«Τσουνάμι» αντιδράσεων στα λουκέτα

Δήμοι, επιμελητήρια, τοπικοί βουλευτές αλλά και οι εργαζόμενοι των τραπεζών εξεγείρονται κατά των τραπεζών που κλείνουν αθρόα τα καταστήματά τους σε νησιά, ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, καταδικάζοντας τους κατοίκους και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους σε αποκλεισμό ή τεράστιου κόστους μετακινήσεις.

 «Με λύπη ενημερωθήκαμε για την απόφασή σας να αναστείλετε τη λειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας των Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το δυσάρεστο αυτό γεγονός, έρχεται να επιβαρύνει, έτι περισσότερο, την ήδη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Δημοτικής Ενότητας Φερών. Στους οικισμούς των Φερών ζουν, κυρίως, ηλικιωμένοι και υπερήλικες, συνταξιούχοι, αγρότες και μετανάστες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά από πολλά χρόνια εργασίας στην ξενιτιά.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ώστε να αξιοποιούν διεξοδικά τις υπηρεσίες ebanking. Με το κλείσιμο του καταστήματος, θα είναι αναγκασμένοι να ταλαιπωρούνται αφάνταστα μετακινούμενοι 30 και 40 χιλιόμετρα από τα χωριά τους στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό, να κάνουν ανάληψη, κατάθεση». Είναι το απόσπασμα από το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο στην Αλεξανδρούπολη και απευθύνεται στη διοίκηση της ΕΤΕ. Και δεν είναι ούτε το μόνο ψήφισμα ούτε η μοναδική τράπεζα που κλείνει δεκάδες καταστήματα επιχειρώντας έναν βίαιο ψηφιακό μετασχηματισμό και εξυπηρέτηση, μέσω ebanking, ακόμη και για γέροντες συνταξιούχους που δεν έχουν μεταφορικό μέσο όχι για να πάνε στο κατάστημα άλλης πόλης, αλλά ούτε για το εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής.

Aκόμη μεγαλύτερη είναι η αναστάτωση σε συνδυασμό με ένα βαθύ αίσθημα εγκατάλειψης των ακριτικών περιοχών από το κλείσιμο καταστημάτων που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτελεί τον φυσικό διάδοχο της τέως Αγροτικής Τράπεζας, την οποία εξαγόρασε και τώρα σβήνει τα αποτυπώματά της ακόμη και από αμιγώς αγροτικές περιοχές. Ανακοίνωσε εν μέσω θέρους και με ανοικτές τις πληγές της πανδημίας το κλείσιμο 64 καταστημάτων, η Εθνική προετοιμάζεται να κλείσει 25 καταστήματα και η Αττικής περίπου 12, χωρίς, φυσικά, να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες της κοινωνίας και πολύ περισσότερο των εργαζομένων τους.

«Φραγμό στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες υλοποιούν το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων τους με απώτερο και βασικό στόχο τη μείωση των θέσεων εργασίας και, αφετέρου, χρησιμοποιούν εργαζόμενους εργολαβικούς με την απόσχιση εργασιών σε τρίτες εταιρείες (όπως διαχείριση «κόκκινων» δανείων, call centers, εργασίες πληροφορικής, POS κ.λπ.)» είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση με ερώτησή τους 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους πολίτες των περιοχών αλλά και το προσωπικό των τραπεζών που εκβιάζονται να διαλέξουν ανάμεσα στην απόλυση και την εθελούσια έξοδο», σημειώνει η Ειρήνη Πλιάτσικα, της παράταξης «Ενότητα» στην Τράπεζα Αττικής.

Ροδολίβος, Κόνιτσα, Σπάτα, Αργος, Νεάπολη Βόλου, Νέα Κρήνη, Γαστούνη, Νεμέα, Πολίχνη Θεσσαλονίκης, Ακράτα, Κάτω Τούμπα, Αλίαρτος, Στυλίδα, Ιτέα, Οιχαλία Τρικάλων, Σέρβια, Δημητσάνα, Κοζάνη, Μουζάκι, Νεάπολη Λακωνίας, Λεωνίδιο, Μελιγαλάς, Λιμενάρια, Μαντούδι, Νεάπολη Λασιθίου, Γουμένισσα, Ανωγεία, Σκύδρα, Καστέλι, Αμοργός, Ληξούρι, Σίφνος, Κρέστενα, Παραμυθιά, Αρτα, Πάργα. Αυτές είναι ορισμένες από τις πόλεις στις οποίες έχει ανακοινωθεί λουκέτο από την Πειραιώς, προκειμένου να περιοριστεί το δίκτυό της στα 420 από τα 484 καταστήματα.

