Κατάστημα Μολάων: Το αδιέξοδο, η συνδικαλιστική ελαφρότητα και η προσπάθεια συγκάλυψης

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την κατάσταση στο κατάστημα Μολάων, μετά την έγγραφη και επώνυμη καταγγελία συναδέλφων για πιέσεις , αντισυναδελφική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, υποκρυπτόμενες απειλές κλπ.

Θα αναρωτηθεί κανείς:

Γιατί τόσος ντόρος; σχεδόν παντού γίνονται τα ίδια και χειροτέρα ίσως.

Εδώ όμως υπάρχουν κάποιες ποιοτικές διαφορές

  • Οι συνάδελφοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν την υπηρεσιακή διαδικασία και να καταγγείλουν το γεγονός στη ΔΑΔ μέσω της διαδικασίας του whistleblower
  • Δεύτερον  και κυριότερο υπάρχει η έγγραφη και επώνυμη καταγγελία των συναδέλφων προς το συνδικάτο.

Μια καταγγελία όχι μόνο για την κατάσταση στο κατάστημα αλλά και παράλληλα μια καταγγελία για την συμπεριφορά του προέδρου του ΣΕΤΑΠ σ. Αδαμόπουλου.

Να τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ύστερα από καταγγελία στη ΔΑΔ μέσω whistle blowing και στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και εργασιακό εκφοβισμό εκ μέρους του Διευθυντή, το κατάστημα επισκέφτηκαν ο περιφερειακός διευθυντής και εκπρόσωπος της ΔΑΔ προκειμένου να μιλήσουν με τους συναδέλφους.

Το κατάστημα επίσης επισκέφτηκαν κλιμάκιο του ΣΕΥΤΠΕ το οποίο γνωστοποίησε το θέμα με σχετική ανακοίνωση αλλά και κλιμάκιο του ΣΕΤΑΠ (2 φορές…) με τη συμμετοχή του προέδρου συν. Αδαμόπουλου.

Το θέμα απασχόλησε και το ΔΣ του ΣΕΤΑΠ στις 28 Ιουλίου του 2020 ύστερα από πρόταση για διαγραφή του εν λόγω διευθυντή από μέλος του ΣΕΤΑΠ.

Εμείς προσπαθήσαμε, από τη στιγμή που έφτασε στα χέρια μας η έγγραφη και επώνυμη καταγγελία των συναδέλφων μας να συλλέξουμε με σοβαρότητα όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία.

Αυτό που προκύπτει από την καταγγελία αλλά και από όσα στοιχεία καταφέραμε τελικά να μάθουμε, είναι η ξεκάθαρη ανεπάρκεια στην διαχείριση του θέματος από την ΔΑΔ.

Ενώ σέρνεται εδώ και μήνες η καταγγελία, ενώ έχουν γίνει επιτόπιες επισκέψεις και υποτίθεται έρευνα του περιστατικού, λύση δεν δίνεται, ένα άρρωστο, επικίνδυνο και αντιεπαγγελματικό κλίμα συντηρείται.

Επίσης υπάρχει ένα τεράστιο θέμα ηθικής τάξης που αφορά το πολυθρύλητο whistleblow!

Καταγγέλλεται ότι υπάρχει διαρροή της καταγγελίας στο διευθυντή.

Εμείς ποτέ δεν είχαμε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε αυτού του τύπου τις διαδικασίες, ούτε αυταπάτες αλλά φαίνεται ότι και η τράπεζα όλα αυτά που διαφημίζει δεν μπορεί να τα διασφαλίσει.

