Με τα μυαλά στα ζύγια και όχι με τα μυαλά στα κάγκελα…

Η πρόσφατη συμφωνία ΟΤΟΕ – Τράπεζα Πειραιώς αποτυπώνει και γραπτά πλέον τον εθελοντικό χαρακτήρα της μετακίνησης, κάνει λόγο για αξιοποίηση των συναδέλφων που θα παραμείνουν στην τράπεζα με βάση τον Οργανισμό Εργασίας και θέτει τους όρους μετακίνησης όσων συναδέλφων επιθυμούν να πάνε στην INTRUM. Πιο συγκεκριμένα:

Στα θετικά της συμφωνίας:

  • Επιτέλους καταγράφεται η ρήτρα περί του εθελοντικού χαρακτήρα της μετακίνησης στην INTRUM: «… η Τράπεζα ανέλαβε τη δέσμευση απέναντι στην ΟΤΟΕ που αφορά στην εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων τραπεζοϋπαλλήλων στο νέο εταιρικό σχήμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα συστήσει με τον Χρηματοοικονομικό Όμιλο INTRUM…»
  • Όσοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού.

Στα αρνητικά της Συμφωνίας:

Το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας αφορά κυρίως όσους συναδέλφους θα πάνε στην intrum ενώ πολύ λίγα αναφέρονται για τους συναδέλφους που θα παραμείνουν στην τράπεζα. Θεωρούμε ότι η συμφωνία για αυτούς που θέλουν να πάνε στην intrum περιέχει αρκετά ερωτηματικά και παγίδες:

Τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα: παρότι στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα εξακολουθήσουν να έχουν την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου αυτό δεν ισχύει.

Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες (συγκρότηση επιχειρησιακού σωματείου, έκτακτο συνέδριο ΟΤΟΕ και άλλες ενέργειες) προκειμένου κάτι τέτοιο να γίνει δυνατό.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι σε μια εταιρία που μοναδικό σκοπό έχει τη διαχείριση κόκκινων δανείων έχουν ημερομηνία λήξης. Τα δάνεια μπορεί να επιστρέψουν, οι εργαζόμενοι όμως όχι.

Οι τράπεζες μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει απολύσεις όχι μόνο γιατί υπάρχει ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και γιατί υπάρχουν μια σειρά από δεσμεύσεις (π.χ. δημοσιότητα, τιμή μετοχής, κοινωνικός και πολιτικός αντίκτυπος, ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου).

Η συμφωνία για τα εργασιακά δεν είναι δεκαετής: Παρόλα τα παπαγαλάκια που μίλαγαν για δεκαετή δεσμευτική συμφωνίααποτυπώνεται πλέον και επίσημα ότι η δεκαετία δεν αφορά το εργασιακό σκέλος αλλά μόνο το επιχειρηματικό-οικονομικό: «Σε περίπτωση λύσης ή λήξης της συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της INTRUM για οποιονδήποτε λόγο και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συνεργασίας»

Χωρίς ουσία η ρήτρα επαναπρόσληψης: Πλαισιωμένη η ρήτρα με τα «αν» και τα «εφόσον» αποδυναμώνεται και εξαφανίζεται ουσιαστικά μια τέτοια δυνατότητα. Αν λάβουμε υπόψη και την αδιαφάνεια που επικρατεί στις προσλήψεις στην τράπεζα Πειραιώς τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι η παρακολούθηση της εφαρμογής της ρήτρας είναι σχεδόν αδύνατη.

Τέλος παρότι υπάρχει η δέσμευση για την μη αλλαγή του χώρου εργασίας, ήδη συνάδελφοι από την Μιχαλακοπούλου ειδοποιήθηκαν ότι θα μεταφερθούν στην Μεσογείων

Πρόωρη και άνευ ουσίας η θριαμβολογία ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ…

Η ΟΤΟΕ έκανε το αυτονόητο και κεφαλαιοποίησε τον μαζικό και πολυσύνθετο αγώνα των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα. Αποτυπώθηκε και γραπτά ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμφωνίας.

Τα μπράβο και τα ζήτω αφορούν τους εργαζόμενους που έδωσαν ένα μεγάλο αγώνα με πορείες συγκεντρώσεις και απεργίες και έφεραν την διοίκηση σε πολύ δύσκολη θέση.

