Η αγροτική Θεσσαλία σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση την τελευταία απογραφή πληθυσμού και γεωργίας-κτηνοτροφίας, η πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία, με έκταση 14.051 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αντιστοιχεί στο 10,7% της συνολικής επικράτειας, έχει πληθυσμό 688.255 άτομα και αποτελεί περίπου το 7% του συνολικού καταγεγραμμένου πληθυσμού της χώρας.

Φιλοξενεί το 8,6% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας (45.668), το 12,3% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (3,5 εκατ. στρέμματα) και το 8,5% της μη χρησιμοποιούμενης (44,7 εκατ. στρέμματα).

Από τις 45.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις της Θεσσαλίας, οι 30.000 διαθέτουν ετήσιες καλλιέργειες (στη Θεσσαλία μάλιστα φιλοξενούνται στο 20% των εκτάσεων ετήσιες καλλιέργειες της χώρας, από βαμβάκι και σιτηρά μέχρι ενεργειακά φυτά), οι 19.000 έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες, οι 12.500 κάθε άλλου είδους καλλιέργεια, από βοσκοτόπια μέχρι οικογενειακούς λαχανόκηπους και 534 διαθέτουν θερμοκήπια (εννοείται ότι πολλές εκμεταλλεύσεις έχουν διαφορετικών ειδών καλλιέργειες).

Στη Θεσσαλία επίσης καταγράφονταν μέχρι και την απογραφή του 2021 περίπου 9.200 κτηνοτροφικές μονάδες με πάνω από 1,5 εκατ. ζώα, που αποτελούν σχεδόν το 13% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Ειδικά στα βοοειδή, στα προϊόντα των οποίων η χώρα έχει υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές, η Θεσσαλία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό μετά την Κεντρική Μακεδονία, με το 20% του συνολικού πληθυσμού ζώων της κατηγορίας στη χώρα. Στη Θεσσαλία επίσης απασχολούνται στη γεωργία 66.000 κάτοχοι των εκμεταλλεύσεων (μαζί με μέλη της οικογένειάς τους), 2.600 μόνιμοι εργάτες γης και 58.000 εποχικοί.

Η συμβολή της Θεσσαλίας στο ελληνικό ΑΕΠ φαίνεται σχετικά μικρή, 5,2% στο σύνολο της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στο 2020, και ήταν το ίδιο στο προ πανδημίας 2019, οπότε το συνολικά παραχθέν θεσσαλικό προϊόν μετρήθηκε στα 8,1 δισ. Χάρη στη γεωργική παραγωγή η Θεσσαλία υπέστη σχετικά μικρό πλήγμα από την πανδημία το 2020, με συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά -6,2%, έναντι σχεδόν 10% πανελλαδικά και υπερδιπλάσιας συρρίκνωσης σε βιομηχανικές ή τουριστικές περιοχές.

Το ειδικό βάρος της Θεσσαλίας στο αγροτοκτηνοτροφικό προϊόν της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2020 το αγροτικό ΑΕΠ στη Θεσσαλία προσέγγισε το 1 δισ. ευρώ και ήταν το 14% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στη χώρα από γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία.

Σε αυτούς τους βασικούς στατιστικούς δείκτες θα πρέπει να στηριχθεί ο υπολογισμός του τρομακτικού πλήγματος των πλημμυρών μόνο στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας.

Πηγή: www.efsyn.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022