Πλωτή σπατάλη

 

Από αχόρταγη όρεξη για φανταχτερή πρωτοτυπία, πιθανόν και προς έμμεση εξύμνηση της ελληνικής ναυτοσύνης, οι πλωτές λύσεις είναι ιδιαίτερα αγαπητές στα υπουργεία που συνδιαχειρίζονται το μεταναστευτικό πρόβλημα. Τον Νοέμβριο του 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε προτείνει την εγκατάσταση προσφύγων σε πλωτά χοτ-σποτ. «Πλωτή», έγραφα τότε εδώ, «περιφερόμενη στη θάλασσα κατά την όρεξη των ρευμάτων, ασταθής και πάντα μπροστά στον κίνδυνο να βουλιάξει, είναι η ευθύνη» της ελληνικής πολιτείας προς όσους «κουρταλούν τις θύρες της» από δεινή ανάγκη, κι όχι επειδή είναι τάχα πιόνια σε σχέδια εξισλαμισμού της Ελλάδας. Θαλάσσια χοτ-σποτ δεν αποκτήσαμε. Εμειναν μόνα τους τα χερσαία να μας ντροπιάζουν.

Τον φετινό Ιανουάριο, ο υφυπουργός Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής είχε τη θαυμάσια ιδέα να προμηθευτεί το Πεντάγωνο πλωτό φράγμα 2,5 χιλιομέτρων, που υποτίθεται ότι θα κατάφερνε «να περιορίσει και κατά περίπτωση να αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό μας χώρο». Μάλιστα –για να ποντάρω δις στο παίγνιο της αυτοαναφορικότητας–, όπως σημείωνα τότε, «ο σχετικός διαγωνισμός έληξε πριν καλά καλά γίνει γνωστός. Συμβαίνουν και τέτοια “αντιγραφειοκρατικά”, όταν η πατρίς επείγεται…».

Ποικίλες οι αντιδράσεις, ανθρωπιστικού, πολιτικού, οικονομικού, ακόμα και μαθηματικού χαρακτήρα, δεν έπεισαν τον κ. Στεφανή να ονειρευτεί κάτι απλούστερο ούτε συγκίνησαν τους ανωτέρους του. Τι ψυχή έχουν άλλωστε πεντακόσια χιλιάρικα ευρώ. Ετσι το υπουργείο απέκτησε το περιπόθητο φράγμα του και έπειτα από ένα τρίλεπτο ενθουσιασμού διαπίστωσε ότι δεν έχει τι να το κάνει. Εν ολίγοις, με μια μικρή, οχτάμηνη καθυστέρηση ήρθε στα λόγια όσων επέμεναν ότι το φράγμα, αντί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, ενδέχεται να αποδειχθεί μαγνήτης για τους διακινητές, που θα ρίχνουν πάνω του εσκεμμένα τις βάρκες τους. Επιπλέον, θα μπορούσε να προκαλέσει ναυάγια σε μια περιοχή όπου κυκλοφορούν πολλά πλεούμενα.

Το Πεντάγωνο θέλει τώρα να δωρίσει το φράγμα στο Λιμενικό, για να το χρησιμοποιεί σε αντιρρυπαντικές ασκήσεις. Καλή η ιδέα. Απλώς πρέπει ν’ αλλάξει το περιεχόμενο των ασκήσεων. Θα μπορούσαμε λ.χ. να τις ονομάσουμε «Ασκήσεις Λίαν Εμπνευσμένης Πολιτικής». Ή καλύτερα «Εφαρμοσμένης Θαλασσοοικονομίας», αφού οι σοφοί ιθύνοντες τα θαλάσσωσαν. Κι έχει σταθεροποιηθεί πια η κάποτε πλωτή νήσος Δήλος, για να πει κανείς ότι θα μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε προς επικουρία του πλωτού φράγματος.

Πηγή: Παντελής Μπουκάλας από το www.kathimerini.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022