ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, στις 4 μ.μ., έξω από το Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας ενάντια στις αποσχίσεις.

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΕΤ (Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας) που αφορά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου στις 4 μ.μ. απέξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για να σταματήσουν οι τακτικές απαξίωσης του προσωπικού, οι αποσχίσεις και οι αδικαιολόγητες μετακινήσεις, οι αλλαγές ειδικότητας, τα εξαντλητικά ωράρια τηλεργασίας και ο διαχωρισμός του προσωπικού σε κατηγορίες.

 

Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας(ΣΕΕΤ)

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, 4 μ.μ.

Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

 

Συναδέλφοι, -ισσες,

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της έντονης επιδείνωσης των εργασιακών μας σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα, ενώ η επισφάλεια και η αβεβαιότητα που μέχρι πρότινος αφορούσε στους συναδέλφους ενοικιαζόμενους/εργολαβικούς και στους συναδέλφους με ατομικές συμβάσεις εξαπλώνεται σαν πανδημία σε όλο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Είναι πλέον ολοφάνερη η πρόθεση να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση (ήδη ο αριθμός του τακτικού προσωπικού των τραπεζών έχει μειωθεί από 60.000 σε 30.000 την τελευταία δεκαετία), σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας (ν. 4808/2020, ν. 4635/2019, κ.α.) που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την υπογραφή οποιασδήποτε ΣΣΕ.

Η μόνη ισχυρή απάντηση σε όλα αυτά είναι η δική μας αλληλεγγύη και συλλογική προσπάθεια. Οι ατομικές λύσεις είναι προσωρινές, δεν δίνουν  καμιά εγγύηση για το μέλλον ούτε του συγκεκριμένου εργαζόμενου, ούτε των υπολοίπων. Οι επιλογές των «εθελουσιών», των αποσχίσεων, των αδικαιολόγητων μετακινήσεων προσωπικού με αλλαγή της ειδικότητας τους, της αύξησης της εξωτερικών αναθέσεων των τραπεζικών εργασιών, της εικονικής εργολαβίας, μπορεί να παρουσιάζονται ως «ειλημμένες αποφάσεις» μόνο στο βαθμό που εμείς δεν δίνουμε μια σαφή, συντονισμένη και ηχηρή συλλογική απάντηση. Οι εργοδότες μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους σχέδιο μόνο όταν οι εργαζόμενοι αποκόβονται από τους φυσικούς τους συμμάχους, δηλαδή τους εργαζόμενους άλλων κλάδων ή ακόμα και τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα με τυπικά διαφορετικό καθεστώς.

Θέλουμε να εργαζόμαστε σε μία Τράπεζα που θα στηρίζει την ανάπτυξη, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας και ειδικότερα των πιο ευάλωτων τμημάτων της (ηλικιωμένους, μικρές επιχειρήσεις, κλπ). Θέλουμε να εργαζόμαστε σε μία Τράπεζα που θα είναι σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα, που δεν θα υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ των εργαζόμενων, που θα υπογράφονται και θα εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις για όλους. Θέλουμε τα επιτεύγματα της τεχνολογίας (ψηφιοποίηση, κλπ) να λειτουργούν υπέρ των εργαζόμενων της και να μην δημιουργούν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού σε πολίτες που δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες.

Σας καλούμε σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, στις 4 μ.μ., έξω από το Κεντρικό Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, καθώς είναι επείγουσα η ανάγκη να σταματήσουν τώρα οι τακτικές απαξίωσης του προσωπικού, οι αποσχίσεις και οι αδικαιολόγητες μετακινήσεις, οι αλλαγές ειδικότητας, τα εξαντλητικά ωράρια τηλεργασίας και ο διαχωρισμός του προσωπικού σε κατηγορίες.

Η διαπραγμάτευση για την νέα κλαδική σύμβαση να μας βρει όλους και όλες ενωμένους και πιο δυνατούς για να ατενίσουμε το μέλλον αισιόδοξα για μας και για την επόμενη γενιά εργαζομένων.

Το Δ.Σ.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022