ΠΝΠ στην εποχή της Καραντίνας. Η διοίκηση της τράπεζας να σταθεί στο ύψος της

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Κορονοϊό» μας ενημέρωσε ο κ. Μητσοτάκης, με τηλεοπτικού του διάγγελμα όταν ξέσπασε και στη χώρα μας η πανδημία.

Μήπως όμως για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο εχθρός δεν είναι μόνο ο Κορονοϊός αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα;

Στην σκιά της πανδημίας η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να δίνει τα ρέστα της με πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που εκτός των άλλων περιείχαν σημαντικές αντεργατικές παρεμβάσεις.

Μήπως άδραξαν την ευκαιρία;

Με το μεγάλο σοκ από την παγκόσμια εξάπλωση του ιού και τα αμέτρητα θύματα, με την ολομέλεια της βουλής κλειστή και την καραντίνα να μην επιτρέπει στους πολίτες να διαμαρτυρηθούν η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να δώσει ακόμα ένα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα.

Μέτρα που ούτε στα πιο μύχια τους όνειρα δεν περίμεναν να υλοποιηθούν μαζικά, ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες και οι λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις, αλλα και διάφορα νεοφιλελεύθερα think tanks.

Δοκιμάζονται δήθεν προσωρινά σήμερα, με ανομολόγητο πόθο να παραμείνουν την επόμενη μέρα:

Αναστολή συμβάσεων

Εκ περιτροπής εργασία

Μείωση μισθών

Ελαστικοποίηση ωραρίου

Απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Τηλεργασία χωρίς κανένα έλεγχο.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμπολίτες μας μένουν απροστάτευτοι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Γνωστό το παιχνίδι, γνωστοί και οι πρωταγωνιστές.

Νομοθετεί ο ΣΕΒ και οι τραπεζίτες, εμφανίζεται ο κ. Βρούτσης και υλοποιεί τις αποφάσεις.

Και όλα αυτά χωρίς καμία συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα ή τους κοινωνικούς φορείς της χώρας.

Ποιος είναι τελικά ο εχθρός;

Με την ΠΝΠ στις 11/03/2020 η κυβέρνηση ανέστειλε την υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων (Δείτε εδώ την ανακοίνωση μας).

Με την επόμενη ΠΝΠ «καλωσορίσαμε» την εκ περιτροπής εργασία και το κόψιμο των μισθών κατά 50%.

Οι πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν ενδεικτικοί για το τι θα επακολουθούσε στην συνέχεια. Γράφαμε τότε για «τις πρώτες προειδοποιητικές βολές του καλοκαιριού κατά εργασιακών δικαιωμάτων (Υποβάθμιση ΣΕΠΕ, Ξήλωμα «αιτιολογημένης απόλυσης» και της «ευθύνης εργολάβων», έρχεται με το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης να επιφέρει σειρά σημαντικών αλλαγών στις Συλλογικέ Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και στη διαιτησία.» Δείτε εδώ την ανακοίνωσή μας.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών υιοθετούν μέτρα ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή την προστασία της εργασίας, των εργαζομένων και βέβαια της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Κάλυψη έως και 100% των μισθών, αναστολή πληρωμών δανείων κ.ο.κ.

Παρότι ο κ. Βρούτσης προσπάθησε να τα μαζέψει μπροστά στην γενική κατακραυγή, φαίνεται ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν.

Δυστυχώς σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα, πάλι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το τίμημα.

Η υγεία πρώτιστο μέλημα σήμερα

Η υγεία των συναδέλφων, των συναλλασσόμενων αλλά και όλης της κοινωνίας είναι το πρώτο μέλημα όλων .

Ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία και στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων που εργάζονται κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας στις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν στα καταστήματα της τράπεζας  (Δείτε εδώ την ανακοίνωσή μας) αλλά και στα μέτρα που είναι απαραίτητα να πάρει η διοίκηση για την προστασία των συναδέλφων και των πολιτών.

Η διοίκηση να σταθεί στο ύψος της

Η τράπεζα Πειραιώς στη δίνη των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων από την παγκόσμια κρίση του Κορονοϊού και με τις πρόσφατες αλλαγές στην διεύθυνση προσωπικού καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να διασφαλίσει την υγεία των εργαζομένων και των πελατών και να αντιστρέψει το πολύ κακό κλίμα στην τράπεζα που δημιούργησαν οι πράξεις και παραλείψεις της στο θέμα των συναδέλφων του πρώην RBU.

Η διοίκηση της τράπεζας αλλά και ο νέος διευθυντής του ανθρώπινου δυναμικού καταρχάς θα πρέπει να δείξουν ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για την υγεία όλων των συναδέλφων και ειδικότερα για εκείνων που αυτή την στιγμή βρίσκονται στη πρώτη γραμμή.

  • Ακόμα περισσότερα μέτρα προστασίας όπως ήδη προτείναμε σε προηγούμενη μας ανακοίνωση (Δείτε εδώ την ανακοίνωσή μας).
  • Ανταμοιβή όλων των συναδέλφων που καθημερινά έρχονται σε επαφή με τόσους πελάτες και εξυπηρετούν τον κόσμο κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες. Ελπίζουμε βέβαια όχι όπως τα capital control…
  • Οι συνάδελφοι του πρώην RBU που ξεσπιτώθηκαν να επιστρέψουν σπίτι τους και αν χρειαστεί να αναλάβουν καθήκοντα για να βοηθήσουν σε καταστήματα και διευθύνσεις εντός του νομού διαμονής.
  • Rotation στην εφεδρεία για όλους τους συναδέλφους όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό. Είναι πολύ σημαντικό για τους συναδέλφους να εναλλάσσονται στην «εφεδρεία» όχι μόνο για προφανείς λόγους υγείας αλλά και για την ψυχολογική τους υποστήριξη.
  • Ελπίζουμε τα κριτήρια επιλογής των «εφέδρων» συναδέλφων να είναι πράγματι οι επιχειρησιακές ανάγκες και όχι εξαιρέσεις των καλών παιδιών που μαθαίνουμε…

Είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την διοίκηση :

Να δείξει ότι αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας που δίνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι κάθε μέρα, για την λειτουργία της τράπεζας, με προσωπικό κίνδυνο για τους ιδίους αλλά και για τις οικογένειες τους.

Να δείξει ότι νοιάζεται ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.

Να επουλώσει τις πληγές που άφησε η ιστορία της INTRUM

Τώρα είναι η ώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022