ΤΧΣ: Στη Βουλή ο Νόμος που ανοίγει τον δρόμο για συμμετοχή του Δημοσίου στις ΑΜΚ των Τραπεζών

Η βασική αλλαγή που φέρνει η νέα ρύθμιση είναι ότι επιτρέπεται στο ΤΧΣ να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου με την ιδιότητα του επενδυτή. Παράλληλα παρέχει και νομική ασυλία στα μέλη του ΤΧΣ.

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα σήμερα ο νέος Νόμος που θα διέπει την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για την συμμετοχή του Δημοσίου στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των Τραπεζών.

Βάση της νομοθετικής ρύθμισης αποτελεί η θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η γνωμοδότηση, η οποία δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου, και ουσιαστικά άναψε το «πράσινο φως» για συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου σε ΑΜΚ τραπεζών μέσω του ΤΧΣ υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής και ιδιωτών επενδυτών ώστε να μην τίθεται ζήτημα κρατικής ενίσχυσης.

Παράλληλα με το νομοθετικό σκέλος που αφορά στη λειτουργία του ΤΧΣ, το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη εξεύρεση του νέου διευθύνοντος συμβούλου ο οποίος θα κληθεί να «βάλει την υπογραφή του» στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η βασική αλλαγή

Η βασική αλλαγή που γίνεται με τη νέα ρύθμιση είναι ότι επιτρέπεται στο ΤΧΣ να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου με την ιδιότητα του επενδυτή και όχι μόνο στο πλαίσιο προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης ή κάλυψης του χρηματοδοτικού κοινού μιας τράπεζας που τίθεται σε εκκαθάριση. Αυτή η νέα δυνατότητα θα επιτρέψει στο ΤΧΣ να συμμετάσχει στην επικείμενη AMK της Τράπεζας Πειραιώς.

Όμως, το νομοσχέδιο έχει διάταξη που υπεισέρχεται σε ένα κρίσιμο νομικό ζήτημα, το οποίο απασχολούσε έντονα τα διοικητικά στελέχη του ΤΧΣ: Πώς θα προστατεύονται από ποινικές διώξεις, όταν με τις αποφάσεις τους προκαλείται ζημιά στο Δημόσιο.

Πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για τη διοίκηση του Ταμείου και κατεπείγον, δεδομένου ότι σύντομα το ΤΧΣ αναμένεται να λάβει την απόφαση να μην ασκήσει παρά μόνο μερικώς τα δικαιώματά συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Ανοίγει ο δρόμος για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Με τη νομική ασυλία που παρέχεται στη διοίκηση του Ταμείου, μπορούν πλέον να προχωρήσουν διαδικασίες οι οποίες συνεπάγονταν ζημιά είτε για τους Μετόχους, όπως άλλωστε απλός μέτοχος θα θεωρείται και το ίδιο το ΤΧΣ.

Οσον αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς η οποία δρομολογείται εντός του Μαρτίου το Ταμείο πλέον μπορεί να παραιτηθεί «ακίνδυνα» από μέρος των δικαιωμάτων προτίμησης προκειμένου να διευκολύνει την είσοδο ιδιωτών επενδυτών. Σήμερα το ΤΧΣ διαθέτει το 61,35% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και οποιαδήποτε άλλη επιλογή πλην της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων που διαθέτει το υποχρεώνει (αν υπολογιστεί η τιμή κτίσης των μετοχών της Τράπεζας) να αναγνωρίσει – και να εγγράψει – στα αποτελέσματα του τη ζημιά που θα υποστεί

Για την συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τα πράγματα πλέον είναι πιο απλά. Καταρχήν η συμμετοχή δεν θα έχει πλέον με το νέο Νόμο τον χαρακτήρα της κρατικής ενίσχυσης, όπως είχε συμβεί στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Θα απαιτείται για αυτό απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου που θα λαμβάνεται μετά από την έκθεση δύο ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων. Αυτοί θα αποφαίνονται ότι η συμμετοχή στην έκδοση νέων μετοχών ή άλλων τίτλων ιδιοκτησίας συμβάλλει στη διατήρηση, προστασία ή βελτίωση της αξίας της υφιστάμενης συμμετοχής του ΤΧΣ στο κεφάλαιο της Τράπεζα ή θα εξυπηρετούν το στόχο του Ταμείου οποίος όπως πραναφέρθηκε είναι η αποχώρηση από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και των προοπτικών του επιχειρησιακού σχεδίου του εν λόγω πιστωτικού ιδρύματος.

Οι επί μέρους αλλαγές

Στις διοικήσεις των τραπεζών είναι συντριπτική η εκτίμηση ότι ο νέος νόμος για το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών περιλαμβάνει διατάξεις που είναι ξεκάθαρα προς την σωστή κατεύθυνση.

Συμπερασματικά επισημαίνεται ότι ο νέος νόμος θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

1. Ότι το ΤΧΣ θα μπορεί να συμμετέχει και σε αυξήσεις κεφαλαίου λειτουργώντας ως κοινός μέτοχος.

2. Η συμμετοχή του ΤΧΣ στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου θα λειτουργεί και ως μηχανισμός εγγύησης των αυξήσεων κεφαλαίου.

3. Το ΤΧΣ διατηρεί το δικαίωμα veto εάν μια τράπεζα επιδιώξει να περιορίσει ή αποκλείσει το Ταμείο από σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου

4. Απώτερος σκοπός δεν είναι άλλος από την μεσοπρόθεσμη αποεπένδυνση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% των μετοχών της Πειραιώς, το 40,3% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας, 10,98% της Alpha bank και το 1,4% της Eurobank.

Πηγή: www.news247.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022