Πρώτη σε ευάλωτη απασχόληση η Ελλάδα

Μείωση έως και 3,8% στην απασχόληση βλέπει για φέτος ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι η πολιτική για την αγορά εργασίας πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια αποτροπής ενός δεύτερου κύματος πανδημίας.

Από τη σταθεροποίηση ή/και την ανάκαμψη των κλάδων υψηλού κινδύνου κοινωνικής αποστασιοποίησης, και ειδικότερα του τουρισμού και της εστίασης, αλλά και από το ύψος, τους όρους και τον χρόνο χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα εξαρτηθεί η ένταση, η διάρκεια και οι επιπτώσεις της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο τελευταίο του δελτίο επισημαίνοντας τη βαρύτητα που έχουν στην Ελλάδα οι κλάδοι υψηλού κινδύνου για τα παραγόμενα εισοδήματα, αφού συνεισφέρουν το 20,1% των συνολικών αμοιβών των εργαζομένων και το 25,9% της προστιθέμενης αξίας, όταν τα ίδια ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 16,3% και 17,4% αντίστοιχα.

Επίσης το ποσοστό απασχόλησης σε κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου ανέρχεται στο 30,2%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Κύπρο (33,5%), όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 22,1%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό επισφαλούς απασχόλησης λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης εντοπίζεται στο Λουξεμβούργο (16,2%) και ακολουθεί η Σουηδία (17%).

Επομένως η πορεία της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της απασχόλησης και του τρόπου με τον οποίο αυτή θα επηρεάσει τον επεκτατικό άξονα «διαθέσιμο εισόδημα – κατανάλωση – εγχώρια δαπάνη». Επιπλέον, όπως αναφέρει, οι αποκλίσεις από τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους υποδεικνύουν «τις δυσανάλογες επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η υγειονομική κρίση στο συνολικό εισόδημα των πολιτών της χώρας σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ε.Ε. εξαιτίας των δομικών χαρακτηριστικών του αναπτυξιακού υποδείγματος της οικονομίας».

Η μεγάλη εξάρτησή της ελληνικής οικονομίας από κλάδους που δημιουργούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης περιορίζουν την ανθεκτικότητά της σε εξωγενείς διαταραχές με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Αλλωστε «η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη, την Ιταλία (17%), και πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (10,8%)». Το ειδικό βάρος και η «η μεγάλη εξάρτησή της από κλάδους που δημιουργούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης περιορίζουν την ανθεκτικότητά της σε εξωγενείς διαταραχές με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος» υπογραμμίζει το ΙΝΕ.

Πάντως ακόμα και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια που εξετάζει το ΙΝΕ για τη μείωση του ΑΕΠ (-6%) ο αριθμός των απασχολούμενων θα μειωθεί κατά 115.000 θέσεις εργασίας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι «η κατάσταση στην αγορά εργασίας είχε αρχίσει να επιδεινώνεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Η απασχόληση, που αποτελεί το πιο κρίσιμο μέγεθος στην αγορά εργασίας, μειώνεται σταδιακά, κυρίως μετά τον Νοέμβριο του 2019, ενώ η αύξηση των οικονομικά μη ενεργών έχει ως αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2019. Τους πρώτους δύο μήνες του 2020, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών αυξήθηκε κατά περίπου 102 χιλιάδες άτομα, ενώ μόνο τον Μάρτιο του ίδιου έτους σημειώθηκε αύξηση της τάξης των 173 χιλιάδων ατόμων».

Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ

Η πολιτική για την αγορά εργασίας πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια αποτροπής ενός δεύτερου κύματος πανδημίας εκτιμά στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ, σημειώνοντας τη βαρύτητα της τηλεργασίας που μειώνει τη μετάδοση του ιού και αναφέροντας ότι τουλάχιστον 1 στις 3 δουλειές μπορεί να γίνει από το σπίτι, αλλά 1 στις 2 απαιτεί φυσική εργασία.

Ταυτοχρόνως ο Οργανισμός προτρέπει τις κυβερνήσεις να προβούν σε περισσότερο στοχευμένα μέτρα και να μην περιοριστούν σε μια γενικευμένη στρατηγική αντανακλώντας τις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η απασχόληση στην Ελλάδα φέτος θα μειωθεί στο 3,5% έως 3,8%, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί από 2,1 έως 2,3 μονάδες. Για το 2021 προβλέπει ότι η απασχόληση θα μειωθεί με βραδύτερο ρυθμό (1% έως 1,8%), ενώ για τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ προβλέπεται αύξηση 0,3% έως 1,6% και για την ευρωζώνη ανάκαμψη κατά 0,9%.

Πηγή: Χριστίνα Κοψίνη, www.efsyn.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022