ΤΥΠΑΤΕ: Ετήσιος Απολογισμός & το επόμενο βήμα

 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Μαϊου του 2023, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα απολογισμό του πρώτου έτους θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου που εκλέχτηκε από το κοινό ψηφοδέλτιο όλων των παρατάξεων.

 

Αντιστροφή του νοσηρού κλίματος

Τα χρόνια προβλήματα είναι γνωστά και αφορούν καταρχάς την ώρα μηδέν όταν ξεπουλήθηκε η ΑΤΕ στο Σάλλα το 2012 και την αρνητική στάση της Πειραιώς να συζητήσει οτιδήποτε αφορά την συνέχιση του Ταμείου.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή.

Η πολύχρονη απαξίωση του ΤΥΠΑΤΕ κυρίως από κάποιους συνταξιούχους συναδέλφους που θεωρούν εαυτούς τους μόνους δικαιούχους των αποθεματικών του ΕΛΕΜ.

Αυτοί οι πρώην συνάδελφοι ευθύνονται για τις εκατοντάδες αγωγές που ανάγκαζε το ταμείο να βρίσκεται συνεχώς σε θέση άμυνας προκειμένου να προστατευτούν τα αποθεματικά.

Από το 2012 και μετά οι μόνοι που πίστεψαν την επαναλειτουργία του Ταμείου (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις από τις άλλες παρατάξεις), που έδωσαν συνδικαλιστικές μάχες με παρεμβάσεις και παρουσία στα δικαστήρια υπέρ του Ταμείου ήταν οι άνθρωποι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.

Σήμερα που το ταμείο έχει μπει σε μια σειρά βλέπουμε δυστυχώς πολλούς «προφήτες» να διεκδικούν τα εύσημα παρότι οι περισσότεροι από αυτούς τα προηγούμενα χρόνια που «η μπάλα έκαιγε» είχουν λουφάξει ή ακόμα και υποστήριζαν ανοιχτά την άλλη πλευρά.

Σημεία των καιρών…

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε περιληπτικά την εξέλιξη των προεκλογικών δεσμεύσεων του Μαίου του 2022 για να δώσουμε μια χαρακτηριστική εικόνα στους συναδέλφους.

 

Χορήγηση 2 επιδομάτων 1000€ για το έτος 2022 και 1000€ για το 2023

Η χορήγηση του Έκτακτου Οικονομικού Βοηθήματος (Ε.Ο.Β.) προσέκρουσε στην αγωγή μιας μικρής μερίδας συνταξιούχων που προσπάθησε να εμποδίσει την απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Μαίου του 2022.

Όταν το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του υλοποίησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που αφορούσε το βοήθημα για το έτος 2022 στα τακτικά (εν ενεργεία) και έκτακτα (Συνταξιούχοι) μέλη του.

Η διαδικασία αυτή επειδή αφορά πολλούς συναδέλφους ήταν (και συνεχίζει να είναι) χρονοβόρα και υλοποιήθηκε σε στάδια.

Καταπώς έγιναν οι αποδεσμεύσεις και οι ρευστοποιήσεις των χρημάτων και των αξιών, έγιναν και οι καταβολές στους δικαιούχους.

Εκτός απροόπτου εκτιμούμε ότι ως το τέλος του έτους θα ξεκινήσει και η καταβολή της επόμενης και δόσης του Ε.Ο.Β για το 2023 (1000€).

Σε αυτή τη διαδικασία όμως εκτός από την αγωγή είχαμε και άλλα παρατράγουδα από τις γνωστές ομάδες συνταξιούχων, οι οποίοι συνιστούσαν τους υπόλοιπους συνταξιούχους να μην πάρουν το βοήθημα προκειμένου να απονομιμοποιήσουν το όλο εγχείρημα. Αυτή όμως η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Δεν έλειψαν επίσης και οι κακοφωνίες, αφού τα παράπονα κάποιων συναδέλφων για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του βοηθήματος οδήγησαν σε εξώδικα και απειλητικές επιστολές από άλλους συλλόγους προς το ΤΥΠΑΤΕ και τον ΣΕΤΑΠ. Εμείς από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε ότι ειπώθηκε ομόφωνα και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΥΠΑΤΕ: Όλα τα μέλη του ΤΥΠΑΤΕ δικαιούνται τις παροχές του ταμείου.

