Ενημέρωση για το ΔΣ στις 26/02/2019. RBU-Νομοσχέδιο για τις αποσχίσεις-Οργανισμός εργασίας

Στο ΔΣ της τρίτης 26/02/2019 μας απασχόλησαν τα ζητήματα του Οργανισμού Εργασίας, τα γεγονότα στο RBU, η κλαδική σύμβαση, το νομοσχέδιο για τις αποσχίσεις, ο Οργανισμός εργασίας, το 50% της αποζημίωσης και το συμπληρωματικό πρόγραμμα υγείας. Αναλυτικότερα:

Νομοσχέδιο για τις αποσχίσεις:

Με μια πρώτη ματιά το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση από τον Οκτώβρη φαίνεται να μην έχει κάποια άμεση αναφορά στα εργασιακά. Ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου μας ανέλαβε να μελετήσει το ζήτημα για τα περιθώρια παρέμβασης μας. Με την ως σήμερα διαμορφωμένη νομολογία, κέντρο της επιχειρηματολογίας μας είναι ότι το προσωπικό της Τράπεζας είναι ενιαίο και ότι ο τραπεζουπάλληλος μπορεί να εκπαιδευτεί και να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε τραπεζική δραστηριότητα είτε είναι RBU, REAL ESTATE κτλ.

Λέχθηκε ότι το ζήτημα του εν λόγω νομοσχεδίου είναι εις γνώσιν της ΟΤΟΕ και ότι η ομοσπονδία το παρακολουθεί και το ψάχνει. Δυστυχώς όμως παρότι ο πρόεδρος (ΔΗΣΥΕ) και η Γραμματέας (ΔΑΚΕ) είναι και μέλη της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΤΟΕ δεν θεώρησαν ότι είναι σημαντικό ζήτημα ώστε να ενημερώσουν το σύλλογο…

Κώδικας Ηθικής και δεοντολογίας

Για το ζήτημα του Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (ΔΑΚΕ,ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΕΣΑΚ) τις επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας δεν μπορεί να περιλαμβάνει καθήκοντα και υποχρεώσεις των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στους ισχύοντες Οργανισμούς Εργασίας, ούτε και ζητήματα που διέπονται από τις Συλλογικές συμβάσεις και το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους.

Οργανισμός – Κλαδική – 50% αποζημίωση:

Για τον Οργανισμό εργασίας ενημερωθήκαμε ότι ασκήθηκαν 35 αγωγές (έχουν εκδικαστεί οι 30) με κύρια σημεία την κατάταξη του προσωπικούστην επετηρίδα, την βαθμολογική εξέλιξη και τις μισθολογικές διαφορές που προκύπτουν. Όσον αφορά την κατάρτιση της νέας κλαδικής σύμβασης, αναβλήθηκε η τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση ΟΤΟΕ- Τραπεζιτών ενώ κουβεντιάστηκαν και οι εξελίξεις για το 50% της αποζημίωσης, δίχως να υπάρχει κάτι άξιο λόγου να αναφέρουμε.

Διάφορα:

Επισημάναμε ότι για μία ακόμη φορά δεν υπήρξε οικονομική ενημέρωση σαν θέμα προκειμένου να κουβεντιάσουμε την πορεία οικονομικών του συλλόγου. Αποφασίστηκε η πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΑΠ για τις 06/04/2019 στην Αθήνα.

Για το συμπληρωματικό ασφαλιστήριο υγείας μας έγινε μια ενημέρωση για τις παροχές του προγράμματος από εκπρόσωπο της εταιρίας. Παρότι είναι το τελευταίο Δ.Σ της τριετίας (!) πριν τον απολογισμό, η ΔΗΣΥΕ φέρνει μια μόνο πρόταση – προσφορά για ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα και μάλιστα την ίδια μέρα το βάζει προς ψήφιση! Αποδείχτηκε ότι δεν είχε γίνει καμία σοβαρή προετοιμασία, μιας και ο αντιπρόεδρος (ΔΗΣΥΕ) είπε ότι έχει μια διαφορετική πρόταση από άλλη εταιρία με περισσότερες καλύψεις και ότι θα μας την φέρει σε επόμενο ΔΣ.

Πιστεύουμε προεκλογικές πρόχειρες προτάσεις εντυπώσεων δεν μπορούν να δεσμεύσουν το επόμενο ΔΣ. Την στιγμή μάλιστα που δεν μας ήρθε καμία οικονομική ανάλυση για τις επιπτώσεις του στα οικονομικά του συλλόγου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διακινεί η ΔΗΣΥΕ από σύλλογο σε σύλλογο και είναι παρόμοιο με αυτά που διαφημίζονται στις μεσημεριανές εκπομπές με κόστος 1€/ άτομο το μήνα. Όλοι νομίζω καταλαβαίνουμε τι ασφάλεια αγοράζεις με τέτοια προγράμματα.

