Οργανισμός Εργασίας σε 5’’… Αυξημένες Αμοιβές – Θεμελίωση Εργασιακών Δικαιωμάτων

Τί σημαίνει Οργανισμός Εργασίας, γιατί καλοκαιριάτικα είδαμε όλο αυτό τον χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων;

Γιατί μας αφορά;

Παρακάτω απαντάμε σε δέκα ερωτήσεις προκειμένου να ρίξουμε άπλετο φως…

  1. Τί σημαίνει Οργανισμός Εργασίας;

Οργανισμός εργασίας είναι θα λέγαμε το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της επιχείρησης.

Ο Οργανισμός εργασίας περιλαμβάνει τις αποδοχές, τα επιδόματα, τις προαγωγές, το βαθμολόγιο, τα πειθαρχικά παραπτώματα, τις μεταθέσεις και γενικότερα όλους τους κανόνες που διέπουν την εργασία μας όταν δεν ρυθμίζονται διαφορετικά από τη νομοθεσία.

  1. Η εφαρμογή του σημαίνει μισθολογικές αυξήσεις;

Βεβαίως και σημαίνει μισθολογικές αυξήσεις. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή στην Εθνική Τράπεζα που εφαρμόζεται Οργανισμός Εργασίας ένας π.χ. συνάδελφος με βαθμό Τμηματάρχη Β αμείβεται με περίπου 200€ μηνιαίως. Αντίστοιχα και οι υπόλοιποι βαθμοί. Δυστυχώς σήμερα η Διοίκηση αντ αυτού επιλέγει να δίνει bonus σε ένα μικρό αριθμό συναδέλφων

  1. Η εφαρμογή του σημαίνει θεμελίωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων;

Η εφαρμογή του Οργανισμού σημαίνει ότι θα μπουν κανόνες στην εργασιακή μας καθημερινότητα, αξιοκρατικοί κανόνες για όλους, κανόνες που θα έχουν λόγο και οι εργαζόμενοι.

Σήμερα που η Διοίκηση ασκεί τρομοκρατικά το Διευθυντικό Δικαίωμα σε μια σειρά από θέματα – Αξιολόγηση, Στοχοθεσία, Προαγωγές, Ρόλοι, Μετακινήσεις –   ο Οργανισμός Εργασίας θα ήταν πολύτιμος.

  1. Εφαρμόζεται ο Οργανισμός Εργασίας στην Τράπεζα Πειραιώς;

Όχι. Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς παράνομα δεν εφαρμόζει τον Οργανισμό Εργασίας από το 2004. Μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ το 2012 ο ΣΕΤΑΠ διεκδικεί την εφαρμογή του Οργανισμού Εργασίας και την ένταξη των εργαζομένων σε αυτόν από το 2014. Στη συνέχεια ο σύλλογος με την προεδρεία της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ – ΕΣΑΚ έφερε το θέμα στο επιθεώρηση εργασίας το οποίο επέβαλε πρόστιμο στην τράπεζα για την μη εφαρμογή του και καλούσε τη Διοίκηση να το εφαρμόσει.

  1. Γιατί προσφύγαμε δικαστικά;

Το 2018 αποφασίσαμε την δικαστική προσφυγή προκειμένου να πιέσουμε σε όλα τα επίπεδα την τράπεζα να εφαρμόσει τον Οργανισμό και να απονείμει στους προσφεύγοντες συναδέλφους – περίπου 1500- αναδρομικά τους βαθμούς που προβλέπονται με την αντίστοιχη μισθολογική προσαύξηση. Αυτή τη στιγμή οι δικαστικές προσφυγές βρίσκονται σε εξέλιξη. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί υπάρχουν θετικές αποφάσεις όπου ανοίγουν το δρόμο.

  1. Τί κάνουν οι σύλλογοι;

Την τελευταία δεκαετία ελάχιστες είναι οι αναφορές –μετρημένες στα δάχτυλα- για το θέμα του Οργανισμού από τους άλλους συλλόγους πλην του ΣΕΤΑΠ. Ο ΣΕΤΠ ως ο αντιπροσωπευτικός σύλλογος αντί να δημιουργήσει ένα μέτωπο για την άμεση εφαρμογή του Οργανισμού Εργασίας προτίμησε να καταχωνιάσει το θέμα στα συρτάρια και με την αδράνεια του κάλυψε την Διοίκηση της τράπεζας στις μεθοδεύσεις της. Οι υπόλοιποι σύλλογοι εκτός του ΕΝΩΤΙΚΟΥ ( πρώην Μακεδονίας Θράκης) που έχουν άλλον Οργανισμό Εργασίας, ενώ ζητούν την εφαρμογή του Οργανισμού Εργασίας δεν στήριξαν με τη στάση τους τις ενέργειες του ΣΕΤΑΠ για το θέμα.

  1. Τί κάνει η ΟΤΟΕ;

Η ΟΤΟΕ η οποία δεν φημίζεται για τα γρήγορα αντανακλαστικά της θα πρέπει να πάρει θέση και να αναλάβει και την ευθύνη που της αναλογεί. Δεν μπορεί να πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και μάλιστα που το ίδιο θέμα έχει ανακύψει και στην Εθνική. Στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΤΑΠ αποφασίσαμε να ζητήσουμε συνάντηση με την ΟΤΟΕ προκειμένου να αναλάβει δράση στο θέμα της εφαρμογής του Οργανισμού Εργασίας στην τράπεζα Πειραιώς.

  1. Τι θα σήμαινε ένας νέος Οργανισμός Εργασίας κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Διοίκησης;

Ένας νέος οργανισμός ή η επικαιροποίηση του παλιού με βάση τις επιταγές της Διοίκησης θα σημάνει χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους αφού και με τη βούλα πια θα μπει μια σφραγίδα σε αναξιοκρατικές πρακτικές ενώ θα ρίξει και ταφόπλακα σε οποιαδήποτε μισθολογική αύξηση που δεν θα αναφέρεται στο απόλυτο Διευθυντικό Δικαίωμα.

  1. Γιατί η πρόσκληση για επικαιροποίηση κατακαλόκαιρο;

Η Διοίκηση αποφάσισε να ανακινήσει το θέμα Οργανισμού Εργασίας το καλοκαίρι που μας πέρασε καλώντας τον ΣΕΤΠ σε διαπραγματεύσεις για την «επικαιροποίηση» του.

Δεν ξέρουμε ποια είναι η στόχευση της Διοίκησης αλλά εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να το πετύχει χωρίς τη συναίνεση του αντιπροσωπευτικού σωματείου.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε και το δικαστικό αγώνα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπο εξέλιξη και πιέζει προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του Οργανισμού.

Μήπως στόχος τελικά είναι να θολώσουν για μία ακόμη φορά τα νερά και να δώσουν ακόμα ένα «σπρωξιματάκι» στους συναδέλφους προς την έξοδo μέσω εθελούσιας;

  1. Τί να περιμένουμε;

Η υπογραφή νέου Οργανισμού Εργασίας ή η «επικαιροποίηση» του παλιού είναι ένα πολυσύνθετο θέμα και δεν είναι εύκολο για την Διοίκηση να το κλείσει άρον άρον όπως θα ήθελε. Εκτιμούμε ότι κανένας σύλλογος και κανένας συνάδελφος δεν θα βάλει την υπογραφή του στην ταφόπλακα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ούτε κανείς θα συναινέσει στην απώλεια της ευκαιρίας μας για αυξήσεις μισθών.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022