Η Θριαμβολογία της πλειοψηφίας ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ στην ανακοίνωση που ακολούθησε την συμφωνία την Πέμπτη 25/07/2019 έμοιαζε με διαφημιστικό φυλλάδιο της Intrum…

Τις θριαμβολογίες της ΟΤΟΕ και του ΣΕΤΠ αναπαράγουν στα social media είτε συνάδελφοι που δεν ανήκουν στις μονάδες του RBU (άρα εκ του ασφαλούς σχολιάζουν, αφού δεν θίγονται οι θέσεις τους ακόμα) είτε ανήκουν στο RBU και παρόλο που δεν σκοπεύουν να συμμετέχουν στο νέο σχήμα με την Intrum θέλουν να πείσουν τους άλλους να πάνε!

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα συναδέλφου:

«Βλέπω σε διάφορα posts 200+ like και ΜΠΡΑΒΟ για την συμφωνία του RBU!!

Αφού είναι όλοι τόσο χαρούμενοι, μήπως να πάνε εκείνοι αντί για εμάς;

Να μας βγάλουν και από το δίλημμα…»

Οι θριαμβολογίες μπορούν να περιμένουν διότι ναι μεν αποτυπώθηκε ο εθελοντικός χαρακτήρας αλλά είμαστε μόλις στα μισά του δρόμου.

Οι συνάδελφοι θα πρέπει να προστατευτούν από τις πιέσεις της διοίκησης και κυρίως να γίνουν παρεμβάσεις για την επόμενη ημέρα.

Η αναφορά στον Οργανισμό Εργασίας είναι μια αρχή αλλά σίγουρα θα έχει συνέχεια και πολύ δρόμο ακόμα.

Η επιλογή της INTRUM θα δημιουργήσει τραπεζοϋπαλλήλους με ημερομηνία λήξης

Επιβεβαιώνονται πανηγυρικά όλα όσα λέγαμε στις περιοδείες και τις ανακοινώσεις μας. Ακόμη και αν η συμφωνία δώσει στους συναδέλφους που θα επιλέξουν την intrum όλα όσα προβλέπονται από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις (άλλωστε ο κ.Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι οι της Πειραιώς κοστίζουν κατά 40% λιγότερα από τις άλλες τράπεζες) το βασικό πρόβλημα είναι ότι θα είναι τραπεζοϋπάλληλοι με ημερομηνία λήξεως

Δείτε εδώ την ανακοίνωση μας στις 08/06/2019).

Το μόνο που περιμένουμε για να επιβεβαιωθεί 100% η εκτίμησή μας είναι το χρηματικό κίνητρο ή «τυράκι» για να σπρώξει τον κόσμο προς την INTRUM…

Από εδώ και πέρα:

Επειδή από Δευτέρα 29/07/2019 ξεκινούν οι συνεντεύξεις συναδέλφων:

  • Άμεση σύγκληση του προεδρείου του ΣΕΤΑΠ: Να συγκληθεί το προεδρείο του ΣΕΤΑΠ τη Δευτέρα το πρωί με την παρουσία του νομικού μας συμβούλου προκειμένου να αξιολογήσουμε άμεσα την στάση μας και να δώσουμε οδηγίες στους συναδέλφους που περιμένουν.
  • Επικοινωνία με την διοίκηση της τράπεζας ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στους συναδέλφους να αποφασίσουν. Είναι απαράδεκτο εν μέσω καλοκαιρινών αδειών να ζητείται άμεση απάντηση.
  • Επικοινωνία με τους υπόλοιπους συλλόγους και την ΟΤΟΕ για τα επόμενα βήματα που θα αφορά τις παρεμβάσεις μας για την ομαλή απορρόφηση των συναδέλφων που θα παραμείνουν στην τράπεζα.

Θεωρούμε δεδομένο ότι οι συνάδελφοι που θα συμμετέχουν στις συνεντεύξεις τη Δευτέρα θα μας αποστείλουν άμεσα το κείμενο που θα τους δώσουν από το HR.στο σύλλογο.

Κανείς να μην απαντήσει αν δεν έρθει σε επικοινωνία με τους συλλόγους ή με τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022