 

Επαναλειτουργία του ΤΥΠΑΤΕ

Η επαναλειτουργία του ταμείου είναι βασικός στόχος αυτής της τριετίας.

Μετά από 10 χρόνια που οι δομές του ταμείου (μηχανήματα, κτήρια κ.τ.λ) σταμάτησαν να λειτουργούν, είναι απαραίτητες κάποιες υλικοτεχνικές ενέργειες συντήρησης στο κτήριο της 3ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μπορεί να γίνει και πάλι λειτουργικό το Πολυϊατρείο.

Σε πρώτη φάση στο Πολυιατρείο της Αθήνας θα λειτουργήσουν κάποιες ειδικότητες: π.χ. Παθολόγος, Οδοντίατρος, ενώ στόχος μας είναι στη συνέχεια να επεκταθούμε και σε άλλες. Η έναρξη της λειτουργίας προσδιορίζεται για το Σεπτέμβρη.

Οι συνάδελφοι, μέλη του Ταμείου, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού άμεσα με ένα τηλέφωνο για εξέταση και συνταγογράφηση, χωρίς κανένα κόστος.

Σε επόμενη φάση το σχέδιο του ταμείου είναι η λειτουργία του Πολυιατρείου στη Θεσσαλονίκη, η συνεργασία με το ΤΥΠΕΤ και την ΟΑΤΥΕ και η παροχή πρόσθετων καλύψεων πέραν του ασφαλιστηρίου της Ν/Ν και στους συναδέλφους της επαρχίας.

Κάθε αρχή και δύσκολη που λέει και ο λαός…

Η επαναλειτουργία της κατασκήνωσης στη ΚΥΨΑ

Στην πανέμορφη παραθαλάσσια περιοχή της ΚΥΨΑ το ΤΥΠΑΤΕ κατέχει σημαντική έκταση, για την οποία υπάρχουν εμπεριστατωμένες μελέτες οι οποίες εξετάζονται με προσοχή από το ΔΣ ώστε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη κατασκήνωση η οποία θα αποτελεί πόλο έλξης για τους συναδέλφους.

 

Η αλλαγή του καταστατικού

Για την αλλαγή του καταστατικού απαιτείται καταστατική γενική συνέλευση προκειμένου να ψηφίσει τις καταστατικές αλλαγές που θα προταθούν. Δυστυχώς η μακρά προεκλογική περίοδος εκτροχίασε όλες τις ημερομηνίες που θα μπορούσε να γίνει η συνέλευση. Η νέα προσπάθεια μετά και τις καλοκαιρινές διακοπές θα γίνει το Φθινόπωρο.

 

Εν κατακλείδι

Μετά από ένα χρόνο θητείας του παρόντος Δ.Σ. το πρόσημο είναι ασφαλώς θετικό αφού το νέο Διοικητικό συμβούλιο κατόρθωσε να ανατρέψει το νοσηρό κλίμα των τελευταίων χρόνων και το ταμείο να ξεκινήσει τις παροχές προς τα μέλη του.

Όλοι είδαν αυτό που η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ φώναζε εδώ και τόσα χρόνια, ότι το ταμείο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να δώσει πολλές και σημαντικές παροχές σε όλους, νυν και πρώην συναδέλφους.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν διαχρονικές δυσκολίες αλλά και προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην πορεία. Από ότι φαίνεται όμως υπάρχει η πλειοψηφική δυναμική και η εμπιστοσύνη -που τόσα χρόνια ήταν ζητούμενο- για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Συνεχίζουμε έχουμε ακόμη πολύ δουλειά…

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Από την εφημερίδα μας, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022