Τράπεζα Πειραιώς: Κρίσιμος ο Μάρτιος – Η ανησυχία για την ΑΜΚ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», η ΑΜΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του μήνα υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Καθοριστικός μήνας είναι ο Μάρτιος για την Τράπεζα Πειραιώς και τα βήματα που απαιτούνται για τον στρατηγικό της μετασχηματισμό, υπό την πίεση της επικείμενης αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», η ΑΜΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του μήνα υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και έχει ήδη σταλεί στους Θεσμούς. Εκτιμούν ότι έως το τέλος Μαρτίου το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα έχει κλείσει, ανοίγοντας τον δρόμο για την κρίσιμη προσέλκυση κεφαλαίων στη συστημική τράπεζα.

Αλλες πηγές, πάντως, με γνώση των διαδικασιών διατυπώνουν ανησυχία για το κατά πόσο οι δανειστές θα δεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης για συμμετοχή του ΤΣΧ στην αύξηση κεφαλαίου έως του υφιστάμενου ποσοστού, το οποίο στην περίπτωση της Πειραιώς εκτινάχθηκε στο 61,3% ως αποτέλεσμα της μετατροπής των Coco’s.

«Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει συμμετοχή του Δημοσίου σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών υπό συγκεκριμένους περιορισμούς», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι το μπρα ντε φερ μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Θεσμών αφορά ακριβώς αυτούς τους περιορισμούς. Ενα άλλο κρίσιμο ζήτημα του νέου νόμου είναι κατά πόσο θα παρασχεθεί ασυλία στα στελέχη του ΤΧΣ, ώστε να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες οι οποίες είναι πιθανό να ζημιώνουν τους φορολογούμενους.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, πολλά θα κριθούν από το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και το ερώτημα είναι εάν θα ενισχύσουν τη θέση τους υφιστάμενοι μέτοχοι, όπως ο John Paulson, ή εάν θα δούμε νέους μετόχους να τοποθετούνται υπέρ του ελληνικού τραπεζικού ιδρύματος. Στην περίπτωση, μάλιστα, που το ενδιαφέρον είναι έντονο και η προσφορά υπερκαλυφθεί, ένα άλλο ερώτημα που θα τεθεί είναι κατά πόσο το Δημόσιο θα διατηρήσει παρουσία στην Τράπεζα Πειραιώς και έως ποιο ποσοστό. 

Κάποια από κρίσιμα τα ερωτήματα για το μάλλον της τράπεζας αναμένεται να απαντηθούν από την ίδια τη Διοίκηση στην παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων στα μέσα Μαρτίου όπου και θα γίνουν σχετικές εξαγγελίες, αναφέρουν πηγές της τράπεζας.

Πηγή: www.imerisia.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022