Κατά την γνώμη μας ο ΣΕΤΑΠ πρέπει να αντιμετωπίσει την προσπάθεια για πανελλαδική κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης των συναδέλφων σε συνδυασμό με τις προτάσεις που υπάρχουν στο ΤΥΠΑΤΕ.

Θέσαμε επίσης υπόψη του ΔΣ το ζήτημα που υπάρχει μετά την θετική απόφαση του ΣΕΠΕ για συναδέλφισσα που αφορά την κάλυψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου από την τράπεζα στην περίπτωση ύπαρξης στεγαστικού με όρους και προϋποθέσεις κλαδικής σύμβασης. Ζητήσαμε άμεσα να πάρουμε στα χέρια μας την απόφαση του ΣΕΠΕ και να προχωρήσουμε και σε ενέργειες για τα μέλη μας που βρίσκονται στην αντίστοιχη κατάσταση.

Θέσεις Εργασίας – RBU

Ο ΣΕΤΑΠ αποδείχτηκε ότι έχει πολύ αργά αντανακλαστικά και δυστυχώς η εμπάθεια, οι προσωπικές βεντέτες που «θαυμάζουμε» στο facebook, τα παιχνίδια εξουσίας και ο συνδικαλισμός εντυπώσεων έχει βάλει στη μέση τους συναδέλφους οι οποίοι βομβαρδίζονται καθημερινά από ανακοινώσεις για το ποιος είναι ο σωτήρας τους…

Η μη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΕΤΑΠ για τόσο σοβαρά θέματα, αποδυναμώνει τις όποιες αποφάσεις και δράσεις του συλλόγου και δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα. Οι κουβέντες σε διαδρόμους ή συνεννοήσεις στο πόδι και στο τηλέφωνο ΔΕΝ είναι αποφάσεις του συλλόγου.

Την εβδομάδα που το κλίμα ήταν εκρηκτικό μετά από τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις στελεχών και ενώ είχε ειπωθεί ότι ο ΣΕΤΑΠ θα επισκεφθεί το RBU πλειοψηφία του ΣΕΤΑΠ (ΔΗΣΥΕ – ΔΑΚΕ) τα μάζεψε πίσω και ανέβαλε δίχως προφανή λόγο αυτήν μας την παρέμβαση.

Παρότι την στάση εργασίας της Δευτέρας την είχαν προκηρύξει δύο σύλλογοι (ΣΕΥΤΠΕ, ΣΕΥΓΤΕ) ο ΣΕΤΑΠ δεν έσπευσε να κάνει το ίδιο, όχι μόνο για να καλύψει τα μέλη του αλλά κυρίως για να συνταχθεί με τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα διακινήθηκε η πληροφορία ότι «κάτι θα γίνει» την Δευτέρα το πρωί, φωτογραφίζοντας το ενδεχόμενο κατάληψης. Τελικά τίποτε δεν έγινε…

Στην ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ (04-02-2019) για τα γεγονότα στο RBU ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ενώ με επόμενη ανακοίνωσή υπονοήθηκε ότι κάποιοι συνδικαλιστές (!) δημιούργησαν το πρόβλημα (της απόσχισης;) και όχι η διοίκηση της τράπεζας, η agenda 2020, τα μνημόνια και ο νεοφιλελευθερισμός…

Παρότι η πλειοψηφία επικαλέστηκε το γεγονός ότι ήταν Σαββατοκύριακο και δεν προλάβαμε (!) να ενημερώσουμε τους συναδέλφους τους θυμίσαμε ότι και στα περσινά γεγονότα με τους φύλακες και τις καθαρίστριες το Σαββάτο είχε γίνει η συγκέντρωση στον ΣΕΤΑΠ…

Τέλος πληροφορηθήκαμε ότι το ζήτημα της κοινής συνάντησης όλων των συλλόγων της Πειραιώς δεν τέθηκε στην εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ.  Εμείς επαναφέραμε το αίτημά μας για ανάληψη πρωτοβουλίας από τον ΣΕΤΑΠ για συνάντηση όλων των συλλόγων στην Πειραιώς. Κάπου εκεί η γενική γραμματέας μας «είπε ότι θα το δούμε σε επόμενη συνάντηση της εκτελεστικής το ζήτημα»ζήσε Μάι μου να φας τριφύλλι δηλαδή

Από ότι φάνηκε τα αργά αντανακλαστικά του ΣΕΤΑΠ μετατράπηκαν σε συνειδητή επιλογή αφού κάποιοι που στο παρελθόν νόμιζαν ότι μάζεψαναγωνιστικά γαλόνια, κάνουν τώρα ότι μπορούν να τα ξηλώσουν.

Συνάδελφοι σας καλούμε να γυρίσετε την πλάτη σας σε αυτές τι συνδικαλιστικές λογικές της αδράνειας και της συναλλαγής και να πορευτούμε μαζί με έναν αγωνιστικό συνδικαλισμό. Μόνο έτσι θα περισώσουμε τις θέσεις εργασίας μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022