Το Colpo Grosso με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε 5+1 ερωτήσεις

 

Άλλο ένα Μεγάλο Κόλπο μεταφοράς πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και ευνοημένους από το καθεστώς.

 

Τα μεγάλα και εμβληματικά πανεπιστήμια που επικαλείται η κυβέρνηση ότι θα έρθουν και θα αναβαθμίσουν την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, δεν έχουν εκδηλώσει ποτέ την επιθυμία να έρθουν στην Ελλάδα. Όπως, άλλωστε, δεν εκδήλωσαν ποτέ την επιθυμία να εκπροσωπηθούν στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις υπόλοιπες πολυπληθέστερες από εμάς ευρωπαϊκές χώρες.

 

Αλλά και αν ακόμη υποτεθεί ότι κάποιο εμβληματικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ή της Ευρώπης εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθει στην Ελλάδα, αυτό θα το έκανε μέσα από τη συνεργασία του με κάποιο αναγνωρισμένο διεθνώς ελληνικό πανεπιστήμιο που διαθέτει υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό προσωπικό και σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό. Δεν θα διακινδύνευε τη φήμη του να εκπροσωπηθεί από ιδιώτες ή funds που καμία σχέση δεν είχαν μέχρι σήμερα με ανώτατη εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα.

Άλλοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους αναγνωρίζονται από την πίσω πόρτα, παραβιάζοντας τη συνταγματική νομιμότητα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

 

  • Ερώτηση 2η: Πάντως η κυβέρνηση επιμένει ότι μέσα από τον ανταγωνισμό με τα υπό ίδρυση ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα αναβαθμιστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Κατ’ αρχήν, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν στην Ελλάδα, συνεργαζόμενα με ιδιωτικές δομές, υψηλής στάθμης πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αλλά το πιο σημαντικό εδώ, είναι να γίνει αντιληπτό ότι ο μόνος δρόμος για την αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων, είναι η πολιτεία να αυξήσει τη χρηματοδότηση και να ενισχύσει τη στελέχωσή τους.

Κανένα πανεπιστήμιο στον κόσμο που του μειώνουν τη χρηματοδότηση κατά 65%, όπως συνέβη με τα ελληνικά πανεπιστήμια από το 2010 μέχρι σήμερα και που συγχρόνως το συρρικνώνουν, μειώνοντας το ακαδημαϊκό του προσωπικό κατά 33%, όπως συνέβη την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, δεν αναβαθμίζεται από μόνο του, ανταγωνιζόμενο ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, άλλωστε, στην Ευρώπη είναι πολύ μικρά για να ανταγωνιστούν τα δημόσια, καθώς ελκύουν ελάχιστα ποσοστά του συνολικού φοιτητικού πληθυσμού, που για τη Γερμανία π.χ. είναι της τάξης του 1%.

Καμία αναβάθμιση, συνεπώς, δεν πρόκειται να προκύψει στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

  • Ερώτηση 3η: Γιατί επιμένετε ότι η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει τα πανεπιστήμια, όταν το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποκαλείται «Ενίσχυση των Δημόσιων Πανεπιστημίων» και όταν ο υπουργός με στοιχεία αποδεικνύει ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια;

Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός είναι ψευδεπίγραφο. Με ανακριβή και «πειραγμένα» στοιχεία επιδιώκει να διαστρεβλώσει την αλήθεια για τη φτωχοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, την οποία πιστοποιούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Πρώτα από όλα, σύμφωνα με τη Eurostat, είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, χειρότερη και από τη φτωχότερη από εμάς Βουλγαρία, ως προς τη δημόσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Με 2,8% του ΑΕΠ εδώ, έναντι 5,5% του ΑΕΠ στην Ευρώπη.

Δεύτερον, σύμφωνα με τη Eurostat αλλά και την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη ως προς τη στελέχωση των πανεπιστημίων. Με την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στην Ευρώπη να είναι 1 προς 13, όταν στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι 1 προς 47.

Και όταν η αναλογία αυτή επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς πριν την κρίση ήταν 1 καθηγητής προς 30 φοιτητές.

Τρίτον, η υποστελέχωση συνεχίζει να επιδεινώνεται, καθώς σε αντίθεση με τις ανακριβείς δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, από το 2019 μέχρι σήμερα για κάθε 3 καθηγητές που αφυπηρετούν, αναπληρώνονται μόλις οι δύο. Που σημαίνει ότι οι μεγάλες απώλειες σε προσωπικό επί κρίσης επιδεινώνονται κάθε χρόνο, αφού ούτε οι σημερινοί, μετά την κρίση, αφυπηρετούντες δεν αναπληρώνονται.

Και τέταρτον, ο υπουργός «πείραξε» τα πραγματικά στοιχεία για να δείξει ότι η χρηματοδότηση αυξήθηκε επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συνέκρινε τη σημερινή χρηματοδότηση όχι με εκείνην προ κρίσης, με εκείνην δηλαδή του 2010, αλλά με του 2012. Μια χρονιά, όμως, στην οποία ήδη είχαν καταρρεύσει οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις, λόγω μνημονίων. Δεν είναι, άλλωστε, τόσο κολακευτικό για την κυβέρνηση ότι αύξησε τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων σε σχέση με τη χειρότερη μνημονιακή χρονιά…

Η αλήθεια είναι ότι προ κρίσης τα πανεπιστήμια έπαιρναν ως τακτικό προϋπολογισμό 380 εκ ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα μόλις 125 εκ ευρώ. Έχουμε δηλαδή μείωση από το 2010 μέχρι σήμερα της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κατά 65%.

