Blame game… Γενικό συμβούλιο ΟΤΟΕ 14/01/2020

17-01-2020. Στην σκιά των εξελίξεων μετά και τη μεσολάβηση του υπουργείου εργασίας για τους συναδέλφους του RBU πραγματοποιήθηκε το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ την Τρίτη 14/01/2020. Παρόλες τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο κλάδος, οι περισσότερες τοποθετήσεις αναλώθηκαν σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες δείχνοντας ο ένας τον άλλο με το δάχτυλο.

Ελάχιστα γίναμε σοφότεροι από την πολύωρη διαδικασία και λίγα νέα πράγματα αναφέρθηκαν σε σχέση με την ανάκληση των απολύσεων και την τοποθέτηση των συναδέλφων στο RBU. Στη συνεδρίαση της Τρίτης αναδείχτηκε και ένα σοβαρό πλέον ζήτημα για την ομοσπονδία, αφού τα αντιπροσωπευτικά σωματεία της ALPHA BANK και της EUROBANK αυτονομούνται στους χειρισμούς για το ζήτημα της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων στις αντίστοιχες τράπεζες.

Περιληπτικά οι τοποθετήσεις στο γενικό Συμβούλιο:

Στην αρχή της συνεδρίασης έγινε ομόφωνα δεκτή από το συμβούλιο η προσθήκη στην ΟΤΟΕ του σωματείου της INTRUM και του σωματείου της συνεταιριστικής τράπεζας Καρδίτσας

Ο σ.Κούκος στην αρχική του τοποθέτηση περιέγραψε το νέο δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες με την μεταφορά των κόκκινων δανείων αλλά και τη ψηφιοποίηση εργασιών. Υποστήριξε ότι η συμφωνία Πειραιώς – ΟΤΟΕ- Αντιπροσωπευτικού ήταν καλή για αυτούς που πήγαν στην intrum αλλά υπήρξε πρόβλημα με τους εργαζόμενους που δεν ήθελαν να πάνε.

Ανέφερε ότι η συμφιλιωτική διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη και καλή για τους εργαζομένους και ότι υπάρχουν συνδικαλιστικές ευθύνες γιατί κάποιοι με τη στάση τους διευκόλυναν την τράπεζα να κάνει απολύσεις. Στο δια ταύτα ο σ.Κούκος κατέληξε στις εξής προτάσεις:

  • Να γίνει ένα μαζικό διάβημα στο ΤΧΣ που είναι βασικός μέτοχος των τραπεζών.
  • Θα γίνει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για τις τράπεζες τον κ.Ζαβό
  • Να προετοιμαστούμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο σ. Σαξώνης, αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ ο οποίος συμμετείχε στην συμφιλιωτική διαδικασία που έχει αναλάβει το υπουργείο. Τα στοιχεία από τις συνεντεύξεις στο υπουργείο έδειξαν ότι:

44 άτομα δήλωσαν θέσεις στην επαρχία, 18 άτομα Intrum,

51 άτομα θα παραμείνουν στον τόπο διαμονής τους για ειδικούς λόγους (ΑΜΕΑ, συνυπηρετούντες, Νόμος 2643, κοινωνικοί λόγοι, ζητήματα υγείας),

5 συνάδελφοι δήλωσαν ότι θα προσφύγουν δικαστικά,

3 συνάδελφοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία,

μία συναδέλφισσα επέλεξε την pds,

42 συνάδελφοι ζήτησαν την εθελούσια και

20 συνάδελφοι ενισχυμένη εθελούσια ( κυρίως Αγροτικάριοι).

Έχουν ξεκινήσει ήδη οι τοποθετήσεις συναδέλφων στην Αθήνα και τις επόμενες ημέρες θα συμπληρωθούν και οι 35 κενές θέσεις στην επαρχία.

Το επόμενο βήμα θα είναι η προσπάθεια του υπουργείου να «ανοίξουν» ισάριθμες θέσεις αλλά και να κλείσει το θέμα των απολύσεων.

Για το ζήτημα της ανάκλησης των απολύσεων ο σ.Σαξώνης μας ενημέρωσε ότι η τράπεζα απέφυγε να απαντήσει και ότι «θα το δούμε το θέμα μετά» αφότου δηλαδή τελειώσει η διαδικασία των τοποθετήσεων.

Οι αντίστοιχες εξελίξεις στην EUROBANK με τη μεταφορά της εταιρείας FPS φαίνεται ότι δημιούργησαν νέα αρνητικά δεδομένα και στην ΟΤΟΕ. Το αντιπροσωπευτικό σωματείο εκεί (UNION-EUROBANK), έσπευσε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την ομοσπονδία, να υπογράψει συμφωνία μετακίνησης των εργαζομένων. Ο σ.Σιδεράτος μάλιστα ανέφερε ότι «δεν κάναμε καμία συμφωνία για αυτούς που θα ήθελαν να μείνουν για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο.»

