Πόσο κοστίζει τελικά ένα παιδί;

 

Ήρωες όσοι στην Ελλάδα αποφασίζουν να γίνουν γονείς, αφού θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη από την πρώτη ώρα που θα δουν το τεστ εγκυμοσύνης να βγαίνει θετικό ● Μόνο για πάνες οι νέοι γονείς θα πρέπει να διαθέσουν 1.760 ευρώ μέχρι το παιδί να πηγαίνει τουαλέτα.

Τον Νοέμβριο του 2022 είχε δημιουργηθεί σάλος όταν κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με αντικλεπτικά σε βρεφικά γάλατα. Η κοινή γνώμη είχε σοκαριστεί, ενώ ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, δήλωνε πως «είναι φυσιολογικό να θέλουν κάποιες αλυσίδες να προστατεύσουν την περιουσία τους». Ενα χρόνο μετά, μόλις πριν από δύο μέρες, έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδειχνε πως οι Ελληνες πολίτες πληρώνουν έως και 213% ακριβότερα από τους Σουηδούς το βρεφικό γάλα!

Η έρευνα έδειξε πως στις κατηγορίες 0 έως 6 μηνών και 6 έως 12 μηνών στη βασική σειρά η Ελλάδα είναι η χώρα με τις πιο υψηλές τιμές (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) στα εξεταζόμενα είδη φόρμουλας στην Ε.Ε.: για τα βρέφη 0-6 οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 144% έως 171% πάνω από τη χαμηλότερη στο Βέλγιο, για εκείνα που είναι 6-12 στην Ελλάδα το γάλα πωλείται από 78% έως 136% υψηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή σε Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ η τιμή άλλου σκευάσματος είναι από 146% έως 197% πιο υψηλή από τη χαμηλότερη στη Γαλλία.

Πρόσφατα η UNICEF δημοσιοποίησε έρευνα για τα παιδιά και την κρίση του κόστους ζωής, δείχνοντας πώς ο πληθωρισμός των τροφίμων και της ενέργειας αύξησε τη φτώχεια στα νοικοκυριά με παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Τα παιδιά και οι οικογένειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής που έχει διαβρώσει το βιοτικό επίπεδο σε τέτοιο βαθμό που έως και 3 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά σε 26 χώρες της Ε.Ε. ζουν τώρα σε συνθήκες ισοδύναμες με σχετική εισοδηματική φτώχεια», σημειώνουν οι ερευνητές αναφερόμενοι στις υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αλλά και στην «αύξηση των επιτοκίων που καθιστά τον δανεισμό λιγότερο προσιτό, επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια και το δημόσιο χρέος».

Η οργάνωση συνιστά στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στις κυβερνήσεις να προστατεύουν τα παιδιά και τις οικογένειες με βήματα που περιλαμβάνουν επέκταση και αναπροσαρμογή των παιδικών παροχών σε χρήμα για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών, την εφαρμογή εγγυήσεων για την παροχή δωρεάν γευμάτων για τα παιδιά στα σχολεία και την παροχή υπηρεσιών που αποτρέπουν την «πείνα των γιορτών», όταν τα σχολεία είναι κλειστά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά τι ακριβώς αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι άνθρωποι που κάνουν το μετέωρο βήμα να γίνουν γονείς; Οι ήρωες αυτοί -γιατί ηρωισμό προϋποθέτει μια τέτοια αποκοτιά αν κανείς είναι ένας μέσος εργαζόμενος- θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη από την πρώτη ώρα που θα δουν το τεστ εγκυμοσύνης να βγαίνει θετικό. Προσπερνάμε εντελώς τα κόστη προγεννητικού ελέγχου αν δεν γίνει σε δημόσιες δομές και τα κόστη ρουχισμού εγκυμοσύνης καθώς και την ίδια τη γέννα και πάμε στα προϊόντα που κανείς θα πρέπει να προμηθευτεί πριν καν το μωρό του έρθει στο σπίτι.

Ενα βρεφικό δωμάτιο με κούνια και αλλαξιέρα μπορεί να ξεκινάει από τα 300 και να φτάνει τα 1.500 ευρώ, ενώ μια καλαθούνα μεταφοράς από το μαιευτήριο κοστίζει από 70 ευρώ. Τα βασικά είδη της προίκας του μωρού, εκτός από τα γνωστά σεντονάκια, παπλωματάκια, κουβερλί, περιλαμβάνουν μια σειρά από άγνωστες για τους μη γονείς λέξεις (βρεφικές φωλιές, σελτεδάκια, λαβέτες – πανάκια φροντίδας, πάνες αγκαλιάς, πάντες για κούνιες) και το κόστος τους υπολογίζεται γύρω στα 1.000 ευρώ. Φυσικά θα πρέπει κανείς εδώ να προσθέσει και τα απαραίτητα μπιμπερό, τις θηλές, τους αποστειρωτές και τους θερμαντήρες, που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 140 ευρώ.

Ο μεγάλος εφιάλτης ωστόσο είναι οι πάνες. Οπως διαβάζουμε, ένα νεογέννητο λερώνει την πάνα του 8 έως 12 φορές την ημέρα, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι να μάθει το παιδάκι να πηγαίνει στην τουαλέτα μπορεί να χρειαστεί 8.000 πάνες! Με μια μέση τιμή τεμαχίου τα 0,22 ευρώ, μόνο και μόνο για πάνες οι νέοι γονείς θα πρέπει να διαθέσουν 1.760 ευρώ.

