Στον αγώνα ενωμένοι και στην άδεια χωριστά.Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται…με Πιέσεις για ετήσιες άδειες

Είναι γνωστό πόσες φορές μας έχει απογοητεύσει η ΔΑΔ… και πόσες φορές μας έχει εξοργίσει με τους ατυχείς σχεδιασμούς της

Έτσι μετά και το mail της προηγούμενης εβδομάδας για την ολοκλήρωση σταδίων της αξιολόγησης …την Παρασκευή 10/03/2020, η  ΔΑΔ χτύπησε ξανά με ένα δεύτερο μήνυμα (δείτε στο τέλος του κειμένου), με το οποίο μας προτρέπει να καλύψουμε το 40% της ετήσιας άδειας έως την 30/6/2020 και το 80% έως την 30/09/2020!

Μάλιστα στις διευθύνσεις και στα καταστήματα της τράπεζας κάποιοι διευθυντές κάλεσαν τους συναδέλφους να δηλώσουν και τις άδειες του… Πάσχα…

Προγραμματισμός αδειών εν μέσω καραντίνας και απαγόρευσης κυκλοφορίας;

Για τη ΔΑΔ, φαίνεται ότι, αν και αναφέρει τις ειδικές συνθήκες στον πρόλογο κάθε ανακοίνωσής της, δεν υπάρχει ούτε πανδημία, ούτε καραντίνα, ούτε  απαγόρευση κυκλοφορίας.

Κυρίες και κύριοι της ΔΑΔ (και όχι αγαπητοί συνάδελφοι/συνεργάτες, όπως συχνά πυκνά αναφέρετε στις ανακοινώσεις σας, ιδίως όταν ζητάτε από το προσωπικό να βάλει πλάτη), σε τέτοιες συνθήκες ο προγραμματισμός δεν είναι εφικτός.

Ο προγραμματισμός των αδειών είναι θεμιτός προκειμένου να υπάρχει ομαλή υπηρεσιακή / επιχειρησιακή λειτουργία πάντοτε κατόπιν αιτήματος των συναδέλφων, σε κανονικές συνθήκες.

Είναι πασιφανές, ότι μέσα σε συνθήκες καραντίνας όπου δεν μπορούμε καλά καλά να βγούμε από το σπίτι μας, κάτι τέτοιο, δεν ισχύει.

Κανονική άδεια αντί εφεδρείας;

Αυτό όμως που ξεπερνάει τα όρια και τα συναδελφικά αλλά και τα υπηρεσιακά είναι (οι ίδιοι) διευθυντές που έχρισαν κάποιους υπαλλήλους ως μόνιμους εφέδρους να ζητούν τώρα από τους συναδέλφους να πάρουν μια εβδομάδα από την κανονική τους άδεια, χωρίς οι ίδιοι να το ζητήσουν!

Μάλιστα μαθαίνουμε ότι κάποιοι διευθυντέςαναφέρουν ότι υπάρχουν ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις συναδέλφων που έχουν πάρει την ειδική άδεια, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα μεταξύ του προσωπικού. Αν υπάρχουν τέτοιες συνάδελφοι γιατί δεν το αναφέρετε στην ΔΑΔ;

Αν προσθέσουμε και τους διευθυντές σε καταστήματα και manager σε διευθύνσεις που ζητούσαν από συναδέλφους να βάλουν πλάτη και να βοηθήσουν μην παίρνοντας την άδεια ειδικού σκοπού (!) τότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ο εμπαιγμός των συναδέλφων έχει φτάσει σε νέα επίπεδα.

Μια πονεμένη ιστορία…

Η εφεδρεία είναι μέρος του σχεδιασμού της τράπεζας για την αντιμετώπιση της πανδημίας προκειμένου να αναπληρωθούν κενά συναδέλφων σε καραντίνα. Με «επιχειρησιακά κριτήρια» λοιπόν και με ευθύνη των περιφερειακών διευθυντών κάποιοι συνάδελφοι βγήκαν στην εφεδρεία.

Παρόλο που είχε ειπωθεί ότι θα γίνει ένα rotation, εκεί που υπάρχουν συνάδελφοι σε εφεδρεία, μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν έγινε είτε γιατί δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις είτε γιατί κάποιοι διευθυντές έχρισαν κάποια «καλά παιδιά» «μόνιμους εφέδρους…».

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι:

  • αυτοί που στρεβλά εφάρμοσαν την εναλλαγή στην εφεδρεία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις συνάδελφοι να δουλεύουν συνεχώς από την αρχή της πανδημίας και άλλοι να είναι διαρκώς σε εφεδρεία,
  • επιδιώκουν αντί για την εναλλαγή να χρεώσουν με κανονικές άδειες, εκείνους τους συναδέλφους μας, που μέχρι τώρα τράβαγαν το κάρο, ηρωικά με κίνδυνο και για τους ιδίους και για τις οικογένειες τους
  • και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τα δικά μας παιδιά και τα

αποπαίδια.