Το ζήτημα γίνεται ακόμα σοβαρότερο μετά και την τοποθέτηση του σ. Γκιάτη από τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο της ALPHA BANK όπου στις αντίστοιχες εξελίξεις με τη μεταφορά των κόκκινων δανείων ανέφερε ότι «Δεν θα σύρω την ΟΤΟΕ να κοπιάσει» και ότι θα αναλάβει αυτός το θέμα.

Η πλειοψηφία των ομιλητών στη συνέχεια αναλώθηκε σε ιστορικές αναδρομές και σε απόδοση ευθυνών καθώς βόλευε τον καθένα.

Τελικά ψηφίστηκε η αρχική πρόταση του προέδρου σ.Κούκου.

Κάποια πρώτα Συμπεράσματα:

Η κυβέρνηση δια του υπουργείου εργασίας αντί να αναγκάσει άμεσα την τράπεζα να πάρει πίσω τις απολύσεις έκλεισε πονηρά το μάτι στους εργοδότες και λειτούργησε ως Πόντιος Πιλάτος ανάμεσα στα δύο μέρη.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέχτηκε τις απολύσεις στην τράπεζα Πειραιώς, ψήφισε το αντι-εργασιακό νομοθετικό πλαίσιο στους πρώτους μήνες θητείας της και μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει σχέδιο και ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο (απολύσεις και στον ΟΤΕ…).

Από τη διαδικασία των συνεντεύξεων (case by case…) το υπουργείο βάλθηκε να κάνει ένα ξεκαθάρισμα των περιπτώσεων (δουλειά που θα έπρεπε να κάνει το HR της τράπεζας Πειραιώς) και σε κάποιους συναδέλφους υπήρξαν πιέσεις να επιλέξουν συγκεκριμένες επιλογές. Ελπίζουμε να μην υπήρχαν και εκεί λίστες με τα «καλά παιδιά», με τα «δικά μας παιδιά» και με τα «λιγότερο καλά παιδιά»…

Στα θετικά της παρέμβασης του υπουργείου πιστώνεται η προσπάθεια για άνοιγμα των θέσεων εργασίας παρακάμπτοντας τις προσχηματικές θέσεις της τράπεζας.

Η διοίκηση της τράπεζας φαίνεται να πετυχαίνει το στόχο της που δεν ήταν άλλος από την εκδικητική εξουθένωση, τον εκφοβισμό και τελικά την έξοδο από την τράπεζα όσων συναδέλφων πίστεψαν στον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας που υπέγραψε ο κ.Μεγάλου.

Με το πιστόλι στο κρόταφο πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν είτε να δεχτούν την επιλογή της intrum, είτε την επιλογή της εθελούσιας, είτε τέλος να μπουν στην περιπέτεια της επιλογής μιας θέσης στην επαρχία αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους και μην ξέροντας πότε θα επιστρέψουν.

Ελάχιστοι ήταν οι συνάδελφοι του πρώην RBU που τοποθετήθηκαν στον τόπο διαμονής τους (κυρίως Αθήνα) και ήδη πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέτουν θέματα με τα κριτήρια τοποθέτησης των συναδέλφων (κομματικές καταβολές, οικογενειακές σχέσεις κ.λ.π).

Με τέτοιες τακτικές διαψεύδονται πανηγυρικά οι κορώνες της αξιοκρατίας που ευαγγελίζεται η διοίκηση και δυστυχώς δημιουργεί φαινόμενα ανθρωποφαγίας ανάμεσα στους συναδέλφους.

Στο θέμα της ανάκλησης των απολύσεων η τράπεζα δείχνει ανυποχώρητη και θα προσπαθήσει να απεμπλακεί σιωπηρά. Έτσι όμως πετυχαίνει απόλυτα το σκοπό της, που είναι να στείλει και στους εργαζόμενους στην τράπεζα Πειραιώς αλλά και σε όλο το κλάδο ένα σαφές μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση οι απολύσεις είναι ακόμα στο τραπέζι, σπέρνοντας το φόβο και τον τρόμο για την επόμενη ημέρα.

