Καμιά ευθύνη στις τράπεζες για τις ζημιές των ομολογιούχων από το PSI

 

Ο Αρειος Πάγος με δύο παράλληλες αποφάσεις του δικαιώνει τα πιστωτικά ιδρύματα για ζημιογόνες επενδυτικές συμβουλές που παρείχαν σε πελάτες τους.

Οι τράπεζες δεν φέρουν ευθύνη για τις τυχόν ζημίες που υπέστησαν πελάτες τους, κάτοχοι κρατικών ομολόγων από το «κούρεμά» τους στο PSI του 2012, αποφαίνεται ο Αρειος Πάγος με δύο παράλληλες αποφάσεις του. Με την πρώτη απόφαση (1024/2022) κάνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης τράπεζας κατά απόφασης Εφετείου που δικαίωνε ομολογιούχο, ο οποίος το 2010 είχε αγοράσει κρατικά ομόλογα έπειτα από επενδυτική συμβουλή της τράπεζας.

«Η σχετική επενδυτική συμβουλή δεν ήταν κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας ικανή, ούτε μπορούσε αντικειμενικά και κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων να επιφέρει το ζημιογόνο αποτέλεσμα που επήλθε τον Φεβρουάριο του 2012… Τα περιστατικά -δηλαδή το PSI- δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τον χρόνο της επενδυτικής συμβάσεως (11/3/2010) από τον μέσο λογικό, ευσυνείδητο και επιμελή άνθρωπο», λέει χαρακτηριστικά η απόφαση του Α.Π., που αναιρεί την απόφαση του Εφετείου το οποίο είχε επιδικάσει αποζημίωση στον ομολογιούχο και διατάσσει την επιστροφή της μέχρι την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Η δεύτερη απόφαση (1319/2022) με παρόμοιο σκεπτικό απορρίπτει την αναίρεση ομολογιούχου του οποίου το Εφετείο είχε απορρίψει την αγωγή, δικαιώνοντας την τράπεζα από την οποία ζητούσε αποζημίωση για επενδυτικές συμβουλές με βάση τις οποίες είχε αγοράσει το 2009 κρατικούς τίτλους. Ο Αρειος Πάγος θυμίζει την απόφαση του ΣτΕ το 2014 που είχε απορρίψει την προσφυγή ομολογιούχων για ακύρωση του PSI και τονίζει ότι η συμμετοχή των τραπεζών στο «κούρεμα» των ομολόγων ήταν αναγκαστική και η ζημιά που και οι ίδιες υπέστησαν δεν αποκαταστάθηκε καν από τη μεταγενέστερη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ο Αρειος Πάγος δεν βλέπει καν να θεμελιώνεται πταίσμα πλημμελούς διαφώτισης του επενδυτή και τονίζει πως «δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι το πιστωτικό ίδρυμα που διέθεσε το κρατικό ομόλογο σε επενδυτή, υπέχει ευθύνη για τη μεταγενέστερη έλλειψη φερεγγυότητας του Ελληνικού Δημοσίου». Ενδιαφέρουσα η τελευταία παρατήρηση του ανωτάτου δικαστηρίου, που προφανώς δεν βλέπει καμιά συνάρτηση ανάμεσα στη διόγκωση του κρατικού χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα και στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μετά το «σωτήριο» PSI.

Πηγή: www.efyn.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Οικονομικά, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022