Κυρίες/οι της ΔΑΔ,

Αν δεν θέλετε να επιβραβεύσετε το προσωπικό της Τράπεζας, τούτο τουλάχιστον προσπαθήστε:

Μην του δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα!

Ακόμα δεν έχει τελειώσει ούτε ο πρώτος γύρος της κρίσης και σύντομα θα σας ξανακούσουμε να μας λέτε ότι «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διαθέτει η τράπεζα είναι οι άνθρωποί της» και ότι θα μας χρειαστείτε ξανά

Καλούμε τη διοίκηση να σταματήσει άμεσα τις πιέσεις προς το προσωπικό για τις άδειες.

Η άδεια είναι  δικαίωμα των εργαζομένων και υποχρέωση του εργοδότη.

αποσκοπεί στην ψυχική και σωματική ανάπαυση των εργαζομένων

Δεν μπορεί και δεν πρέπει γίνεται σε βάρος των εργαζομένων.

Είναι κατά την γνώμη μας αναπόφευκτη η μετάθεση των αδειών, τουλάχιστον για μετά την χαλάρωση των μέτρων της καραντίνας.

Τρόποι υπάρχουν.

Διάθεση από τη διοίκηση υπάρχει;

Υ.Γ.: Εξυπακούεται ότι αναφερόμαστε στο συνολικό προγραμματισμό και όχι σε περιπτώσεις που συνάδελφοι θέλουν να πάρουν την άδεια τους για να ξεκουραστούν ή για κάποιο άλλο λόγο.

Παρακάτω δημοσιεύουμε το μήνυμα της τράπεζας:

……………………………………………………………………………………………….

Αγαπητοί συνεργάτες,

Κατανοώντας τις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία, έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητά μας την προστασία της υγείας των εργαζομένων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να αξιοποιήσετε μέρος της ετήσιας άδειας σας με στόχο την απαραίτητη διακοπή από τη νέα καθημερινότητα που έχει διαμορφωθεί και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της Τράπεζας.

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με την Πολιτική Αδειών και Απουσιών της Τράπεζας (HR Portal/ Εργασιακό πλαίσιο/ Άδειες & Απουσίες) και τη σχετική νομοθεσία, οι ετήσιες άδειες υποχρεωτικά εξαντλούνται εντός του αντίστοιχου ημερολογιακού έτους. Τμηματική χορήγηση της δικαιούμενης ετήσιας άδειας επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι ένα τουλάχιστον τμήμα αυτής δε θα είναι μικρότερο των δέκα (10) εργάσιμων ημερών.  

Υπενθυμίζουμε ότι πριν την έναρξη της άδειας σας, θα έχει προηγηθεί η καταχώριση της σχετικής έγκρισης από τον προϊστάμενό σας για τη λήψη της άδειας σας στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης αδειών HRMS.

Προκειμένου να είναι εφικτό να εξαντληθεί έως την 31/12/2020 το δικαίωμα κανονικής αδείας, ενδεικτικά θα γίνεται ο κατάλληλος προγραμματισμός, ώστε, μετά τη συμπλήρωση των αδειών ειδικού σκοπού ή για δικαιολογημένη απουσία ή τυχόν αναρρωτικών αδειών,  έως την 30/6/2020 να έχει καλυφθεί το 40% της ετήσιας άδειας και έως την 30/9/2020 το 80%. Σε περίπτωση που υπάρχουν υπόλοιπα κανονικής άδειας την 1/12/2020, ο Επικεφαλής της κάθε μονάδας, υπό τα ανωτέρω, θα φροντίσει να ληφθεί ολόκληρη η κανονική άδεια εντός του τρέχοντος έτους, έστω και αν δε ζητηθεί, επιδιώκοντας σε κάθε περίπτωση το μηδενισμό τους εντός του έτους.

……..

———————————————————————————–

Εφεδρεία: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι…

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα καταστήματα είναι το παρακάτω μήνυμα που λάβαμε από συναδέλφισσα.

…………………………………………………………………………………………………………………….

«Εχθές μας ενημέρωσε ο περιφερειακός ότι τέλος η εφεδρεία και ότι δεν θα μπει άλλος σε εφεδρεία και ότι όποιος θέλει να πάρει άδεια να πάρει από την κανονική του γιατί μαζεύονται…

Αυτό είναι το ευχαριστώ που δουλεύουμε συνεχόμενα σε αυτές τις συνθήκες επι 5 εβδομάδες και τρέμει το φυλλοκάρδι μας μη κολλήσουμε και εμείς και οι οικογένειές μας;

Δεν θα μπορούσαν να μας δώσουν και μας μια άδεια ειδικών συνθηκών ως ανταμοιβή; Γιατί κάτι άλλο δεν βλέπω στον ορίζοντα…

Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι…

Να τη χαίρονται τη «πιο μεγάλη τράπεζα στην Ελλάδα»

……………………………………………………………………………………..

Τώρα δεν είναι ώρα για άδειες

Τώρα είναι ώρα για άλλα πράγματα…

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022