Silicon Valley Bank / Στιγμές Lehman Brothers ξύπνησαν στις ΗΠΑ

Πώς και γιατί φτάσαμε στο κλείσιμο της Silicon Valley Bank, που προκάλεσε παγκόσμια αναταραχή – Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα στις ΗΠΑ που πτωχεύει το 2023

Στιγμές Lehman Brothers ξύπνησαν στις ΗΠΑ, καθότι οι ρυθμιστικές Αρχές της Καλιφόρνια έκλεισαν την τράπεζα Silicon Valley Bank (SVB) το απόγευμα της Παρασκευής. Πρόκειται για μια τράπεζα λίγο γνωστή έξω από τη Σίλικον Βάλεϊ, η οποία ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με δάνεια προς νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πέμπτη είχε βρεθεί σε δεινή θέση λόγω σημαντικών εκροών καταθέσεων, που, σύμφωνα με τους αναλυτές, σχετίζεται με τη γενικότερη ύφεση που παρουσιάζει ο κλάδος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, λίγο μετά τη διπλή βουτιά των μετοχών της SVB η πελατειακή βάση των νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας ξεκίνησε να αποσύρει τις καταθέσεις και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp. – FDIC) ανέλαβε την εκκαθάριση της τράπεζας. Ειδικότερα, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας στην Καλιφόρνια εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ανέλαβε τα ηνία της Silicon Valley Bank, διορίζοντας την FDIC ως εκκαθαριστή, επικαλούμενη ανεπαρκή ρευστότητα και αφερεγγυότητα. Σύμφωνα με την FDIC, οι καταθέτες που είναι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Στον αντίποδα, οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό είσπραξης για το υπόλοιπο των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό. Η τυπική ασφάλιση της FDIC καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Το πιστοποιητικό συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από άλλη, υγιή τράπεζα ή ότι η FDIC θα πληρώσει τους καταθέτες μέχρι το όριο ασφάλισης, με το «κούρεμα» να βρίσκεται στο τραπέζι.

Η αναστάτωση και οι αναταράξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη τράπεζα στις ΗΠΑ που πτωχεύει εντός του 2023, ενώ, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην Ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Washington Mutual. Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν μια μικρή αναστάτωση την Παρασκευή, με τους δείκτες πολλών τραπεζικών μετοχών ανά τον κόσμο να αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις. Υπήρξαν, πάντως, αρκετές καθησυχαστικές δηλώσεις από αξιωματούχους και μη, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς ή η νυν υπουργός Τζάνετ Γέλεν, η οποία ανέφερε ότι παρακολουθεί το θέμα. Ωστόσο, μεγάλα funds ζήτησαν από επιχειρήσεις των χαρτοφυλακίων τους να περιορίσουν την έκθεσή τους στην τράπεζα. Κι αυτό παρά τις εκκλήσεις του CEO της SVB Γκρεγκ Μπέκερ, μέσω τηλεδιάσκεψης με τους πελάτες της τράπεζας, να «παραμείνουν ψύχραιμοι», προσπαθώντας να αποφευχθεί η εκροή καταθέσεων (bank run) στην τράπεζα.

Η μετοχή της τράπεζας «γκρεμίστηκε» κατά 60% την Πέμπτη και συνέχιζε με απώλειες 40% την Παρασκευή, ενώ τα ομόλογά της σημείωσαν επίσης πτώση ρεκόρ. Σύμφωνα με το Reuters, η κρίση της SVB υπογράμμισε την τρωτότητα των τραπεζών, πολλές από τις οποίες στηρίχθηκαν με τρισεκατομμύρια δολάρια φορολογουμένων μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Βουτιά του τραπεζικού δείκτη

Οι αναταράξεις στην SVB συνέπεσαν με το ξαφνικό κλείσιμο της «κρυπτο-τράπεζας» Silvergate Capital, με το δίδυμο σοκ να μεταδίδεται στον τραπεζικό κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης KBW Bank της Wall Street σημείωσε βουτιά 7,7% – τη μεγαλύτερη που έχει εμφανίσει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Wells Fargo και JPMorgan Chase, είδαν τους τίτλους τους να σημειώνουν απώλειες τουλάχιστον 5%, ενώ στον ίδιο δρόμο ακολούθησαν οι μετοχές των ασιατικών και των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η τάση αυτή, πάντως, αντιστράφηκε στη συνέχεια.

Πηγή: www.avgi.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Τραπεζικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022