Μέτρα λαμβάνει του υπουργείου εργοδοσίας για τον κορονοϊό !

Με πρόσχημα την προστασία από τον κορονοϊό το υπουργείο «εργοδοσίας» βρήκε μια αρίστη δικαιολογία για να μειώσει ακόμα περισσότερο ό, τι απέμεινε από τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με πρόσχημα την διευκόλυνση της σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας), αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Με τα νέα μέτρα, ακυρώνεται στην πράξη η όποια δυνατότητα ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε θέματα ωραρίου –υπερωριών κλπ, από τις ούτως ή άλλως ξεδοντιασμένες επιθεωρήσεις εργασίας τους τελευταίους μήνες.

Ακόμα και αν υπάρξει καταγγελία, ακόμα και αν βρεθεί επιθεωρητής, ακόμα και αν γίνει έλεγχος, ο εργοδότης έχει χρόνο να τα δηλώσει μέχρι το πρώτο 10μερο του επομένου μήνα και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Όλα αυτά βέβαια δήθεν  προσωρινά, όσο υπάρχει το πρόβλημα, στην χώρα όμως του ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…

Αυτά για τους εργοδότες…

Για τους εργαζομένους;

Ούτε τα αρμόδια υπουργεία αλλά ούτε και οι διοικήσεις των τραπεζών δεν έχουν κάνει κάτι επί της ουσίας για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων.

Μέχρι στιγμής τίποτα!

Ούτε κάποια (απλά) ελεγχόμενα μέτρα για την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων στο δίκτυο και την προστασία των συναδέλφων που είναι εκτεθειμένοι. (π.χ. εξυπηρέτηση μόνο με ραντεβού)

Ούτε για ειδικές άδειες σε γονείς τώρα με το κλείσιμο των σχολείων,

Ούτε για άδειες και σε μη γονείς για αποσυμφόρηση της κατάστασης

Αλήθεια τι μέτρα λαμβάνονται για τους εργαζομένους διαφόρων επιχειρήσεων που εργάζονται μέσα σε νοσοκομεία, όπως οι συνάδελφοι μας που εργάζονται σε τράπεζες μέσα στα νοσοκομεία;

Παρακάτω δημοσιεύουμε τα μέτρα για τους χώρους εργασίας που ανακοίνωσε εχθές το υπουργείο εργασίας:

…………………………………………………………………………………………………………………………

Κορωνοϊός: Τα τρία μέτρα για τους χώρους εργασίας

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας είναι τα εξής:

Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων. Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, με τον τρόπο αυτό, διευκολύνουμε εργαζόμενους και εργοδότες να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας), υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν την ενδεχόμενη απουσία εργαζομένων (λόγω προληπτικών μέτρων ή για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων), κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ.

Για όσο χρόνο εφαρμόζεται το ανωτέρω μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

2. Με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.). Και σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.

3. Αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022