Αν τα καταγγελλόμενα γίνονται γνωστό στον καταγγελλόμενο, ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κάποιος στο μέλλον;

Επί της ουσίας

Σύμφωνα με τα mail που μας έγιναν γνωστά στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μετά την παραπάνω καταγγελία (24-08-2020), αποδεικνύεται ότι με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο ο διευθυντής προσπαθούσε συστηματικά να πιέσει και να εκφοβίσει τους συναδέλφους με ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια για τις πωλήσεις αλλά και την συμμετοχή τους στις εργασίες του καταστήματος. Καταγγέλλονται ακόμα και συγκεκαλυμμένες απειλές για το μέλλον των συναδέλφων, αλλά –ακόμα και ειρωνική, προσβλητική και σίγουρα μη επαγγελματική συμπεριφορά.

Οι συνάδελφοι κατήγγειλαν την συμπεριφορά αυτή στη ΔΑΔ και παρόλες τις συναντήσεις με τον περιφερειακό και εκπρόσωπο της ΔΑΔ ως σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει.

Δυστυχώς τέτοιες συμπεριφορές διευθυντών δεν είναι σπάνιες στην τράπεζα Πειραιώς σήμερα.

Διευθυντές και στελέχη της τράπεζας, είτε από επιλογή είτε γιατί δεν μπορούν να χειριστούν την παράλογη και δυσθεώρητη πολλές φορές στοχοθεσία δημιουργούν ένα άκρως τοξικό κλίμα πιέζοντας και εκφοβίζοντας τους συναδέλφους.

Η Διοίκηση η οποία επιλέγει τα στελέχη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να λύσει το ζήτημα. Αντ΄αυτού κωφεύει εδώ και πάνω από 3 μήνες.

Καλούμε τη Διοίκηση:

  • Να σταματήσει την κάλυψη προς αυτά τα στελέχη που κάθε άλλο παρά καλό κάνουν στην τράπεζα.
  • Να λύσει άμεσα το ζήτημα

Αυτά όσον αφορά τον εργοδότη.

Όμως ένα πολύ σοβαρό συνδικαλιστικό πρόβλημα προκύπτει από την έγγραφη και επώνυμη καταγγελία των συναδέλφων προς το συνδικάτο.

Μια καταγγελία όχι μόνο για την κατάσταση στο κατάστημα αλλά και παράλληλα μια καταγγελία για την συμπεριφορά του προέδρου του ΣΕΤΑΠ σ. Αδαμόπουλου

Η αλήθεια (ΔΕΝ) είναι κάπου στη μέση…

Η πληροφόρηση που λάβαμε στο τελευταίο ΔΣ από το συν. πρόεδρο ήταν ότι το «κατάστημα είναι μοιρασμένο μεταξύ αυτών που δεν θέλουν τον διευθυντή και αυτών που τον θέλουν» και ότι «η αλήθεια είναι κάπου στη μέση».

Παρέλειψε να μας αναφέρει – εκτός και αν δεν ήταν ενήμερος, πράγμα που διαψεύδεται από την ενυπόγραφη καταγγελία – ότι ο διευθυντής ανοιχτά πίεζε και εκφόβιζε τους εργαζομένους για τους στόχους.

Ο συν. πρόεδρος από ότι φαίνεται αντιλαμβάνεται με περίσσια ελαφρότητα το ρόλο του προέδρου ενός σωματείου και τι αυτός εκπροσωπεί.

Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η ακατανόητη προσπάθεια του συν. προέδρου ως διαιτητή «να τα βρουν» διευθυντής και εργαζόμενοι;

Αναμενόμενη κάποια στιγμή μια τέτοια έκβαση…

Παρεμβάσεις χωρίς στόχο και χωρίς ουσία, χωρίς περιεχόμενο ή με το περιεχόμενο που γνωρίζει μόνο ο πρόεδρος, τελικά κάνουν τα πράγματα χειρότερα, όπως έγινε στην περίπτωση των Μολάων.

