«Κλοτσάνε παρακάτω το τενεκεδάκι» των πλειστηριασμών

 

Επειδή έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις στα τμήματα του Αρείου Πάγου, το ζήτημα των αναγκαστικών εκτελέσεων από τους servicers θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» για το θέμα της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης (servicers) να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Η κυβέρνηση θέλοντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος, αλλά και να κερδίσει πολύτιμο προεκλογικό χρόνο, θα κάνει πίσω, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχική της πρόθεση να λύσει με τροπολογία το θέμα που προέκυψε από μία εκ των τριών αποφάσεων του Αρείου Πάγου, την 822/2022 που βάζει «μπλόκο» στους πλειστηριασμός από servicers εφόσον οι τιτλοποιήσεις έχουν γίνει βάσει του νόμου του 2003 και όχι του νόμου του 2015, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δύο αντίθετες αποφάσεις (1102/2022 και 1343/2022).

Εκτιμάται ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, όπου έχουν κληθεί εκπρόσωποι των τραπεζών και των servicers, η κυβέρνηση, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης που έχει «σηκώσει» το θέμα, θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και θα επιχειρήσει να περάσει στην… αντεπίθεση.

Ο πυρήνας της απόφασης αφορά τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι, ύστερα από πολύμηνο «πάγωμα» λόγω πανδημίας, ξεκίνησαν ουσιαστικά τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχουν ανεβάσει ταχύτητες καθώς πρέπει να επιτευχθούν τα επιχειρησιακά σχέδια των servicers, βάσει των οποίων έχουν λάβει κρατικές εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής».

Προεκλογικό πάγωμα

Τελικά το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου οδηγεί σε νέο «πάγωμα» το οποίο δίνει μια ανάσα όχι μόνο στους οφειλέτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να βγουν τα ακίνητά τους σε πλειστηριασμό αλλά και στην κυβέρνηση που θα διανύσει την περίοδο μέχρι τις εκλογές χωρίς μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Και μετά βλέπουμε…

Η απόφαση της κυβέρνησης «να κλοτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω» ωστόσο καταδεικνύει την αδυναμία της (στην καλύτερη περίπτωση) εν μέσω μιας νέας οικονομικής κρίσης να δημιουργήσει ουσιαστικό πλέγμα προστασίας των ευάλωτων με πραγματικούς και όχι τυπικούς όρους, κυρίως σε ό,τι αφορά το στεγαστικό ζήτημα. Και μένει να ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση που έχει τη θεσμική ευθύνη πώς θα αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες που δημιουργεί το «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι να αποφασίσει ο Αρειος Πάγος σε μια σειρά ζητημάτων που η ίδια έχει θεσμοθετήσει.

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022