«Μαύρη Δευτέρα» για τις τραπεζικές μετοχές

 

Με τον φόβο του bank run οι αντιδράσεις στα λουκέτα Silicon Valley Bank και Signature Bank ● Καθησυχαστικά μηνύματα για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά οι αγορές δεν πείστηκαν και αντέδρασαν με γενικό ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Σε αναμμένα κάρβουνα και χθες το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και οι αγορές καθώς η κατάρρευση της 16ης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή και το λουκέτο της Signature Bank δύο ημέρες μετά εντείνουν τις ανησυχίες για ντόμινο επιπτώσεων.

Με μεγαλύτερο φόβο αυτόν της γενικευμένης φυγής των καταθέσεων από τις τράπεζες και κατάρρευσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ρυθμιστικές αρχές, κεντρικοί τραπεζίτες και κυβερνώντες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έσπευσαν χθες και προχθές να παρέμβουν ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε σε χθες ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρα είναι ασφαλές καθώς και ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» για να αποφευχθεί μια κρίση. Ωρες νωρίτερα αργά το βράδυ της Κυριακής, το οικονομικό επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης, σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, είχε ανακοινώσει μέτρα για την εγγύηση των καταθέσεων στις δύο τράπεζες και τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου που διασφαλίζει την έκτακτη χρηματοδότηση των τραπεζών και διευκολύνει τον δανεισμό τους από τη Federal Reserve σε έκτακτες περιπτώσεις.

Στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας, μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης δεκάδων νεοφυών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που ήταν πελάτες τής εκεί θυγατρικής της SVB, πέτυχε συμφωνία εξαγοράς της από την HSBC -για μία λίρα- η οποία προστατεύει τους καταθέτες. Στην ευρωζώνη, οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ καθησύχασαν ότι δεν υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις για τις τράπεζες.

Ωστόσο και εδώ οι ανησυχίες υπάρχουν για τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην περίπτωση που η κρίση μεταδοθεί και σε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. Στη Γερμανία πάντως, όπου η θυγατρική της SVB μπήκε σε πάγο, η Bundesbank συγκάλεσε επίσημα την αρμόδια ομάδα κρίσης. Ελέγχους στις τράπεζες πραγματοποίησαν και οι αρμόδιες αρχές της Ελβετίας. Οι παρεμβάσεις αυτές και οι προσπάθειες καθησύχασης δεν κατάφεραν πάντως να σταματήσουν το ξεπούλημα των τραπεζικών τίτλων στα χρηματιστήρια.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν νέα σημαντική πτώση, με τους τίτλους των τραπεζών να καταγράφουν τις χειρότερες ημερήσιες επιδόσεις εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών έκλεισε με πτώση 2,34%, ενώ ο αντίστοιχος τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε 5,65% χαμηλότερα. Μεταξύ των τραπεζών τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Commerzbank (περίπου 12%) και της Credit Suisse (9,4%).

Στη Wall Street οι τιμές των μετοχών, παρότι αρχικά υποχώρησαν, στη συνέχεια κινήθηκαν υψηλότερα και περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης σημείωναν μικρή άνοδο. Σε αυτό συνετέλεσαν εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών ότι η Fed πιθανότατα θα αναστείλει την αύξηση των επιτοκίων της την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κρίση.

Παρ’ όλα αυτά και εδώ οι τραπεζικές μετοχές βυθίστηκαν. Ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 banking index υποχώρησε ενδοσυνεδριακά πάνω από 6%, ενώ οι απώλειες ειδικά των περιφερειακών τραπεζών εκτοξεύτηκαν. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της First Republic που βούτηξε έως και 76,5% εν μέσω πολλαπλών διακοπών στη συναλλαγή της. Western Alliance, KeyCorp, Comerica, Ηuntington Bancshares και PacWest Bancorp είδαν τους τίτλους τους να υποχωρούν από 16% έως 82,5%!

Αρκετοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αν η κρίση δεν κοπάσει σύντομα τότε αρκετά από αυτά τα ιδρύματα θα κλείσουν, καθώς «πάσχουν» από τις ίδιες ασθένειες που οδήγησαν σε λουκέτο τις SVB, Signature Bank. Εν τω μεταξύ οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις για το τι έφταιξε δίνουν και παίρνουν. Για τους περισσότερους η κατάρρευση των δύο τραπεζών είναι απόρροια της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και τις άλλες κεντρικές τράπεζες έπειτα από χρόνια ταΐσματος των εμπορικών τραπεζών με εύκολο και φτηνό χρήμα αλλά και χαλάρωσης των κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας.

Η κατάρρευση της SVB έρχεται αφού η τράπεζα επένδυσε σε μεγάλο βαθμό σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα πριν από δύο χρόνια, σε μια εποχή που είχε υγιή επίπεδα καταθέσεων, επικεντρωμένα στον τομέα της τεχνολογίας και μεταξύ των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων. Με την πτώση των τιμών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια, η αξία των επενδύσεών της μειώθηκε. Αντιμετώπισε επίσης αυξανόμενες απαιτήσεις για επιστροφή μετρητών στους καταθέτες καθώς ο τομέας της τεχνολογίας άρχισε να δέχεται έντονη πίεση μετά το πάρτι της πανδημίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως η δεινή οικονομική θέση της SVB ήταν γνωστή σε αρκετούς καθώς η Moody’s την είχε προειδοποιήσει για επικείμενη υποβάθμιση του αξιόχρεού της, η διεύθυνση της τράπεζας διένειμε κανονικά τα ετήσια μπόνους στα στελέχη της την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από το λουκέτο. Λίγο νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου, περίπου δύο εβδομάδες πριν η SVB αποκαλύψει τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν την κατάρρευσή της, ο διευθύνων σύμβουλός της Γκρεγκ Μπέκερ πούλησε μετοχές της αξίας 3,6 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022