Η περιφρόνηση στα όργανα και στο καταστατικό του συλλόγου από τον συν. πρόεδρο και την πλειοψηφούσα παράταξη, παίρνουν μια νέα διάσταση μετά την προσπάθεια για το θάψιμο της καταγγελίας των συναδέλφων.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν για τον τρόπο και το περιεχόμενο των περιοδειών του συλλόγου.  Στο πρόσφατο ΔΣ ζητήσαμε την συμμετοχή όλων των παρατάξεων, τον σχεδιασμό, την καλύτερη οργάνωσή τους, περιφερειακές συνελεύσεις και κυρίως πληροφόρηση για τα θέματα που θέτουν οι συνάδελφοι για παρέμβαση.

Υπάρχει λόγος που το καταστατικό προβλέπει περιφερειακές συνελεύσεις, εκτός του καταστήματος, ώστε να μπορούν ελεύθερα και με άνεση να συζητήσουν τα μέλη του συλλόγου τα προβλήματά τους.

Δυστυχώς σήμερα με τις πράξεις και τις παραλείψεις του προέδρου και της πλειοψηφίας ο σύλλογος γίνεται στόχος μιας αιτιολογημένης κριτικής από συναδέλφους.

Στον αντίποδα αυτών που λέγονται για την «αλήθεια που είναι κάπου στη μέση» εμείς στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ξεκαθαρίζουμε ότι:

  • Η αλήθεια δεν είναι ποτέ στη μέση όταν είσαι συνδικαλιστής και ειδικότερα πρόεδρος σωματείου και απέναντί σου έχεις ένα διευθυντή που εκπροσωπεί την τράπεζα.

Ο σύλλογος πρέπει να υψώσει το ανάστημα του απέναντι στη διοίκηση. Η εκπροσώπηση των συναδέλφων απέναντι στη διοίκηση και στα στελέχη της είναι εκ των ουκ άνευ…

  • Η προσπάθεια σύνδεσης της ατομικής στοχοθεσίας με τους στόχους του καταστήματος είναι ικανός και ξεκάθαρος λόγος παρέμβασης από το σύλλογο.
  • Το προσβλητικό περιεχόμενο ενισχύει την ανάγκη για αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
  • Η ατομική στοχοθεσία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το σύλλογο.

Εκτός και αν έχει αλλάξει κάτι και δεν το ξέρουμε…

  • . Δουλειά του συλλόγου είναι να παρεμβαίνει είτε πρόκειται για ένα συνάδελφο είτε για πολλούς. Ακόμη και αν κάποιοι συνάδελφοι και όχι όλοι όπως έντεχνα αναφέρθηκε ο συν. πρόεδρος για να θολώσει τα νερά, είχαν πρόβλημα με τον διευθυντή, ο σύλλογος ήταν υποχρεωμένος να παρέμβει.

Συνάδελφοι,

Όταν τα προβλήματα είναι σοβαρά φαίνεται η φτώχεια του συνδικαλισμού που εκπροσωπεί ο συν. Πρόεδρος.

Δεν γίνεται να πατάς σε δυο βάρκες και να δυσκολεύεσαι να κάνεις το αυτονόητο όταν καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα στην διοίκηση και στους εργαζόμενους.

Και επειδή μας περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες ας αναλογιστούμε όλοι μας τι θέλουμε και τι περιμένουμε από το σωματείο μας και από τον πρόεδρο που μας εκπροσωπεί.

Οι ανέξοδες υποσχέσεις και οι βερμπαλιστικές κορώνες του στυλ «..εγγυώμαι προσωπικά τις θέσεις εργασίας» έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσεις …με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.

Υ.Γ.1:

Προσπαθούμε να θυμηθούμε αν ποτέ ο ΣΕΤΑΠ με ανακοίνωσή του έκανε κριτική σε κάποια παράταξη και δεν μπορούμε να βρούμε κάτι παρόμοιο…

Γιατί η πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ η οποία έχει σαφώς παραταξιακό περιεχόμενο δεν ανέβηκε στο site της ΔΗΣΥΕ;

Γιατί μπαίνει ο σύλλογος στην λογική της παραταξιακής αντιπαράθεσης; Ακόμα ένα φάουλ για την πλειοψηφία του ΣΕΤΑΠ…


Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022