Θρίαμβος… Ακόμη μία Εθελούσια… ”Ας κρατήσουν οι «χοροί»…

 

«Κανένα απολύτως πρόβλημά μας δεν μπορεί να λύσει οποιαδήποτε Εθελούσια.» Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΕΝΩΤΙΚΟΥ με θέμα την εθελούσια στην τράπεζα Πειραιώς. Επισημαίνουμε αυτό που πολύ εύστοχα αναφέρουν οι συνάδελφοι ότι 

 

 

Συνάδελφοι,

Από την περασμένη Παρασκευή είναι σε εξέλιξη μία ακόμη από τις άπειρες πλέον προσπάθειες της Τράπεζας να “πείσει” τους συναδέλφους μας να εγκαταλείψουν, μέσω του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου, την εργασία τους.

Έχουμε πλέον όλοι μας, αρκετά μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τα θέματα και τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά που ανακοινώνεται και υλοποιείται από την Τράπεζα ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων.

Εξάλλου, η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί εδώ και δεκαετίες την «πρωταθλήτρια» Τράπεζα στον συγκεκριμένο τομέα, με πολλαπλές εθελούσιες και Sabbatical, σε σημείο μάλιστα να έχει αμβλυνθεί πλέον η πραγματική και ουσιαστική έννοια των εν λόγω αποχωρήσεων οι οποίες δεν αποτελούν τίποτε λιγότερο από συγκαλυμμένες απολύσεις με τη χρήση παραπλανητικών στοιχείων και πιέσεων.

Δυστυχώς, η εδώ και χρόνια κατάσταση που η πολιτική της εργοδοσίας έχει δημιουργήσει στην Τράπεζα και συγκεκριμένα:

  • Η βίαιη αλλαγή της υπάρχουσας επιχειρησιακής κουλτούρας και πρακτικής, με προσωπικό «πολλών ταχυτήτων», που ακριβώς εξαιτίας αυτής της διαίρεσης χειραγωγείται ευκολότερα στην κατεύθυνση του «νέου εργασιακού προτύπου» που προβάλλεται από τους εργοδότες τα τελευταία χρόνια (κάτι μεταξύ εμποροϋπάλληλου σούπερ-μάρκετ και πλασιέ ασφαλειών….) για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων του κλάδου μας,
  • Η διάβρωση, ο έλεγχος ή ο παραγκωνισμός των επιχειρησιακών συνδικάτων,
  • Ο φόβος από τις καθημερινές πιέσεις, το συνεχές κλείσιμο καταστημάτων και την απόσχιση υπηρεσιών,
  • Η απογοήτευση από την ανυπαρξία αναγνώρισης, ανταμοιβής και υποκίνησης της δουλειάς των εργαζομένων,

αποτελούν το εκρηκτικό μείγμα που στέλνει τους συναδέλφους στην απόφαση του πρόωρου και πολλές φορές επιζήμιου για τους ίδιους τερματισμού του εργασιακού τους βίου.

Συνάδελφοι,

Η συνεχής και διαχρονική επαφή μας με τους συναδέλφους που έχουν κατά καιρούς αποχωρήσει με κάποιο από τα πολλά υποσχόμενα προγράμματα «εθελούσιας», μας δίνει τη δυνατότητα για χρήσιμα συμπεράσματα. Σε μια αγορά κυριολεκτικά διαλυμένη από τις πρόσφατες μνημονιακές και όχι μόνο πολιτικές, οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι συνθήκες εργασίας δεν είναι καλύτερες ακόμη και από αυτές τις δύσκολες που βιώνουμε στη Τράπεζα.

Αυτό που τελικά έχει σημασία για την όποια απόφαση λάβει ο καθένας μας, είναι η προσωπική εκτίμηση που πρέπει να κάνει για τη συνέχιση της πορείας του στην Τράπεζα σε συνάρτηση πάντα με τις δυνατότητες επιβίωσης του μετά την αποχώρηση απ αυτή.

Ο συνυπολογισμός όλων των δεδομένων και η εξασφάλιση της επιβίωσης της οικογένειάς μας για τα επόμενα χρόνια μέχρι τουλάχιστον να φτάσουμε σε ηλικία και δυνατότητα συνταξιοδότησης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μη προκύψουν μείζονα προβλήματα στην πορεία.

Ειδικότερα, για μας που προερχόμαστε από την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, για 2η φορά σε πρόγραμμα εθελούσιας και αναφορικά με την επιλογή της μακροχρόνιας άδειας (Subbatical), δεν έχει ληφθεί μέριμνα διασφάλισης για την καταβολή της αποζημίωσης αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Εσωτερικού Κανονισμού της τέως Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης.

Κι αυτό όταν αποτελούμε τους ΜΌΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ που δεν έχουν προεισπράξει το εφάπαξ τους όπως έχει συμβεί με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους στους οποίους κατεβλήθη, χωρίς μάλιστα να έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο Σύλλογός μας, έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή προς τη διοίκηση της Τράπεζας καλώντας την να πάψει να συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους που προέρχονται από την τέως Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης ως εργαζόμενους Β’ κατηγορίας και να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες που θα επιλύουν το πρόβλημα. Ας έχουμε στο μυαλό μας:

  • Κανένα απολύτως πρόβλημά μας δεν μπορεί να λύσει οποιαδήποτε Εθελούσια.
  • Επικοινωνούμε πάντα με το Σύλλογο πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συλλόγων, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022