Από την μεριά της η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ) παρόλες τις διακηρύξεις της (Κλαδική σύμβαση και «ρήτρα» προστασίας θέσεων εργασίας, θριαμβολογία για τη συμφωνία και το εθελοντικό χαρακτήρα της μεταβίβασης στην intrum) στάθηκε αδύνατο να εμποδίσει τις μεθοδεύσεις των τραπεζιτών και να ανακληθούν οι απολύσεις. Κρίμα που κάποιοι απειλούσαν ότι θα κάψουν την τράπεζα σε περίπτωση απολύσεων…

Φαίνεται ότι ακόμα ψάχνουν το κοριτσάκι με τα σπίρτα…

Την δύσκολη αυτή κατάσταση με τις απολύσεις ακόμα στο τραπέζι φαίνεται να βρήκε ως αφορμή και ένα μεγάλο κομμάτι της ΔΑΚΕ που προσπαθεί να αυτονομηθεί από την ομοσπονδία και να διαχειριστεί ζητήματα, που την επόμενη ημέρα θα τα βρει μπροστά του όλος ο κλάδος. Οι χειρισμοί και μάλιστα οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις από τα αντιπροσωπευτικά σωματεία (Γκιάτης, Σιδεράτος) εκεί, μόνο ήσυχους δεν μας αφήνουν, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να παλέψουν τίποτα!

Τέλος καλωσορίζουμε τους συναδέλφους μας από το σωματείο της INTRUM στην ΟΤΟΕ. Είναι μια πολύ θετική κίνηση προκειμένου να υπάρξει συνέχεια των εργασιακών δικαιωμάτων στους συναδέλφους που με τέτοιο τρόπο σπρώχθηκαν εκτός τράπεζας.

Ελπίζουμε σύντομα να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σωματεία που παρέχουν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και έχουν κάνει παρόμοιο αίτημα, κάποια εδώ και χρόνια να μπουν στην ΟΤΟΕ (δανειζόμενο προσωπικό, PDS).

Τελικά όταν υπάρχει βούληση όλα είναι εύκολα και κανένας δεν σκοντάφτει σε τεχνικά προσχήματα που κατά καιρούς έχουν ισχυριστεί οι πλειοψηφούσες παρατάξεις στην ΟΤΟΕ (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ). Προφανώς τα παραπάνω είναι προσχήματα γιατί τα σωματεία κουβαλάνε ψήφους στο συνέδριο της ΟΤΟΕ και όποια «κουκιά» δεν είναι δικά μας τα αφήνουμε έξω…

Η Επόμενη ημέρα βρίσκει έντονα τραυματισμένο το κλάδο με την ανασφάλεια να κυριαρχεί στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στην τράπεζα Πειραιώς.

Σε αυτή την έντονη ανασφάλεια εμείς θα πρέπει να αντιτάξουμε την επόμενη μέρα κιόλας ένα αγωνιστικό σχέδιο δράσης, ξεκινώντας από την:

  • Ανάκληση των απολύσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε τώρα ούτε στο μέλλον ως μέσο πίεσης για έξοδο από την τράπεζα

  • Τοποθέτηση όλων των συναδέλφων σε οργανικές θέσεις στην τράπεζα και στην συνέχεια ως κεντρικό αίτημα της ομοσπονδίας την άμεση επιστροφή τους στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους.

Υ.Γ1: ΑΣΕΠ: Στις συνεντεύξεις των συναδέλφων στο υπουργείο λέχθηκε σε κάποιους συναδέλφους ότι το υπουργείο εξετάζει την πιθανότητα μετάταξης των ΑΣΕΠιτών χωρίς βέβαια να αναφέρει λεπτομέρειες, ποιους αφορά, χρονοδιαγράμματα κτλ. Ελπίζουμε όλο αυτό να μην είναι ένα πυροτέχνημα και να υπάρχει όντως πολιτική βούληση για την δυνατότητα μιας μετάταξης. Άλλωστε το επαναλαμβάνουμε μονότονα από το 2012 ότι μόνο μια πολιτική λύση θα μπορούσε να βρεθεί για το ζήτημα.

Υ.Γ.2: Ενισχυμένη εθελούσια: Προκειμένου να ενισχύσει την μειωμένη και άδικη εθελούσια προς τους αγροτικάριους, σε συνεντεύξεις την Τετάρτη 15/01/2020 το HR πρότεινε σε συναδέλφους να μεταθέσει την ημερομηνία της εθελούσιας αποχώρησης τον Αύγουστο του 2020 και έτσι να προστεθούν οι 7 μισθοί αλλά και το δώρο στο ποσό αυτό.

Υ.Γ.3:Συνάδελφοι κλήθηκαν στο HR παρά τη διαδικασία στο υπουργείο και τις υποσχέσεις για ενισχυμένη εθελούσια να δεχθούν την τρέχουσα εθελούσια άμεσα και όχι με ημερομηνία 31/08/2020. Ελπίζουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις μεροληπτικής μεταχείρισης να αντιμετωπιστούν άμεσα με τη βοήθεια της ΟΤΟΕ και του υπουργείου.

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ανακ. Συσπείρωσης, Ανακοινώσεις, Συνδικαλιστικά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022