Αν η κυβέρνηση, συνεπώς, επιδιώκει πράγματι τη ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων, πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει τη δημόσια χρηματοδότηση και τη στελέχωση στο ύψος που βρίσκονταν προ κρίσης. Και όχι, δια του πετάγματος της μπάλας στην κερκίδα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, να ισχυρίζεται ότι ενισχύει τα δημόσια πανεπιστήμια.

  • Ερώτηση 4η: Ο υπουργός υποστήριξε ότι δίνει 1 δις στα δημόσια πανεπιστήμια. Δεν είναι αλήθεια αυτό;

Αυτό το 1 δις που πράγματι δίνει η κυβέρνηση σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν αναπληρώνει ούτε κατ’ ελάχιστο τα 6,1 δις που χάθηκαν από κρατικούς προϋπολογισμούς, από στελέχωση και από ενίσχυση εξοπλισμών και κτιριακών υποδομών τα τελευταία χρόνια.

Κι ακόμη, αυτό το 1 δις πηγαίνει κατά 70% σε ενίσχυση των υποδομών με ΣΔΙΤ και κατά 30% σε ενίσχυση εξοπλισμού.

Ούτε ένα ευρώ δεν δίνεται για κάλυψη λειτουργικών αναγκών και ούτε ένα ευρώ δεν πηγαίνει για νέες θέσεις στα πανεπιστήμια.

Αυτό το 1 δις, άλλωστε, προερχόμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μια εφ’ άπαξ εισφορά που δεν πρόκειται να ξαναδοθεί τα επόμενα χρόνια. Τη στιγμή που οι ανάγκες των πανεπιστημίων «τρέχουν» σε ετήσια βάση.

  • Ερώτηση 5η: Πάντως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι ισότιμοι με εκείνους στα δημόσια.

Άλλη μια μεγάλη διαστρέβλωση της αλήθειας. Ο υπουργός δήλωσε ότι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και στα δημόσια.

Ο διάβολος, όμως, λένε ότι κρύβεται στις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η ΕΒΕ θα υπολογίζεται για τα ιδιωτικά όχι ανά Σχολή, όπως στα δημόσια, αλλά ανά επιστημονικό πεδίο.

Που σημαίνει ότι ένας φοιτητής θα μπορεί να μπει στην Ιατρική Σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου με 9.000 μονάδες, ενώ για του δημόσιου θα χρειάζονται 19.000 μονάδες, όπως σήμερα.

Αφού για τα ιδιωτικά η ΕΒΕ θα υπολογίζεται για ολόκληρο το επιστημονικό πεδίο, που έχει και άλλες, χαμηλόβαθμες σχολές που θα κατεβάζουν τον μέσο όρο, ενώ για τα δημόσια η ΕΒΕ θα συνεχίσει να υπολογίζεται ανά Σχολή, χωρίς συνυπολογισμό με τις υπόλοιπες, χαμηλόβαθμες σχολές του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Δύο μέτρα, δηλαδή και δύο σταθμά σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός, θα αλλάξει το 2025, όταν δηλαδή θα λειτουργήσουν τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Οπότε αδίκως κάνουμε υπολογισμούς μονάδων…

  • Ερώτηση 6η: Γιατί, λοιπόν, τόσες ανακρίβειες και τόση διαστρέβλωση της αλήθειας; Τι προσπαθούν να κρύψουν;

Αυτό που προσπαθούν να κρύψουν είναι το Colpo Grosso, το Μεγάλο Κόλπο δηλαδή, αυτή τη φορά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Καθώς η νομιμοποίησή τους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα εύνοιας επιχειρηματικών συμφερόντων από την πίσω πόρτα, που συνέβη ποτέ στη χώρα.

Η κυβέρνηση διαμορφώνει το πεδίο, υποχρηματοδοτώντας και υποστελεχώνοντας σκοπίμως, εδώ και χρόνια, τα δημόσια πανεπιστήμια, με μόνο σκοπό να στείλει έτοιμη πελατεία στα ιδιωτικά. Τα οποία η ίδια κυβέρνηση νομιμοποιεί, παραβιάζοντας μάλιστα τη συνταγματική νομιμότητα.

Όπως ακριβώς η περίφημη… αυτορρύθμιση της ενεργειακής αγοράς, την οποία επέβαλε με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα η κυβέρνηση, έφερε δις ευρώ υπερκέρδη στις ενεργειακές επιχειρήσεις. Επιβαρύνοντας τους Έλληνες, που πληρώνουμε ένα από τα ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος στην Ευρώπη.

Άλλο ένα Μεγάλο Κόλπο, δηλαδή, μεταφοράς πλούτου από τους πολλούς στους λίγους και ευνοημένους από το καθεστώς.

Πηγή: www.left.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022