συρρίκνωσης με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της τράπεζας και της κοινωνίας και από την άλλη δημιουργούν τεχνητά αδιέξοδα στους υπαλλήλους.

Είσαι σε κατάστημα που κλείνει;

Δεν υπάρχει θέση εργασίας για εσένα!

Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα τοξικό κλίμα στην τράπεζα αφού οι μετακινήσεις στα καταστήματα που κλείνουν είναι στοχευμένες και παίρνουν τη μορφή εκκαθάρισης των μη αρεστών.

 

Αποσχίσεις εργασιών και υπαλλήλων

Οι αποσχίσεις τμημάτων και ιδιαίτερα των κερδοφόρων δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της τράπεζας και την εργασίας μας.

Η Διοίκηση της τράπεζας μετακινεί εργαζόμενους που δεν θέλει

-Σε διευθύνσεις-ψυγεία!

-Σε κεντρικές υπηρεσίες-φαντάσματα,

με μοναδικό σκοπό να τις αποσχίσει και να απαλλαγεί από αυτούς τους εργαζόμενους.

Ενδεικτικές είναι οι ερωτήσεις στη Βουλή μετά από παρέμβαση και της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τις στοχευμένες μετακινήσεις των υπαλλήλων σε καταστήματα που έκλεισαν και σε διευθύνσεις που αποσχίστηκαν.

Οι βουλευτές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έκαναν τους ανήξερους και απάντησαν ότι πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση και δεν πρόκειται να επέμβουν…

Δεν συνέβη όμως και το ίδιο με τον κ. Πάτση, που δανειοδοτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αγοράσει μπιρ- παρά κόκκινα δάνεια.

Εν ολίγοις η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις τράπεζες ξεδιπλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο την περασμένη τετραετία. Ξέρουμε τι να περιμένουμε.

 

Η άλλη πρόταση

Απέναντι στην ευνοϊκή σιωπή της Νέας Δημοκρατίας στη θέα των Τραπεζιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι θα δημιουργήσει ένα δημόσιο πυλώνα με βάση την Εθνική Τράπεζα προκειμένου να σπάσει τις αντικοινωνικές πρακτικές καρτέλ, ενώ οι μετοχές του ΤΧΣ που υπάρχουν στις υπόλοιπες τράπεζες (π.χ. Πειραιώς) θα μεταβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υπάρχει άμεση παρέμβαση από το κράτος.

Ο ΣΕΠΕ θα αναβαθμιστεί ενώ θα προταθεί και η πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου στις τράπεζες (με πλήρεις αποδοχές).

Όσον αφορά το θέμα των αποσχίσεων η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην δημιουργία νομολογίας αντικινήτρων προκειμένου οι τραπεζίτες να μην βρίσκουν την ευκαιρία να «ξεφορτώσουν» προσωπικό μέσω των διασπάσεων, των θυγατρικών και των αποσχίσεων.

Τέλος πολύ σημαντική παρέμβαση θα είναι και η επαναφορά των τριετιών που θα δώσει μια μακροπρόθεσμη μισθολογική δυναμική μετά από χρόνια στασιμότητας.

 

Ικανή συνθήκη η πολιτική αλλαγή αλλά όχι η μόνη

Η βελτίωση της καθημερινότητας μας και η ασφάλεια των θέσεων εργασίας μπορεί να αντιμετωπιστεί θεσμικά από μία προοδευτική κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της στο τραπεζικό κλάδο που έχει αφεθεί στο έλεος των νεοφιλελεύθερων golden boys.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η δύσκολη κατάσταση στη κοινωνία και η νεοφιλελεύθερη επέλαση δεν ανακόπτεται μόνο με ψήφο σε αυτές τις εκλογές αλλά χρειάζεται χρόνων αγώνες προκειμένου το συνδικαλιστικό κίνημα και οι πολίτες να ανατρέψουν τα αδιέξοδα αυτών των πολιτικών.

Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ, όπως λέει και ο ποιητής….

*το κείμενο είναι απο την Εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που κυκλοφορεί

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022