Βροχή καταγγελιών στην ΕΚΠΟΙΖΩ για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος

Φλέγον ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά οι λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος – από 30% έως 170% οι αυξήσεις, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ /συνέντευξη με τη Παναγιώτα Καλαποθαράκου 

Τον αιφνιδιασμό των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια περιέγραψε μιλώντας σήμερα στο Κόκκινο η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, υποστηρίζοντας ότι «οι εταιρείες προσεγγίζουν με δήθεν χαμηλές τιμές τους καταναλωτές, προβάλλοντας ισχυρισμούς που είναι παραπλανητικοί».

Μιλώντας στον Αδάμ Γιαννίκο, η κ. Καλαποθαράκου τόνισε ότι «το φλέγον ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ότι οι λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται πολύ αυξημένοι».

Η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ διαπιστώνει ότι οι προμηθευτές ενέργειας έχουν μετακυλήσει την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, με τρόπο αδιαφανή, προς τους καταναλωτές.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ δέχεται βροχή καταγγελιών για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι έρχονται πολύ αυξημένοι, δημιουργώντας ένα φλέγον πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Όπως σημείωσε η κ. Καλαποθαράκου, «από την επεξεργασία των καταγγελιών των τελευταίων τριών μηνών διαπιστώσαμε ότι οι αυξήσεις που έχουν γίνει στο ανταγωνιστικό σκέλος, δηλαδή στη χρέωση της κιλοβατώρας, είναι από 30% έως 170%», με τάση προς τα πάνω. Διευκρίνισε δε πως το εύρος αυτής της διακύμανσης εξαρτάται από την εταιρεία κι  από το εκάστοτε πρόγραμμα σύνδεσης.

«Είναι πολύ μεγάλες οι αναπροσαρμογές και γίνονται με υπολογισμό εντελώς αδιαφανή, που δεν τον κατανοεί ο καταναλωτής», διαπίστωσε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, σχολιάζοντας τα  «μικρά γράμματα» στις συμβάσεις που υπογράφονται ανάμεσα σε εταιρείες και καταναλωτές για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η αναπροσαρμογή σ’ αυτές τις συμβάσεις θα πρέπει να είναι προβλέψιμος και να ακολουθεί αντικειμενικά κριτήρια», υποστήριξε η κ. Κααλποθαράκου, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σήμερα. Αντιθέτως, ο κάθε πάροχος θέτει κάποια κριτήρια και μετακυλίει ό,τι θέλει και όπως θέλει.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει προτείνει ένα πρόγραμμα με σταθερή τιμολόγηση και όχι με κυμαινόμενη, όπως είναι τα περισσότερα προγράμματα, που είναι ιδιαίτερα δελεαστικά.

«Με τα ψιλά γράμματα βλέπουμε ότι έχουμε πλέον της χρέωσης της κιλοβατώρας μια ρήτρα αναπροσαρμογής σε άσχετο σημείο, το οποίο δεν καταλαβαίνει ο καταναλωτής», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καλαποθαράκου.

Αν ζητήσει δε ο καταναλωτής να απαλειφθεί ένας τέτοιος όρος, από την εταιρεία απαντούν ότι δεν μπορούν να το κάνουν, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα γίνει κάποια αναπροσαρμογή. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί και θέλει πολλή μεγάλη προσοχή εκ μέρους των καταναλωτών.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρθηκε και σε άλλα παρόμοια σημεία στα συμβόλαια, όπως τη χαμηλή χρέωση της κιλοβατώρας σε συνδυασμό με υψηλό πάγιο, που κι αυτό συνιστά μια κρυφή χρέωση, την οποία δεν συνυπολογίζει ο καταναλωτής.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα έπρεπε ούτε οι ιδιώτες πάροχοι ούτε η ΔΕΗ να επιβαρύνουν τους καταναλωτές αυθαίρετα και μονομερώς, μετακυλίοντας πάνω τους τις όποιες αναπροσαρμογές.

Η Ένωση Καταναλωτών και η πρόεδρός της, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, κάνουν έκκληση στους καταναλωτές να στέλνουν δείγμα λογαριασμών στην Ένωση, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει το να αντιδρούν οι καταναλωτές, το «να έχουμε στοιχεία και να προσπαθήσουμε να υπάρξει μια ισορροπία στην αγορά».

Τέλος, η κ. Καλαποθαράκου υποστήριξε ότι πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να αναχαιτιστεί η ακρίβεια στο ρεύμα. Είναι «απολύτως άδικο αυτό το οποίο έχει ξεκινήσει», είπε χαρακτηριστικά, προβλέποντας πως, αν συνεχιστεί η αύξηση των τιμών του ρεύματος, οι καταναλωτές θα βιώσουν «καταστάσεις που δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε». Ακούστε εδώ το podcast

Πηγή: www.avgi.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Κοινωνικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022