Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η διαδικασία κρατικοποίησης

Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες μετοχές θα πιστωθούν στη μερίδα του ΤΧΣ αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο.

Την έναρξη των διαδικασιών για την αύξηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα η διοίκηση της τράπεζας.

Πρόκειται ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και το οποίο αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που τρέχουν παράλληλα η Κυβέρνηση, οι Εποπτικές Αρχές και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μετά την πρόσφατη απόρριψη από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) του αιτήματος για την πληρωμή των 165 εκατ. ευρώ για το κουπόνι των Cocos με μετρητά ή με μετοχές.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε χθες τις χρηματιστηριακές αρχές ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς το ΤΧΣ θα ανεβάσει το ποσοστό του στην τράπεζα στο 61,3% λόγω της μετατροπής των CoCos σε μετοχές.

Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «σε συνέχεια της από 23 Νοεμβρίου 2020 ανακοίνωσής της, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι μετά την ακύρωση πληρωμής του ετήσιου τοκομεριδίου των υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολόγων (CoCo), επήλθε στις 2 Δεκεμβρίου 2020 Γεγονός Μετατροπής του CoCo σε κοινές μετοχές της Τράπεζας, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Έκδοσης και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Η Τράπεζα απέστειλε σήμερα σχετική δηλοποίηση προς το ΤΧΣ, με την οποία προσδιορίσθηκε η Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 ως Ημερομηνία Μετατροπής σύμφωνα με το Πρόγραμμα Έκδοσης και την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αριθ. 36/2015.

Κατά την Ημερομηνία Μετατροπής, το CoCo θα μετατραπεί αυτόματα σύμφωνα με το νόμο σε κοινές μετά ψήφου μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ, με την έκδοση 394.400.000 ολοσχερώς καταβεβλημένων νέων μετοχών και αντίστοιχη τροποποίηση του περί μετοχικού κεφαλαίου άρθρου του Καταστατικού.

Οι νέες μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πιστωθούν στη μερίδα του ΤΧΣ που τηρείται στην ΕΛ.Κ.Α.Τ. αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 61,3% .

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη ανακοίνωση της η Τράπεζα Πειραιώς, επεσήμανε ότι λόγω της μετατροπής του CoCo η εξέλιξη του κεφαλαίου της τράπεζας θα ενισχυθεί σημαντικά δεδομένου ότι:

1. Θα συμπεριληφθεί η ονομαστική αξία του CoCo στα ενσώματα λογιστικά κεφάλαια.

2. Από την εξοικονόμηση των τόκων του CoCo θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή 495 εκατ. ευρώ για τα τρία έτη έως το 2022, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας.

Κρατικοποίηση και εκ νέου ιδιωτικοποίηση

Η προσωρινή «κρατικοποίηση» της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που προβλέπει την εξυγίανσή της και παράλληλα την επαναϊδωτικοποίησή της εντός του 2021.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει εάν η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω του Ταμείου στο 61,3%, θα συνοδευτεί ή όχι με αύξηση των μελών που διαθέτει το ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς, πέραν του ενός μέλους που ούτως ή άλλως έχει τοποθετήσει σήμερα.

Η διαδικασία της εξυγίανσης προβλέπει την πραγματοποίηση μιας νέας τιτλοποίησης-μαμούθ ύψους 13 δισ. ευρώ, που θα προστεθεί στις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega (5+2 δισ. ευρώ) που έχει δρομολογήσει ήδη η διοίκηση της Πειραιώς.

Στόχος η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το σημερινό υψηλό επίπεδο των 22,5 δισ. ευρώ, που είναι το ύψος των NPEs της τράπεζας στην Ελλάδα σε 2 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα τυχόν νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η σημερινή κρίση της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να πέσει από το σημερινό 48% σε μονοψήφιο ποσοστό, προκειμένου η τράπεζα να καταστεί ελκυστική και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες, να καλυφθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Το σχέδιο μετασχηματισμού της προβλέπει επίσης τη σημαντική περικοπή του κόστους κατά 20% τα προσεχή χρόνια με μείωση δικτύου στα 420 καταστήματά εντός του 2021 από 520 σήμερα και άμεση μείωση του αριθμού των υπαλλήλων έως και 1.000 άτομα στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που τρέχει έως και τις 18 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να αλλάξει τον νόμο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου όχι μόνο για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά και ως επενδυτής έως του ποσοστού που διαθέτει. Στην περίπτωση της Πειραιώς αυτό σημαίνει ότι δεν θα καλύψει όλη την αύξηση, γιατί αυτό θα εθεωρείτο κρατική ενίσχυση και δεν θα έπαιρνε την έγκριση της Κομισιόν. Επίσης, δεν θα ασκήσει το δικαίωμά του, παρά μόνο εάν χρειαστεί. Κυρίως θα λειτουργεί ως εγγύηση για τους ιδιώτες επενδυτές ότι η ΑΜΚ δεν θα αποτύχει.

Πηγή: www.news247.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022