“Φήμες, Μετακινήσεις και όχι μόνο…”

Δημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΕΝΩΤΙΚΟΥ για τις φήμες και τις μετακινήσεις συναδέλφων στα καταστήματα του δικτύου. Ο δυσανάλογος μεγάλος αριθμός των μετακινήσεων το τελευταίο διάστημα ενόψει εθελούσιας και μείωσης του αριθμού των καταστημάτων μόνο ήσυχους δεν μπορεί να μας αφήσει. Το ζήτημα αυτό θα το θέσουμε στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΑΠ την Πέμπτη 08-10-2020.

Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Συνάδελφοι,

Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα θέματα της εργασίας, περίοδο που λόγω της πανδημίας του Covid 19 χειροτερεύει τη ζωή των εργαζομένων σε κάθε πεδίο, έχουμε πλέον και την καθημερινή εντεινόμενη και κατευθυνόμενη φημολογία για επικείμενη εθελούσια στην Τράπεζα.

Συνάδελφοι,

Η Τράπεζα Πειραιώς για πάνω από μια εικοσαετία κατέχει το ρεκόρ των εθελουσιών εξόδων. Έτσι, το μόνο βέβαιο είναι ότι σύμφωνα με την παραπάνω προσφιλή τακτική ακόμη μια εθελούσια θα βγει το επόμενο διάστημα.

Έχουμε κριτικάρει επανειλημμένα και πολύ αναλυτικά τους σκοπούς τους οποίους επιτελούν οι «εθελούσιες», τα αποτελέσματά τους για τις εργασιακές σχέσεις καθώς και τις επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους.

Σήμερα όμως αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε περισσότερο προς εκείνους οι οποίοι απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση της Τράπεζας και την διαρκή επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, αρχίζουν να σκέφτονται ως ενδεχόμενο την αποχώρησή τους.

Το αν θα βγει η «εθελουσία» μέσα Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου λίγη αξία πρέπει να έχει για τους εργαζόμενους.

Αυτό που είχε και έχει σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η προσωπική εκτίμηση που κάνει ο καθένας μας για τη συνέχιση της πορείας του στην Τράπεζα σε συνάρτηση πάντα με τις δυνατότητες επιβίωσης του μετά την αποχώρησή του απ’ αυτή.

Χρόνια ολόκληρα είμαστε σε επαφή και διατηρούμε δεσμούς με τους πρώην συναδέλφους μας που συμμετείχαν κατά καιρούς σε παρόμοια προγράμματα. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία, μας έχει μεταφέρει δυσάρεστες εμπειρίες από την αντιμετώπιση των πολύπλοκων καταστάσεων που προέκυψαν στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή μετά την απώλεια της σταθερής και θεσμικά προστατευόμενης εργασίας τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι το περιβάλλον εργασίας της Τράπεζας αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο, απαιτητικό και πολλές φορές ενοχλητικό και εξοργιστικό λόγω συμπεριφορών αλλά και της πολιτικής προσωπικού, παραμένει θεσμικά πιο ρυθμισμένο από την πλειονότητα του ιδιωτικού τομέα.

Έτσι λοιπόν, χωρίς περαιτέρω άγχος, ας περιμένουμε και όταν θα είναι η ώρα και μόνο τότε, έχοντας στα χέρια μας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εθελουσίας κάνουμε τις εκτιμήσεις μας και παίρνουμε τις όποιες αποφάσεις μας, εκτιμώντας πάντα τη δουλειά μας, την προσφορά μας αλλά και το μέλλον μας σε κάθε πιθανή επιλογή μας.

Βέβαια, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες κινήσεων της Διοίκησης που δύσκολα εξηγούνται, κινήσεις που αφορούν κυρίως αναίτιες μετακινήσεις συναδέλφων.

Οι μετακινήσεις αυτές γίνονται προς καταστήματα και υπηρεσίες για τα οποία έχει ακουστεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα πλαίσια της επιχειρούμενης από την Τράπεζα μείωσης του κόστους (όπως αυτή το αντιλαμβάνεται).

Εύλογα λοιπόν, έχει προκύψει ένα κύμα ανησυχίας μεταξύ των εργαζομένων που έχουν ζήσει πρόσφατα στο «πετσί» τους τις πρακτικές της Τράπεζας, που δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει κατά καιρούς κάθε είδους πίεση και ψυχολογική τρομοκράτηση ώστε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και απογοήτευσης στους συναδέλφους για να οδηγηθούν σε λύσεις αντίθετες των συμφερόντων τους.

Εμείς από την πλευρά μας, περιμένοντας τις όποιες εξελίξεις πιστεύουμε ότι, δεν πρέπει να δίνουμε σημασία σε καμία διαδρομική φημολογία και να επικοινωνούμε κατευθείαν με το Σύλλογο αν υποπέσει στην αντίληψή μας οποιαδήποτε είδους «προτροπή» η ευθεία πίεση για συμμετοχή σε όποιο επερχόμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχθούμε τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε «αμνούς» και «ερίφια» ή σε «τυχερούς» και «άτυχους».

Για το ΔΣ του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος        Ο Γ.Γραμματέας
Γ. Γουγούλης          Μ. Τσιμρόγλου

Υ.Γ.1  Πέρα από τις περίεργες μεταθέσεις του τελευταίου διαστήματος, παρατηρούμε ότι γίνονται στην Τράπεζα και κινήσεις που προξενούν ενδιαφέρον και ανησυχία όσον αφορά την λειτουργία της σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής υφιστάμενα για δεκαετίες δεδομένα ασφαλείας. Για να μην επεκταθούμε παραπάνω θέτουμε σ’ αυτή τη φάση δύο ερωτήματα:

α) Έχει πάψει να ισχύει και από πότε το ασυμβίβαστο συνυπηρέτησης στο ίδιο κατάστημα συναδέλφων με συγγένεια α’ βαθμού;
β) Είναι θεμιτό και από πότε σε περίπτωση τέτοιας συνυπηρέτησης ο ένας συνάδελφος να καταχωρεί και ο συγγενής να εγκρίνει;
Θα παρακαλούσαμε αν όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών και έχουν υπάρξει πράγματι τέτοιες δυνατότητες στις διαδικασίες, να έχουμε μία απάντηση ώστε να μη συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στο θέμα.

Υ.Γ.2  Όπως όλοι γνωρίζουμε λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων καταστάσεων της τρέχουσας συγκυρίας (Covid 19) είχε αναβληθεί, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, η αρχικά προγραμματισμένη για την Άνοιξη ετήσια Γενική Συνέλευσή μας.
Δυστυχώς, επειδή μέχρι και σήμερα δεν διαφαίνεται κάποια άμεση δυνατότητα, η διεξαγωγή της Συνέλευσής μας θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και όταν οι συνθήκες είναι πλέον ασφαλείς για την υγεία όλων μας.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022