«Το υποκατάστημα της Πειραιώς στο Μουζάκι εξυπηρετεί περισσότερες από 27 κοινότητες και οικισμούς μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και λόγω των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της.

Συγχρόνως, εξυπηρετεί το σύνολο της επαγγελματικής, επιχειρηματικής, αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας της ευρύτερης περιοχής», αναφέρει ο δήμαρχος Μουζακίου, Φ. Στάθης, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον γενικό διευθυντή της Πειραιώς, Β. Κουτεντάκη. «Διαρρηγνύει αλόγιστα την αδιάλειπτη σχέση της –λόγω ΑΤΕ– με την ελληνική επαρχία, τα νησιά μας, τις τοπικές κοινωνίες, με κοινωνικές ομάδες και την ελληνική οικογένεια. Σπάει μακροχρόνιους δεσμούς με ανυπολόγιστες συνέπειες μεσοπρόθεσμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ), ο οποίος επίσης καταγγέλλει και «μεθοδεύσεις της Τράπεζας αναφορικά με μετακινήσεις και τοποθετήσεις συναδέλφων από το δίκτυο καταστημάτων».

«Στον ακριτικό νομό Θεσπρωτίας, των περίπου 47.000 κατοίκων (που διπλασιάζεται την καλοκαιρινή περίοδο), λειτουργούσαν 3 καταστήματα της Πειραιώς, από ένα στην έδρα του Δήμου Σουλίου και Φιλιατών και ένα στην Ηγουμενίτσα. Το 2020 έπαυσε η λειτουργία του καταστήματος Φιλιατών και σήμερα ανακοινώνεται και η παύση λειτουργίας του καταστήματος στην Παραμυθιά, υποχρεώνοντας το σύνολο των πελατών του οργανισμού να συγκεντρωθεί σε ένα μόνο κατάστημα, στην Ηγουμενίτσα..

Πλέον αυτό το κατάστημα θα κληθεί να διαχειριστεί το σύνολο των πελατών της τράπεζας, όλου του νομού, πέραν των τουριστών επισκεπτών τους μήνες Μάιο έως Οκτώβριο (!!!!)», σημειώνει ο Αλεκος Πάσχος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

«Προσβάλλετε τους κατοίκους των νησιών και των ακριτικών περιοχών»

ΑΜΟΡΓΟΣ: «Το υποκατάστημα αυτό της Πειραιώς είναι το μοναδικό που διαθέτει η Αμοργός και εξυπηρετεί τους δύο χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Η ενδεχόμενη παύση λειτουργίας του θα επηρεάσει κατ’ αρχάς ανεπανόρθωτα την καθημερινότητα των κατοίκων, καθώς για τις απλές καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές θα απαιτείται μετακίνηση με μία τουλάχιστον διανυκτέρευση στο γειτονικό νησί της Νάξου», επισημαίνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, καταθέτοντας στη Βουλή την επιστολή του δημάρχου Αμοργού Ελευθέριου Καραΐσκου, το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμοργού, καθώς και λίστα 25 τοπικών φορέων που το συνυπογράφουν.

ΣΚΥΔΡΑ: «Η Σκύδρα είναι το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο αυτών των προϊόντων στη χώρα μας. Σ΄ έναν τέτοιο δυναμικό Δήμο δεν νοείται να μη λειτουργεί έστω ένα τραπεζικό κατάστημα. Μάλιστα, η συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας με την Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε αυξημένες ευθύνες στην τελευταία απέναντι στην κοινωνία και στον κόσμο του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής μας, που είναι κατά βάση αγροτικός», επισήμανε η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, προς τον υπ. Οικονομικών.

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ: «Προσβολή για τους κατοίκους της ακριτικής περιοχής», χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Αργους Ορεστικού, Πάνος Κεπαπτσόγλου το κλείσιμο του καταστήματος της Εθνικής. Σε επιστολή του προς την ηγεσία της σημειώνει: «Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Αργος Ορεστικό είναι ο πρώτος δήμος σε γεωγραφική έκταση της περιφέρειας Καστοριάς με 37 οικισμούς, ενώ από το συγκεκριμένο κατάστημα εξυπηρετείται η Βιομηχανική Ζώνη, οι άμεσα εμπλεκόμενοι με το διεθνές αεροδρόμιο «Αριστοτέλης», δεκάδες καθετοποιημένες γουνοποιητικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στον κόμβο Εγνατίας, καθώς και οι επιχειρήσεις στη γειτονική Αλβανία».

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά, Κινητοποιήσεις, Κοινωνικά, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022