Το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου να μην παραμένει παθητικός θεατής εξελίξεων*

Παρά την μέγιστη συγκέντρωση του Τραπεζικού συστήματος με αδιαφανείς διαδικασίες – express και τα πλουσιοπάροχα  προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης τα οποία έχουν υλοποιηθεί, τα ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης και των «κόκκινων» δανείων παραμένουν υπαρκτά και τορπιλίζουν  την όποια προσπάθεια ανάκαμψης των Τραπεζών και συνακόλουθα της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι τράπεζες εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους, μέσω υποτιθέμενων «αναπτυξιακών»  μετασχηματισμών και με αδιαφανή «στρατηγικά» σχέδια, να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους μέχρι σήμερα στόχους τους:

  • Να διασώσουν την σημερινή αρχιτεκτονική του Τραπεζικού συστήματος και το σημερινό μοντέλο στρεβλής «ανάπτυξης» της χώρας, προσπορίζοντας τεράστια οφέλη στην οικονομική ολιγαρχία της, αδιαφορώντας για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ίδια την οικονομία αλλά και στην κοινωνική συνοχή.
  • η εξυγίανση των επιχειρήσεων και η ανάπτυξή τους να αποτελέσει το βολικό άλλοθι ώστε να πετύχουν την συμπίεση του εργατικού κόστους και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Δυστυχώς οι θεσμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας φροντίζουν να παρέχουν στις Τράπεζες ισχυρότατα όπλα:

  • To πέπλο ποινικής ασυλίας των τραπεζιτών το οποίο επεκτάθηκε και στην Διοίκηση του Τ.Χ.Σ. όπως και η διαρκής αθώωση εμπλεκομένων σε σκάνδαλα αλλά και τα αδιαφανή «κουρέματα» δανείων μεγαλοσχημόνων
  • Την πλήρη αποδιάρθρωση του Εργατικού Δικαίου όπως το γνωρίζαμε μέχρι τα μνημόνια και το οποίο έλαβε την χαριστική βολή με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι (ν.4808/19.6.2021 ή νόμος Χατζηδάκη) με τον οποίο καταργήθηκαν πλείστες όσες προστατευτικές διατάξεις εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ακόμη και 100 ετών!

Το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου αλλά και γενικότερα, παραμένει παθητικός θεατής εξελίξεων οι οποίες υπονόμευσαν  την φυσιογνωμία του και μακροπρόθεσμα υπονομεύουν την ίδια την ύπαρξή του. Δυστυχώς δεν  μπόρεσε (και πολλές φορές δεν θέλησε) να συγκροτήσει ένα Παντραπεζικό Κίνημα το οποίο να υπερασπιστεί τις εργασιακές σχέσεις του Κλάδου ούτε να αποτρέψει τις βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους αλλά και την Εθνική Οικονομία.

Παραμένει δέσμιο των πολλαπλών αμαρτιών του παρελθόντος καθώς δεν έχει αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με τις Κυβερνήσεις, με τα κόμματα και με τους εργοδότες χρησιμοποιώντας τα Σωματεία και τις παρατάξεις:

  • Είτε ως ιμάντα μεταφοράς της γραμμής του κόμματος στο Συνδικάτο,
  • Είτε ως μηχανισμό διαμεσολάβησης με την εξουσία,
  • Είτε ως δούρειος ίππος για υποταγή στα θέλω των εργοδοτών για να αποκομίσουν τις λίγες ή πολλές ψήφους που επηρεάζουν.
  • Είτε ως δίαυλο μεταφοράς τεχνοκρατικών λογικών χωρίς, με την ευρεία έννοια, πολιτικό προσανατολισμό

 

Με αποτέλεσμα την αναξιοπιστία και την πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος.

 

Πριν λοιπόν η κατάσταση να είναι μη αντιστρεπτή χρειάζεται μια «εκ βαθέων» ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση για την ριζική εκ βάθρων αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος ώστε να εξυπηρετήσει επιτέλους το σκοπό για τον οποίο υπάρχει.

Προτάσεις υπάρχουν πολλές που μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι όσον αφορά και το Τραπεζικό σύστημα και τα Συνδικάτα. Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία!

 

Eνάντια στην ιδιώτευση, την ανάθεση, την αποστράτευση και την ηττοπάθεια

ώστε να μπορεί να διεκδικήσει σύντομα το σ.κ. βαθιές αλλαγές και ανατροπές, υπέρ των δυνάμεων της εργασίας.

 

*το κείμενο είναι του Γ. Γουγούλη προέδρου του ΕΝΩΤΙΚΟΥ Συλλόγου Τράπεζας Πειραιώς και είναι προδημοσίευση από την Εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση, Εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022