Τράπεζα Πειραιώς: Προσφορά για την εξαγορά της HSBC στην Ελλάδα

 

 Η HSBC αποχωρεί από την Ελλάδα και έχει απευθυνθεί τους τελευταίους μήνες σε Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, με την τελευταία να βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Σε αρκετά προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την HSBC για την εξαγορά της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς.

Ως γνωστόν η διοίκηση του διεθνούς τραπεζικού κολοσσού τρέχει εδώ και αρκετούς μήνες την διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της στην Ελλάδα και σοβαρό ενδιαφέρον με την υποβολή πρότασης εκδήλωσαν αρχικά η Eurobank και τώρα η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξέτασε το ενδεχόμενο χωρίς να προχωρήσει στην υποβολή συγκεκριμένης πρότασης.

Κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώνουν την υποβολή πρότασης για την εξαγορά της δραστηριότητάς της HSBC στην Ελλάδα και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αν και κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων μιας τέτοιας συμφωνίας και των αποστάσεων που κράτησαν τελικά και οι άλλες ελληνικές τράπεζες.

Αντίθετα τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν μπει στην τελική ευθεία τα τελευταία 24ώρα τονίζοντας με νόημα ότι η επίτευξη της συμφωνίας και οι σχετικές ανακοινώσεις είναι πλέον θέμα ημερών.

Το ελληνικό ενδιαφέρον

Σημειώνεται ότι η HSBC έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό είχε απευθυνθεί σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη του περασμένου χρόνου και στην Εθνική τράπεζα, η οποία τελικά αφού αξιολόγησε όλα τα δεδομένα δεν κατέθεσε προσφορά, επιλέγοντας να μη συμμετάσχει στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της HSBC ήταν επίσης σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και με την Eurobank, η οποία είχε ενδιαφερθεί ενεργά για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα, χωρίς τελικά οι συνομιλίες να καρποφορήσουν.

Οι συνομιλίες με την τράπεζα Πειραιώς αφορούν την μεταβίβαση του συνόλου της δραστηριότητας στην Ελλάδα, δηλαδή τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό της HSBC σε συνδυασμό με το προσωπικό.

Η HSBC λειτουργεί στην Ελλάδα ως γαλλικό υποκατάστημα και διαθέτει δίκτυο 15 καταστημάτων – τα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και 334 εργαζομένους σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αναφορά στο τέλος του 2020.

To χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων μετά από τις προβλέψεις είναι μόλις 470 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ενεργητικού της ανέρχεται στο 1,8 δισ. ευρώ περίπου. Στο σκέλος του παθητικού ο καταθέσεις διαμορφώνονται στο 1,7 δισ. ευρώ περίπου. Το αποτέλεσμα της οικονομικής χρήσης του 2020 διαμορφώθηκε σε ζημιά 8,3 εκατ. ευρώ.

Με έδρα το Λονδίνο, η HSBC έχει δραστηριότητα σε 64 χώρες παγκοσμίως και το 2021 ανακοίνωσε την αποχώρηση από μεγάλες αγορές, όπως αυτή της Γαλλίας, προχωρώντας στην πώληση της δραστηριότητάς της στη λιανική τραπεζική στον όμιλο My Money που συνδέεται με το fund Cerberus.

Η συμφωνία που έκλεισε στην τιμή του 1 ευρώ, περιελάμβανε 244 καταστήματα και 3.900 υπαλλήλους και στοίχισε στον βρετανικό όμιλο ζημιά 2,3 δισ. δολάρια. Είχε προηγηθεί η μεταβίβαση 90 από τα 148 υποκαταστήματά της στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της πολιτικής της να επικεντρωθεί στο wealth management.

Οι επόμενες κινήσεις της Πειραιώς

Στο μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα στο 2022 έχοντας στόχο την οργανική ανάπτυξη και τη μείωση του συνόλου των κόκκινων δανείων της σε μονοψήφιο ποσοστό. Μάλιστα πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία την πώληση των ναυτιλιακών δανείων του πακέτου Dory στο 53% της μικτής λογιστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ.

Αγοραστής ήταν η Davidson Kempner και με τη συναλλαγή η Τράπεζα μείωσε το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 15% από 16% προηγουμένως, ενώ ταυτόχρονα αύξησε το δείκτη κάλυψης των ανοιγμάτων της σε 40% από 39% προηγουμένως.

Με τη συναλλαγή η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε να μειώσει μέσα σε λίγους μήνες κατά τα 2/3 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που διέθετε, είτε με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις, είτε μέσω οργανικής κερδοφορίας. Αξιοποίησε τη δυνατότητα πώλησης ή παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων προς εκμετάλλευση. Στο τέλος Σεπτεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς είχε μειώσει σε 5,9 δισ. ευρώ το σύνολο των NPE.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα θα ολοκληρώσει εντός του πρώτου τριμήνου την κλεισμένη συμφωνία για την πώληση των καρτών POS με κεφαλαιακό κέρδος 300 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζει σημαντική πιστωτική επέκταση και αξιοποίηση της κερδοφορίας της για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Η Τράπεζα Πειραιώς στο ενδεκάμηνο του 2021 πραγματοποίησε νέες εκταμιεύσεις 5,4 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο στόχο στο 5,7 δισ., ο οποίος εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει επικοινωνήσει στους αναλυτές το μεικτό ποσό χορηγήσεων για την περίπου 2020-2024 στα 20-23 δισ. ευρώ και την περίοδο 2021-2024 στα 18-20 δισ. ευρώ. Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, οι νέες εκταμιεύσεις για το 2022 αναμένονται στα 6-6,5 δισ. ευρώ. Η καθαρή πιστωτική επέκταση θα είναι μικρότερη.

Πηγή: www.news247.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022