ΤτΕ: Στα χέρια της κυβέρνησης η πρόταση για BadBank

Έτοιμο είναι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία BadBank και την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων που βαραίνουν το εγχώριο πιστωτικό σύστημα και ο Διοικητής Γ. Στουρνάρας πρόκειται να το παραδώσει ακόμη και εντός της ημέρας στην Κυβέρνηση.

Πηγές της ΤτΕ επισημαίνουν στο News247.gr ότι πρόταση για την δημιουργία BadBank, έτσι όπως είναι δομημένη, θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν θέσει κατά καιρούς παράγοντες της αγοράς και προσθέτουν ότι εφ’ όσον ο Διοικητής της ΤτΕ πάρει το πράσινο φως από την κυβέρνηση, θα ακολουθήσει παρουσίαση της πρότασης τόσο στον SSM στη Φραγκφούρτη όσο και στους Θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα θεωρούν κομβικής σημασίας την πλήρη αποδοχή της πρότασης της ΤτΕ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκης, ενώ επισημαίνουν ότι το σχέδιο εξακολουθεί να συγκεντρώνει επιφυλάξεις τόσο εντός του τραπεζικού συστήματος όσο και εντός του Οικονομικού επιτελείου.

Βεβαίως άπαντες στο πιστωτικό σύστημα συμφωνούν ότι εφ’ όσον το σχέδιο της ΤτΕ συμβάλει στην τελική του μορφή στην ουσιαστική μείωση των κόκκινων δανείων, τότε και προφανώς – όπως άλλωστε συνέβη και την πρόταση για το σχέδιο Ηρακλής – προφανώς και οι τράπεζες θα συμμετάσχουν.

Η παρουσίαση του σχεδίου της ΤτΕ συμπίπτει με την προσπάθεια χάραξης από πλευράς των τραπεζών ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης στο ενεργητικό τους. Παράλληλα έρχεται την ώρα που κορονοϊός πιέζει για τη διερεύνηση όλων των πιθανών λύσεων για τη μείωση των NPLs, εφόσον αυτές είναι εφαρμόσιμες. Έτσι, η λύση της “badbank”, που προτείνει η ΤτΕ, θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υπάρχον σχήμα του “Ηρακλή”, στο οποίο έχουν συμμετάσχει ήδη όλες οι τράπεζες.

Η πρόταση της ΤτΕ φιλοδοξεί όχι μόνο να συμβάλει στην εξολοκλήρου απαλλαγή των τραπεζών από τα “κόκκινα” δάνεια, μειώνοντας τον δείκτη NPL σε μονοψήφιο ποσοστό στα τέλη του 2021, αλλά να λύσει και το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου, το οποίο αντιμετωπίζεται μόνο προσωρινά με τα hive-down των τραπεζών.

Οι βασικοί άξονες

Το παρόν σχέδιο, που έχουν επεξεργαστεί οι Rothschild, Boston Consulting και Deloitte, προβλέπει τη δημιουργία AssetManagementCompany στην οποία θα μπορούν να μεταβιβαστούν όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Στις τράπεζες θα δίνεται χρόνος για την απορρόφηση των ζημιών από τη μεταβίβαση των “κόκκινων” δανείων, ενώ το σχήμα θα συνοδεύεται και από κάποιου τύπου κρατική εγγύηση.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΤτΕ οι ενδεχόμενες ζημίες που σχετίζονται με το υφιστάμενο απόθεμα NPLs των τραπεζών θα καλύπτονται αποκλειστικά από τις ίδιες και όχι από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μεταφορά των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών στην AssetManagementCompany θα διενεργείται στην καθαρή λογιστική αξία των δανείων και έναντι αυτών η τράπεζα θα λαμβάνει ομολογίες, χωρίς αξιολόγηση. Στη συνέχεια η AMC θα τιτλοποιεί το χαρτοφυλάκιο σε τίτλους υψηλής, μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης και θα πουλά σε επενδυτή τμήμα των τίτλων. Σημειώνεται ότι προκειμένου να καλύπτεται η διαφορά μεταξύ της αξίας των τίτλων με την οποία τα δάνεια είναι γραμμένα στα βιβλία των τραπεζών και έχουν μεταβιβαστεί στην AMC και της τιμής στην οποία θα τα αγοράζει ο επενδυτής, οι τίτλοι θα συνοδεύονται με κρατική εγγύηση.

Η τράπεζα θα εγγράφει τη ζημία από την πώληση των τιτλοποιημένων NPLs σε βάθος επταετίας, ανάλογα με τις εισπράξεις από το χαρτοφυλάκιο και τη ροή αποπληρωμής από την AMC.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η ΤτΕ, η τράπεζα θα αναλαμβάνει να πληρώνει, για μία πενταετία ή επταετία, ένα ποσό ετησίως ως προμήθεια για την κρατική εγγύηση. Η προμήθεια, όμως, δεν θα καταβάλλεται στο Δημόσιο με μετρητά, αλλά με διαγραφή από την τράπεζα ισόποσης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί, παράλληλα με τη μείωση των NPLs, η μείωση του αναβαλλόμενου φόρου, που τον Μάρτιο του 2020 ανερχόταν σε 15,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 54% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Συνοπτικά, η πρόταση της ΤτΕ αποσκοπεί στη δραστική μείωση του αποθέματος των “κόκκινων” δανείων, αλλά και των νέων που θα δημιουργηθούν, επιτρέποντας στις τράπεζες να εγγράψουν σταδιακά τις ζημίες από το εγχείρημα, διατηρώντας πάντα τα κεφάλαιά τους πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα εποπτικά όρια.

Πηγή: www.news247.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022