Τραπεζοϋπάλληλοι με… ημερομηνία λήξης;

Eργαζόμενοι της Alpha που μεταφέρονται στη Cepal εκφράζουν ανησυχίες για την έξοδο από την ομπρέλα της κλαδικής σύμβασης μετά το 2021 ● Τι λένε οι σύλλογοι εργαζομένων της τράπεζας ● Κομβικός ο ρόλος της ΟΤΟΕ στη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που μετακινούνται στις νέες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Τραπεζοϋπάλληλοι, κάτω από την ομπρέλα της κλαδικής σύμβασης της ΟΤΟΕ, αλλά μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, θα είναι οι εργαζόμενοι της Alpha Bank που μετακινούνται στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων Cepal. Αυτό προκύπτει από την ανάγνωση των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας που καλούνται να υπογράψουν όσοι θελήσουν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία.

Οι επιπτώσεις σε κεκτημένα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων από την απόσχιση των διευθύνσεων και του προσωπικού που απασχολούνται/αν στον τομέα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων είναι ήδη γνωστές από τις κινητοποιήσεις και τις τριμερείς συναντήσεις που προηγήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σε παντελώς συναινετικό κλίμα έγιναν οι διαδικασίες στη Εurobank μετά και την πρωτοβουλία της διοίκησης να προχωρήσει σε συμφωνία με την ΟΤΟΕ.

Επίμαχα θέματα

Οι ανακοινώσεις που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία από συνδικαλιστικές κινήσεις, όπως η Αγωνιστική Συνεργασία (Α.Σ.) στην ΟΤΟΕ αλλά και οι αναρτήσεις των δύο Συλλόγων της Αlpha, αποδεικνύουν ότι οι όροι που έχει θέσει η τράπεζα για τη μετακίνηση εκατοντάδων εργαζομένων στη Cepal δημιουργούν ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης, στην οποία όχι μόνο η τράπεζα αλλά και η ΟΤΟΕ τίθενται στο επίκεντρο έντονης κριτικής.

Τα πλέον επίμαχα θέματα για τις νέες εργασιακές σχέσεις είναι η αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τις 37,5 που ισχύει σήμερα για τον τραπεζικό κλάδο στις 40 ώρες από την 1.1.2022, καθώς και οι ελεύθερες απολύσεις μετά τη λήξη της σύμβασης.

Διαταράσσοντας το κλίμα συναίνεσης που διακηρύσσουν στις καθησυχαστικές ανακοινώσεις τους ο (κυρίαρχος) Σύλλογος Προσωπικού (Τ. Γκιάτης) αλλά ακόμη, αν και σε μικρότερο βαθμό, και ο Σύλλογος των πρώην εργαζομένων της Εμπορικής (Γ. Κωνσταντινόπουλος), η Α.Σ. χαρακτηρίζει «εκτρωματικό» το σχέδιο σύμβασης που δόθηκε στους εργαζόμενους την Παρασκευή. Μεταξύ άλλων «προβλέπει κλειδωμένο μισθό χωρίς καμία αύξηση για 1 χρόνο, υποχρεωτική παραμονή για 12 μήνες, αλλά και αποζημίωση προς την εταιρεία, εάν κάποιος αποχωρήσει νωρίτερα, ενώ η εταιρεία μπορεί να απολύσει ελεύθερα ύστερα από 12 μήνες».

Η Α.Σ. κάνει λόγο για «εκδίωξη» 800 εργαζομένων, ζητεί να συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο, ενώ επικρίνει έντονα την Ομοσπονδία σημειώνοντας ότι «η ΟΤΟΕ έχει μπει σε καραντίνα πριν από τον κορονοϊό».

«Το συναινετικό πνεύμα της Διοίκησης στις μεταξύ μας επαφές αναμένουμε να μην εξαντληθεί σε ήσσονος (πιθανόν για κάποιους ουσιώδεις) σημασίας βελτιώσεις, όπως στα ζητήματα αδειών, εκκρεμοδικίας, του αμετάθετου μέχρι 31/12/2021, επέκτασης δανειακών υποχρεώσεων με ίδιους όρους, νέα δάνεια με ίδιους όρους, την επανειλημμένη αργοπορία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής. Το μπαλάκι, σε κάθε περίπτωση, είναι τώρα στην ΟΤΟΕ, η οποία πρέπει να αποδείξει ότι εκτός από την Πειραιώς και τη Eurobank μπορεί να μεσολαβήσει για βελτιώσεις και στην Alpha.

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022