ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21/09/23 ΤΩΝ ΕΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 11:ΟΟ  Ε.Α.Κ.: Η ΟΤΟΕ να πάρει πρωτοβουλίες αγώνα!

Όχι στην υποβάθμιση της ζωής

και των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΓΑΤΟΚΤΟΝΑ ΑΝΤΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με το αντεργατικό, σε πολλές διατάξεις του, σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, επιχειρείται η παγκόσμια έννοια του δικαιώματος στην απεργία να βαφτιστεί σε δικαίωμα στην εργασία, προβλέποντας μάλιστα ποινική και όχι μόνο αστική ευθύνη αυτών που θα ασκήσουν ακόμα και «ψυχολογική βία» απέναντι στους απεργοσπάστες. Η ποινή προβλέπεται να είναι φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών!

Η κυβέρνηση των Μητσοτάκη – Γεωργιάδη, με πρόσχημα την κύρωση της ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας 2019/1152 με την οποία μικρή σχέση έχει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, προωθεί αντεργατικές ρυθμίσεις, στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων:

Ø  Καταστρατηγείται με έμμεσο τρόπο  το 8ωρο και τινάζονται στον αέρα τα χρονικά όρια εργασίας, μέσω της εισαγωγής της δυνατότητας παράλληλης απασχόλησης σε έτερο εργοδότη, που μπορεί να οδηγήσει σε 13ώρη εργασία μέσα στο 24ωρο, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία σε μια χώρα, που οι ελεγκτικοί θεσμοί βρίσκονται σκόπιμα σε «αδρανή» λειτουργία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ø  Προωθούνται, τυποποιούνται και θεσμοποιούνται νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης (απασχόληση ανάλογα με την επιθυμία και τις ανάγκες του εργοδότη, αρκεί να προβλέπεται τουλάχιστον μια ώρα εργασίας την βδομάδα! και συμβάσεις κατά παραγγελία) που προσαρμόζουν πλήρως τον εργαζόμενο στις ανάγκες της επιχείρησης. Ευελιξία για τις επιχειρήσεις, ομηρία και ανασφάλεια για τους εργαζομένους με αμοιβές ψίχουλα που θα πρέπει να παραμένουν σε διαρκή ετοιμότητα, όποτε τους χρειαστεί ο εργοδότης, χωρίς να πληρώνονται για υπερωρίες, νυκτερινά, Κυριακές.

Ø  Ακυρώνεται στην πράξη για μεγάλες επιχειρήσεις, η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών (κατάθεση εγγράφου Ε8) και οι τροποποιήσεις ωραρίων, στην περίπτωση που έχουν εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία χωρίς ελέγχους γίνεται διακοσμητική.

Ø  Ποινικοποιείται η απεργία και η συνδικαλιστική δράση, και ουσιαστικά ακυρώνεται η κάθε απεργιακή κινητοποίηση με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς.

Ø  Προωθείται το 6ήμερο, το οποίο επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων (ισχύει ήδη στον επισιτισμό-τουρισμό), γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την καθημερινότητα των εργαζομένων, τον θεσμό της οικογένειας και την ψυχική υγεία των εργαζομένων και συνεπακόλουθα, να οξύνει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Ø  Οριοθετείται δήθεν η δοκιμαστική περίοδος (δόκιμος εργαζόμενος) σε 6 μήνες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, χωρίς όμως να αλλάζει την ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προϋπηρεσίας ως προϋπόθεση για θεμελίωση δικαιώματος σε αποζημίωση απόλυσης. Όποιος απολύεται πριν τους 12 μήνες (όπως και σήμερα) δεν έχει δικαίωμα σε αποζημίωση απόλυσης. Δηλαδή μια τρύπα στο νερό.

Ø  Η διευθέτηση του ωραρίου που καθιερώθηκε πλήρως με τον «νόμο Χατζηδάκη (4808/21) θα γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη, χωρίς να απαιτείται προηγούμενο «αίτημα» του εργαζόμενου. Τα απλήρωτα «10ωρα Μητσοτάκη» θα συμφωνούνται λέει μεταξύ των μερών, σαν αυτά να  είναι ισότιμα! Λες και έχει ο εργαζόμενος την ίδια διαπραγματευτική δύναμη με τον εργοδότη του.

Ø  Την ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται τις περισσότερες ώρες ετησίως, από κάθε άλλο ευρωπαίο εργαζόμενο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χτίζει τον «νέο άνθρωπο» που θα δουλεύει πολύ περισσότερο και θα αμείβεται πολύ λιγότερο χωρίς πολλές κουβέντες αφού διαλύει κα ό,τι απέμεινε από το δικαίωμα της απεργίας. Η κυβέρνηση ουσιαστικά λειτουργώντας ως «πλασιέ» συγκεκριμένων εργοδοτικών συμφερόντων, συνεχίζει στο γνωστό νεοφιλελεύθερο δρόμο, που άνοιξε  πριν από 2 χρόνια, με τις απλήρωτες υπερωρίες, την μείωση των προστίμων για την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη διάλυση του ΣΕΠΕ, την απελευθέρωση των απολύσεων κλπ.

Ø  Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη συζητά για μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών (35ωρο) και για περισσότερη κρατική παρέμβαση – προστασία στην εργασία, ως μοχλό ανάπτυξης αλλά και προστασίας των εργαζόμενων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει αυτό που ξέρει καλά: Για μια ακόμα φορά επιλέγει να συνταυτιστεί με τους εργοδότες απέναντι στους εργαζόμενους.

Την ώρα που το αίτημά μας ως ΕΑΚΤ ΟΤΟΕ για μείωση του χρόνου εργασίας στις Τράπεζες (32ωρο) θα έπρεπε να είναι η προμετωπίδα των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων ως προς τις αναδιαρθρώσεις που επιφέρει η τεχνολογική εξέλιξη και η ψηφιοποίηση των εργασιών, προκειμένου να διασώσουμε θέσεις εργασίας και να μην καρπώνεται όλα τα οφέλη της τεχνολογικής μόχλευσης η εργοδοσία, είμαστε αντιμέτωποι με ακόμη μια πιο βίαιη αντι-μεταρρύθμιση στις εργασιακές μας σχέσεις.

Ως τραπεζοϋπάλληλοι δεν δικαιούμαστε να σιωπούμε. Η ακόμη ισχυρότερη απόπειρα διάλυσης του εργατικού δικαίου, που επιχειρείται με το νέο νομοθέτημα, η ακόμα μεγαλύτερη αποδιάρθρωση του πλαισίου ρύθμισης όρων εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων, δεν μας χτυπάει απλά την πόρτα την γκρεμίζει.

Ως τραπεζοϋπάλληλοι οφείλουμε να αντιδράσουμε.

Η παράταξή μας καλεί την ΟΤΟΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα να αντιδράσουν δυναμικά στην προσπάθεια υποβάθμισης των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων και στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζόμενων.

Είναι η ώρα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προκηρύξει 24ωρη Παντραπεζική Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 21/09  μαζί με τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και Ομοσπονδίες, σε αντίθεση με τη ΓΣΣΕ που για ακόμα μια φορά  δε στέκεται από τη σωστή πλευρά, αυτή των εργαζομένων!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 21/09/23

ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 11:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 

Η Γραμματεία της

Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. ΟΤΟΕ, Ανακοινώσεις, Ενημέρωση, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022