ΤΥΠΑΤΕ: Μια science fiction υπόθεση που προσγειώθηκε στην 3ής Σεπτεμβρίου…

 

Τι σχέση είχε το ΤΥΠΑΤΕ με την Επιστημονική Φαντασία και γιατί η σύνδεση;

Το 2013 το ΤΥΠΑΤΕ ένα ταμείο κόσμημα με πλήρεις παροχές υγείας, σταμάτησε την λειτουργία του ως αποτέλεσμα του ξεπουλήματος της ΑΤΕ το καλοκαίρι του 2012.

Την δεκαετία που ακολούθησε (2013-2023) όταν οι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ λέγαμε για την επαναλειτουργία του ΤΥΠΑΤΕ στην καλύτερη ο συνομιλητής μας να αντιδρούσε με ένα νεύμα κατανόησης…

Η επαναλειτουργία του ταμείου ενώ για τους περισσότερους συναδέλφους ήταν στην σφαίρα του φανταστικού, μια υπόθεση science fiction, για τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (και λίγους άλλους…) ήταν μια συνδικαλιστική πρόταση που την παλεύαμε μέρα με τη μέρα.

Και επειδή τα γραπτά μένουν, ας δούμε τι γράφαμε τα «δυστοπικά» εκείνα χρόνια που οι συνάδελφοι ήταν άδειοι από αλληλεγγύη…

Τον Απρίλιο του 2013 στο φύλλο 118 της Εφημερίδας μας γράφαμε : «…Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι για τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ η συνέχιση της ύπαρξης του ταμείου θα κεφαλαιοποιηθεί υπέρ όλων των συναδέλφων… ή όταν το Νοέμβριο του 2018 στο φύλλο 134 γράφαμε :

«Μπορεί να λειτουργήσει το Ταμείο ως συμπληρωματικός φορέας υγείας; Μπορεί και πρέπει. Αλλιώς θα χάσουμε τα πάντα σε δικαστικούς αγώνες οι μεν εναντίον των δε για το ποιος δικαιούται περισσότερα…»

 

Τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε

Όπως γράφαμε και τον Ιούνιο του 2015 στο φύλλο 125 της Εφημερίδας μας: «1.000 vs 17.000: Μια σειρά «συναδέλφων» συνταξιούχων κατέθεσαν αγωγές σε βάρος του ταμείου διεκδικώντας να οικειοποιηθούν μόνο αυτοί το σύνολο των αποθεματικών του ΕΛΕΜ, δηλαδή περίπου το 6% των μελών ζητούν 94 εκ. ευρώ δηλαδή πάνω από το 95% των αποθεματικών και έχουν ήδη δεσμεύσει με δικαστικά μέτρα 23 εκ. ευρώ.»

Αυτά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τότε για να μην ξεχνιόμαστε. Συνάδελφοι εναντίων συναδέλφων, συνταξιούχοι εναντίων εν ενεργεία, τίνος είναι τα λεφτά, φέρτα εδώ σε μένα…

Αναρίθμητες δίκες σκέπασαν την καθημερινότητα του Ταμείου και απέτρεψαν οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να μηνύσουν και τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου.

Ραντεβού δίναμε στα δικαστήρια σαν μάρτυρες υπεράσπισης του Ταμείου ενώ απέναντί μας είχαμε «εκλεκτούς» συνταξιούχους (ακόμη και πρώην συνδικαλιστές…) που ήθελαν την μερίδα του Λέοντος..

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ όμως ήταν εκεί και έδινε μάχες.

Κόντρα στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές πολιτικές, κόντρα σε γνωστούς – αγνώστους «φαταούλες», κόντρα στις πρόσκαιρες παραταξιακές τακτικές, κόντρα στη διαδικτυακή δολοφονία χαρακτήρων και τους παλικαράδες του πληκτρολογίου.

Ακόμα και μετά τις εκλογές όταν άλλαξε η πλειοψηφία και βρεθήκαμε στην αντιπολίτευση υπερασπιστήκαμε όμως το ΤΥΠΑΤΕ από μία θέση συνεπή και έντιμη, με μοναδικό γνώμονα το ταμείο να παρέχει παροχές υγείας για όλα τα μέλη του, εν ενεργεία και συνταξιούχους.

Όπως γράφαμε και το Νοέμβριο 2021 στο φύλλο 139 της εφημερίδα μας:

 «Τι έγιναν όλοι οι μαθητευόμενοι μάγοι που θα έμπαιναν και θα ξήλωναν το ταμείο, θα απέλυαν το προσωπικό θα μοίραζαν λεφτά και θα πούλαγαν και τα μπετά; Αλήθεια τι έγινε εκείνο το επαγγελματικό ταμείο που κάποιοι ορκίζονταν ότι θα δώσει τη λύση στον ΕΛΕΜ;»

Ευτυχώς η κατάληξη της ιστορίας είναι πλέον γνωστή. Οι δίκες κερδήθηκαν και μας έμειναν τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ προκειμένου αυτή τη στιγμή να υπάρχει επίδικο…

 

The wind of change

Οι καιροί όμως αλλάζουν. Ευτυχώς αλλάζουν και προς το καλύτερο…

Τον Απρίλιο του 2022 γράφαμε στο site μας για τις επικείμενες εκλογές:

«Κατ επιλογή και εξ ανάγκης: Μπροστά στα αδιέξοδα 10 χρόνων από το κλείσιμο της ΑΤΕ οι παρατάξεις παρ όλες τις διαφορές τους αποφάσισαν την κοινή κάθοδο στις εκλογές του ΤΥΠΑΤΕ»

Αυτό όπως φάνηκε ήταν το σημείο καμπής. Η συνεργασία όλων πια των παρατάξεων στις κοινές προεκλογικές δεσμεύσεις φαίνεται ότι ήταν καταλυτική και κυρίως αποτελεσματική (ΕΟΒ, ΤΥΠΑΤΕ).

Παρακάτω θα πρέπει να δούμε τα επόμενα βήματά μας.

Η λειτουργία του ΤΥΠΑΤΕ θα πρέπει να διευρυνθεί τόσο ως προς τις παροχές (κάλυψη συναδέλφων επαρχίας, περισσότερες ιατρικές ειδικότητες) όσο και ως προς την οικονομική του αυτονομία και τον χρονικό ορίζοντα λειτουργίας.

Επίσης θα πρέπει να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές στο καταστατικό, η δεύτερη δόση του ΕΟΒ και η κατασκήνωση στη ΚΥΨΑ.

Εκτιμούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο…

Παρακάτω είναι η ανακοίνωση του ΤΥΠΑΤΕ για την επαναλειτουργία:

https://setap.gr/anakoinosi-typate-gia-tin-epanaleitoyrgia-toy-tameioy/

 

Υ.Γ1.: Στο διαπαραταξιακό Διοικητικό συμβούλιο ασφαλώς και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την υλοποίηση όλου αυτού του δύσκολου έργου. Συγχαρητήρια αξίζουν και στον σ.Γκριζιώτη που ως πρόεδρος πίστεψε και πάλεψε για την επαναλειτουργία του ταμείου.

Υ.Γ2.: Συγχαρητήρια αξίζουν και στο προσωπικό του Ταμείου που τόσα χρόνια κράτησε όρθιο το ΤΥΠΑΤΕ και ειδικότερα στην νομικό μας την κ.Ντάση, που κέρδισε αναρίθμητες δίκες και στήριξε το ταμείο σε πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022