Πρακτικός οδηγός τηλε-εργασία στο σπίτι

Δημοσιεύουμε παρακάτω ένα πολύ χρήσιμο οδηγό του Επιστημονικού Συλλόγου Τεχνικών Ασφάλειας Ελλάδας (ΣΤΑΕ) με οδηγίες για την τηλεργασία αλλά και χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια εργαζομένων και πολιτών.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Α) WORK FROM HOME/Τηλεργασία /C-19/Γενικές Οδηγίες Ασφάλειας και Υγείας :

1. Φροντίζουμε να διατηρούμε την επαφή με τους συνεργάτες μας (εσωτερικούς και εξωτερικούς) της Εργασιακής μας Ομάδας. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ότι με την τηλεργασία στο σπίτι ενδέχεται να παραμένουμε πολύ περισσότερες ώρες προσηλωμένοι και καθηλωμένοι στην εργασία μας, από ότι στο γραφείο, ακόμα και με απρόβλεπτους κινδύνους, τους βασικότερους των οποίων προσπάθησα να συμπεριλάβω στην παρούσα εργασία μου και συμβουλευτικό οδηγό. Όπως διενεργούμε και στο γραφείο οφείλουμε και εδώ να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε «Πλαίσιο Εργασίας» με όρια, ισορροπία και μέτρο μεταξύ εργασιακής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διάγει όλη η ανθρωπότητα σήμερα από λίαν επικίνδυνη και αχαρτογράφητη Πανδημία/Covid -19(C-19), που άλλαξε την ζωή όλων μας το τελευταίο διάστημα.

2. Με την τηλεργασία από το σπίτι δύναται να εργαζόμαστε πολλές ακούνητοι και προσηλωμένοι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τα παιδιά μας καθήμενοι συχνά, σε άβολες και μη εργονομικές θέσεις, χωρίς συχνά διαλλείματα ως επιβάλλεται για να ξεκουράζουμε τα μάτια μας, δουλεύουμε σε χώρους με κακά ελεγχόμενες κλιματολογικές συνθήκες, συχνά με θόρυβο και κάτω από στρες. Οι κίνδυνοι Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας(Υ&ΑΕ), ένεκα τηλεργασίας υποτιμώνται.

3. Για την τηλεργασία με σταθερό υπολογιστή ή laptop οι ειδικοί της Πληροφορικής συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε προσωπική σύνδεση internet και όχι σύνδεση μέσω τρίτου και να διαθέτουμε ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς antivirus. Συμβουλεύουν επίσης ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί σε μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος(phishing) και απάτες καθόσον σε αυτές τις συγκυρίες καιροφυλακτούν και εκμεταλλεύονται οι διάφοροι καλόβουλοι ηλεκτρονικοί εγκληματίες. Ιδιαίτερη προσοχή στην τηλεργασία και σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αφορούν τον ιό ( C-19 ). Θα πρέπει πάντα να προσέχουμε και να ελέγχουμε πριν την οποιοδήποτε ενέργεια μας, την εγκυρότητα και αξιοπιστία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης αποστολής τους.

4. Στην εργασία από το σπίτι, οφείλουμε και πρέπει να προσέχουμε να διατηρούμε την δέουσα ισορροπία και ευεξία φροντίζοντας τον εαυτό μας ως να πηγαίναμε στο γραφείο. Επιλέγουμε να εργαστούμε στο πλέον ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού μας και αποφεύγουμε τους δυνατούς θορύβους. Φροντίζουμε να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές εργονομίας για την αποφυγή σοβαρών μυοσκελετικών προβλημάτων που δύναται να καταλήξουν ακόμα και σε σοβαρές παθήσεις. Φροντίζουμε να κρατάμε σωστή στάση σώματος και να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα καθίσματα εργονομικών προδιαγραφών. Φροντίζουμε να διενεργούμε τακτικά διαλείμματα, τουλάχιστον 10 λεπτά ανά δύο ώρες. Προκειμένου να κινούμαστε, επιλέγουμε να σηκωνόμαστε για ότι τυχόν χρειασθούμε και δεν ζητάμε να μας το φέρνουν. Αφιερώνουμε χρόνο για την ατομική μας άσκηση καθημερινά .

6. Προσέχουμε ιδιαίτερα για όλους τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς. Φροντίζουμε έγκαιρα και προληπτικά να διαθέτουμε τους κατάλληλους συντηρημένους πυροσβεστήρες και να έχουμε εκπαιδευτεί στην ασφαλή χρήση τους. Μεγάλη προσοχή στα θερμαντικά σώματα, στα εύφλεκτα και επικίνδυνα υλικά, στις ηλεκτρικές συσκευές μαγειρικής που οφείλουμε για την ασφάλεια μας και της οικογένειας να επιτηρούμε σε κάθε χρήση. Στην τηλεργασία από το σπίτι Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα στην προληπτική επιτήρηση, προστασία και ασφάλεια των μικρών παιδιών που παραμένουν και αυτά στο σπίτι, εφόσον έχουν είναι κλειστές και όλες οι προσχολικές και σχολικές δομές. Προσοχή επίσης στα άτομα με ειδικές ανάγκες που τυχόν έχουμε υπό την προστασία μας.

7. Φροντίζουμε έγκαιρα να έχουμε στερεώσει ασφαλώς όλα τα υψηλά & επικίνδυνα έπιπλα για την προληπτική προστασία μας από τον κίνδυνο σεισμού και να έχουμε επιλέξει ένα γερό τραπέζι που θα προστατευτούμε κατά την διάρκεια και έως το πέρας της σεισμικής δόνησης. Θα πρέπει επίσης να έχουμε φροντίσει έγκαιρα και προληπτικά να ενημερώσουμε όλα τα μέλη της οικογένειας μας για το πλέον ασφαλές κοντινότερο Σημείο Συγκέντρωσης ( κοντινή πλατεία, άλσος, κλπ) που θα προσφύγει και θα συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια στο πέρας ισχυρού σεισμού λαμβανομένου υπόψη ότι σε τέτοιες καταστάσεις επικρατεί ο Πανικός και η επικοινωνία μέσω κινητής τηλεφωνίας είναι σχεδόν αδύνατη.

8. Προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και φροντίζουμε να ενυδατώνουμε τακτικά τον οργανισμό μας. Φροντίζουμε να εφαρμόζουμε πρακτικές χαλάρωσης που μας βοηθούν να εργαζόμαστε δημιουργικά και φροντίζουμε να εργαζόμαστε με μέτρο και δέουσα ισορροπία προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

…………………………………………………..

2.2. Οδηγίες Άυλης Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης /C-19/ΤaxisNet

https://ehealth.gov.gr/p-rv/p

2.3. Καθαρά Χέρια/Συχνό και σωστό πλύσιμο με σαπούνι.

Η Υγεία στα Χέρια μας Πλύσιμο Χεριών.pdf

 https://www.youtube.com/watch?v=3gVq0knGGkA

2.3. Ορθή Αφαίρεση γαντιών & μάσκας μιας χρήσης

 https://www.youtube.com/watch?v=ArGOd2mNFNE

 https://www.youtube.com/watch?v=h848t_0dfGw

 https://www.youtube.com/watch?v=c0PshxwZUbo

Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022