Οι νομικές μάχες…*

 

Ταυτόχρονα με τη συνδικαλιστική και πολιτική πίεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων οδηγούμαστε-αρκετές φορές είναι αλήθεια τον τελευταίο καιρό – και σε νομικές μάχες συχνά νικηφόρες.

Στα προβλήματα μας είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να δώσει λύση ένας δικαστής, αλλά ένα αποτελεσματικό, οργανωμένο και ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Παρόλα αυτά η προσφυγή πολλές φορές σε νομικές ενέργειες όχι μόνο δημιουργεί ένα σημαντικό ανάχωμα στα αντεργατικά σχέδια της Διοίκησης αλλά πολλές φορές παράγει και θετικά αποτελέσματα.

Παρακάτω αναφέρουμε συνοπτικά τις σημαντικότερες νομικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.

 

  • Για την εφαρμογή του Οργανισμού Εργασίας (Βαθμολόγιο, προαγωγές, μετακινήσεις κτλ) ο ΣΕΤΑΠ προσέφυγε στα δικαστήρια με ομαδικές αγωγές των μελών του. Οι μισές πρωτόδικες αποφάσεις είναι ευνοϊκές για τα μέλη του ΣΕΤΑΠ και τώρα όλες οι αγωγές εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση της τράπεζας προβληματίζεται με αυτήν την εξέλιξη για αυτό και ζητά την παραίτηση από τα δικόγραφα αυτά όλων των συναδέλφων που ζητούν την εθελούσια.

  • Οι προσφυγές για το Real Estate και το ROS, τις αποσχισθείσες Διευθύνσεις που η τράπεζα μέσα σε μια νύχτα χαρακτήρισε κλάδο και τις πούλησε σε εταιρεία, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στους σχεδιασμούς της Διοίκησης.
  • Απέναντι στις στοχευόμενες μετακινήσεις των συναδέλφων προς καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν είτε προς Διευθύνσεις που πρόκειται να αποσχιστούν υπάρχουν τουλάχιστον 2 αποφάσεις που υποχρεώνουν την τράπεζα να επαναφέρει τους συναδέλφους σε θέσεις στο νομό τους.
  • Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της Διοίκησης απέναντι στα στεγαστικά δάνεια των συναδέλφων και την εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης οδήγησε δύο συναδέλφους σε νομικές ενέργειες. Οι συνάδελφοι με την συνδρομή του ΣΥΓΤΕ κέρδισαν την Προσωρινή Διαταγή και το επιτόκιο των δανείων τους μειώθηκε στο ύψος του Euribor Μηνός + 1.

 

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα κείμενο που μας έστειλαν οι συναδέλφισσες Γιώτα Λαζαροπούλου (πρόεδρος ΣΕΕΤ) και Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου (Γ. Γραμματέα ΣΕΕΤ) που αφορά τη δικαστική δικαίωση συναδέλφου τον οποίο η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετακίνησε σε Διεύθυνση ψυγείο.

 

ΣΕΕΤ – Μετακίνηση συναδέλφου σε «ψυγείο». Πλήρης δικαίωση και νίκη των επιλογών του Συλλόγου μας

 

Η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών στην αγωγή συναδέλφου ήταν ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη.

Η μετακίνησή της στην Διεύθυνση Data Remediation (Εξυγείανσης Δεδομένων 900) είναι βλαπτική μεταβολή και συνιστά κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ναι μεν το διευθυντικό δικαίωμα δίνει την εξουσία στον εργοδότη να καθορίζει τους όρους παροχής της εργασίας αλλά η άσκηση του δικαιώματος αυτού δεν μπορεί να είναι αντίθετη προς τον κοινωνικό ή οικονομικό σκοπό για τον οποίο αυτό δόθηκε.

Η απόφαση αυτή θωρακίζει πλέον κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα απέναντι στην υποβόσκουσα, αν όχι ρητή απειλή της μετακίνησης  στην Διεύθυνση Data Remediation, μία διεύθυνση «ψυγείο». Είναι ασπίδα προστασίας για τον καθένα και την καθεμιά από μας απέναντι σε μετακινήσεις προσωπικού που δεν εδράζονταν στην λογική και δεν είχαν συνάφεια με το επιχειρηματικό συμφέρον της επιχείρησης.