«Αλλά και να μεγαλώσει λίγο το παιδάκι σου, δεν σημαίνει πως τα έξοδα μειώνονται», μας λέει η Κατερίνα, μητέρα του 7χρονου Αλέξανδρου, τον οποίο μεγαλώνει μόνη της.

«Τον τελευταίο καιρό στενοχωριέμαι πάρα πολύ. Εχω αναγκαστεί να ρίξω πάρα πολύ την ποιότητα των τροφίμων για το παιδί για να αγοράζω ποσότητες. Παλιότερα τον τάιζα μόνο βιολογικά – τώρα μόνο προϊόντα ετικέτας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανάπτυξή του. Ρούχα μάς δίνουν οι φίλοι μας. Να συνυπολογίσετε στο κόστος που έχεις για να μεγαλώνεις ένα παιδί ότι θα πρέπει να αλλάξεις σπίτι καθώς μεγαλώνει -δεν το χωράει η γκαρσονιέρα που είχες ως εργένισσα-, το σπίτι θα πρέπει να είναι ζεστό και θα χρειάζεσαι δύο με τρία πλυντήρια την ημέρα – εγώ πληρώνω 100 ευρώ για ρεύμα τον μήνα και 140 για θέρμανση…».

Μία σύγκριση Ελλάδας – Σουηδίας

Η Ελπινίκη και ο Δημήτρης μεγαλώνουν δύο δίδυμα αγόρια στην Αθήνα – οι μηνιαίες αποδοχές και των δυο τους φτάνουν συνολικά τα 1.741 ευρώ. Η καλύτερη φίλη της Ελπινίκης, η Μαρία, ζει στη Στοκχόλμη όπου μαζί με τον σύντροφό της μεγαλώνουν ένα κοριτσάκι 3 χρόνων κι ένα αγόρι 11 χρόνων – το μηνιαίο εισόδημα και των δύο φτάνει τα 8.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τις δυο γυναίκες να μας συγκρίνουν τιμές σε βασικά είδη που χρειάζονται τα παιδάκια. Η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική και πλήρως αποκαλυπτική για το ράλι αισχροκέρδειας που γίνεται στη χώρα μας.

  • Βρεφικό γάλα 0-6 μηνών 400 γρ. 5,84 ευρώ στη Σουηδία, 13,92 στην Ελλάδα
  • Μπισκότα 400 γρ. digestive 1,47 στη Σουηδία, στην Ελλάδα τα 250 γρ. 1,70
  • 1 λίτρο γάλα 1,10 ευρώ στη Σουηδία, στην Ελλάδα 1,70
  • 1 πακέτο κορν φλέικς 3,10 ευρώ στη Σουηδία, στην Ελλάδα 4,98
  • 1 πακέτο πάνες Νο 5 (10-14 κιλά) 38 πάνες 10,46 στη Σουηδία και εδώ 40 πάνες 22,71 ευρώ

Πριν από έναν μήνα η Ελπινίκη ανέβηκε για πολλοστή φορά στη Στοκχόλμη ώστε να βοηθήσει τη φιλενάδα της σε ένα προσωπικό της ζήτημα. «Κάθε φορά οι συγκρίσεις με σοκάρουν – η ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι άνθρωποι εκεί είναι ασύλληπτη για εμάς εδώ.

Καταρχήν εκεί η δημόσια δωρεάν Παιδεία είναι ακριβώς αυτό – δεν υπάρχουν φροντιστήρια, δεν χρειάζεται να στείλεις το παιδί σου για ενισχυτική διδασκαλία. Ακόμα και οι εξωσχολικές δραστηριότητες κοστίζουν πολύ λιγότερο: ο γιος της φίλης μου κάνει μαθήματα ντραμς – για 6 μήνες με δύο μαθήματα την εβδομάδα πληρώνει 71 ευρώ. Εμείς στέλνουμε τον έναν μας γιο για ποδόσφαιρο (25 ευρώ τον μήνα σε μια συνοικιακή ομάδα) και τον άλλο για χορό (45). Κάνουν και οι δύο αγγλικά (2 φορές την εβδομάδα 80 ευρώ τον μήνα στο κέντρο της Αθήνας). Ηθελαν να κάνουν και ρομποτική, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε, αφού θα έπρεπε να πληρώνουμε άλλα 70 ευρώ τον μήνα».

Πώς θα περιέγραφες σε κάποιον Σουηδό την εμπειρία της γονεϊκότητας στην Ελλάδα, ρωτάω την Ελπινίκη. «Σαν αγώνα αντοχής. Μόνο ο χυμός και το σοκολατούχο γάλα έχουν ανέβει σχεδόν 80% μέσα σε ένα τρίμηνο, ενώ το πρωινό τους και τα σνακ για το σχολείο κοστίζουν 150 ευρώ τον μήνα.

Για σχολικά είδη, με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς δώσαμε 100 ευρώ κι άλλα 45 για βιβλία αγγλικών. Τα χειμερινά τους -από καταστήματα μεγάλων αλυσίδων- μας πάνε ένα 400άρι και τα καλοκαιρινά 250 ευρώ. Οσο για το καλοκαίρι, επειδή δουλεύουμε κι οι δυο και δεν έχουμε παππούδες και γιαγιάδες να τα αφήσουμε, τα γράφουμε αναγκαστικά σε αθλητικό καμπ που τα απασχολεί καθημερινά 8-4 μ.μ. για ενάμιση μήνα – κι αυτό σημαίνει 370 τον μήνα για κάθε παιδί… Θέλω να πω και κάτι ακόμα που το θεωρώ σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών: στη Σουηδία όλα τα μουσεία, το πλανητάριο κ.λπ. είναι δωρεάν, εδώ πρέπει να πληρώνουμε μια περιουσία…».

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022