Διότι ναι μεν η εργασία διόρθωσης τυπογραφικών ή άλλων λαθών από τις μηχανογραφικές εγγραφές των πληροφοριακών συστημάτων της Τράπεζας είναι ενδεχομένως αναγκαία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οι συνάδελφοι να εγκαταλείψουν τα προηγούμενά τους πόστα και ανεξαρτήτως προσόντων, γνώσεων και εργασιακής εμπειρίας να επιδοθούν στην αναζήτηση τυπογραφικών λαθών. Ήταν προφανές σε όλους μας μέσα στην Τράπεζα ότι όποιος –α, τολμούσε να φέρει αντιρρήσεις, άσχετα από το αν είχε δίκιο ή όχι, διακινδύνευε να εξαντλήσει την υπόλοιπη σταδιοδρομία του σε μια τυποποιημένη εργασία μέχρι να φτάσει στα όρια του και να πατήσει το κουμπί της «εθελουσίας».

Η απόφαση δικαιώνει πλήρως την επιλογή του Συλλόγου μας να μην θεωρήσει δεδομένη και αμετακίνητη την οποιαδήποτε προειλημμένη απόφαση της Διοίκησης και μην δεχτεί μοιρολατρικά τις εξελίξεις. Καταφύγαμε στην δικαστική οδό, συνδράμαμε με κάθε μέσο τον αγώνα αυτό για να βάλουμε φρένο στις πρακτικές απαξίωσης των συναδέλφων από την διοίκηση.

Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι συνθήκες και οι όροι εργασίας που μέχρι τώρα εφαρμόζονταν μόνο σε εργολαβικούς εργαζόμενους, τείνουν να γίνουν κανονικότητα και για το τακτικό προσωπικό. Αναφερόμαστε στους ανέφικτους  στόχους αποδοτικότητας που η επίτευξή τους ελέγχεται ανά ώρα (!), στις απαιτήσεις για καθημερινή υπερωριακή απασχόληση και απασχόληση την Κυριακή, στην αφόρητη πίεση για την κάλυψη ασφυκτικών προθεσμιών. Εργαζόμενοι με μπλοκάκι ή με ατομική σύμβαση εργασίας και εργολαβικοί έχουν άλλο καθεστώς εργασίας, ενώ ουσιαστικά και πρακτικά εργάζονται για τον ίδιο εργοδότη.

Δυστυχώς, η ολιγωρία και η αδράνεια μέρους του συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, όταν αυτές εφαρμόζονται σε εργαζόμενους δίπλα μας, μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον κατήφορο της διαρκούς υποβάθμισης των δικαιωμάτων μας και στην απομείωση της διαπραγματευτικής μας δύναμης. Καλλιεργεί το έδαφος ώστε καταστάσεις που θα πρέπει να θεωρούνται απαράδεκτες,  να εμφανίζονται  ως μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχθούμε με ρεαλισμό. Αυτή η ολιγωρία είναι που εξανάγκασε ήδη εκατοντάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες να συμβιβαστούν με την μετακίνησή τους στη συγκεκριμένη διεύθυνση ψυγείο και πολλούς από αυτούς να οδηγηθούν στην «οικειοθελή» παραίτηση.

Είναι εξίσου αυτονόητο ότι η δική μας πορεία είναι δεμένη  με αυτή των εργαζομένων και των υπόλοιπων κλάδων. Οι κοινοί αγώνες δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους και αμέτοχους.

Είναι αναγκαίο να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες μας ως εργαζόμενοι και ως σωματεία στον τραπεζικό κλάδο, να ταχθούμε στο πλευρό των πραγματικών μας συμμάχων, δηλαδή όλων των εργαζόμενων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας και τον υποτιθέμενο εργοδότη και προφανώς και στο πλευρό των εργαζομένων των υπόλοιπων κλάδων. Διαφορετικά, ακόμα και απολύσεις χωρίς σπουδαίο λόγο και χωρίς πειθαρχική διαδικασία μπορεί να γίνουν κανονικότητα

*το κείμενο είναι απο την Εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που κυκλοφορεί

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022