27/07/2012. Μα γιατί;

Έχουν περάσει 11 χρόνια από το ξεπούλημα της ΑΤΕ από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. / ΠΑΣΟΚ / ΔΗΜΑΡ στην Τράπεζα Πειραιώς του Σάλλα.

Και εμείς ακόμα εδώ.

Δυστυχώς όχι όλοι.

Και δυστυχώς όχι κατ επιλογή.

Κάποιοι σπρώχτηκαν προς την «εθελούσια έξοδο», κάποιοι αποσχίστηκαν, καταστήματα έκλεισαν, συνάδελφοι μετακινήθηκαν στις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας, άλλοι έμειναν σπίτι τους με υποχρεωτική άδεια και περιμένουν τοποθέτηση.

Οι υπόλοιποι που συνεχίζουμε, βουτηγμένοι στην ανασφάλεια της επόμενης ημέρας, βλέπουμε τις υποσχέσεις του καλοκαιριού του 2012 για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας (για αυτό το λόγο επιλέχθηκε η πρόταση της Πειραιώς…) να πηγαίνουν περίπατο.

 

27ή Ιουλίου 2023

Φέτος η 27ή Ιουλίου 2023 μας βρίσκει μέσα σε ένα ζοφερό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και την επέλαση της Ακροδεξιάς στις πρόσφατες διπλές εκλογές.

Τη χρονιά που πέρασε οι συστημικές Τράπεζες κατέγραψαν άνω των 4 δις κέρδη που κατά κύριο λόγω οφείλονται στην άνοδο των επιτοκίων.

Ιδιαίτερα η τράπεζα Πειραιώς που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στην «χειρότερη θέση» μεταξύ των τεσσάρων φαίνεται να «ανασαίνει».

Από τα τεκταινόμενα φαίνεται ότι η ανάσα αυτή δεν αφορά τους εργαζόμενους, αφού παρόλο τα 2 συνεχόμενα έτη (2022-2023) κερδοφορίας της Τράπεζας οι απολαβές των εργαζομένων παραμένουν στα επίπεδα του 2012 ενώ και η ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας μεγαλώνει.

Ο μετασχηματισμός της τράπεζας φαίνεται ότι αποτελεί περισσότερο την ευκαιρία για την Διοίκηση να διαχωρίσει τους εργαζόμενους για μία ακόμη φορά, χωρίς να λογαριάζει τις κοινωνικές συνέπειες από μία τέτοια κίνηση μες στο κατακαλόκαιρο στη φήμη και την λειτουργία της τράπεζας.

Και πόσο τυχαίο την Δευτέρα μετά τις εκλογές τα αντεργατικά σχέδια μπήκαν σε εφαρμογή.

Η αποσχισθήσα εταιρία PELD πουλήθηκε, η Διοίκηση προσκάλεσε τον ΣΕΤΠ για διαβούλευση προκειμένου να αλλάξει τον Οργανισμό Εργασίας, τα σεμινάρια κατάφεραν να χωρίσουν την τράπεζα στα δύο ενώ συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα ειδοποιήθηκαν ότι θα τοποθετηθούν στην κεντρική Διεύθυνση Back Office η οποία εικάζεται ότι μπορεί να είναι στη σειρά για την επόμενη απόσχιση.

 

Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα:

Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα η ενότητα και ο αγωνιστικός συνδικαλισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα. Δυστυχώς και η ενότητα και η αποτελεσματικότητα είναι ζητούμενα για το χώρο μας.

Ο ΣΕΤΠ ως αντιπροσωπευτικός σύλλογος φαίνεται ότι αρκείται να λειτουργεί ως το γραφείο Τύπου της Διοίκησης, υπογράφοντας συμφωνίες που δεν τηρούνται

Οι υπόλοιποι σύλλογοι παρ όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες των τελευταίων 2 ετών φαίνεται ότι δεν μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την δυναμική αυτή με μία ενοποίηση που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ΔΗΣΥΕ / ΔΑΚΕ που δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση (!) για το ξεπούλημα της ΑΤΕ το 2012, σήμερα αποδυναμωμένη από τον συνδικαλισμό του κατευνασμού και της συμπόρευσης με τις διοικήσεις των Τραπεζών δεν ψελλίζει ούτε κουβέντα για τον μετασχηματισμό στην Πειραιώς που θα αλλάξει για πάντα τον τραπεζικό χάρτη.

 

Μα γιατί;

Σήμερα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις μετοχές του ΤΧΣ, σήμερα που οι τράπεζες κοιτούν μόνο τα bonus και τα κέρδη των Μετόχων, σήμερα που οι εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα περνούν από το νεοφιλελεύθερο ολετήρα, η μνήμη της ΑΤΕ δείχνει ότι τουλάχιστον υπάρχει και ένα διαφορετικό μονοπάτι…

Γιατί λοιπόν γράφουμε ακόμα για την ΑΤΕ 11 χρόνια μετά τον «θάνατό της»;

Την απάντηση την δίνει ο Μιχάλης Κατσαρός:

 

Γι αυτό είναι που σκάβω με τα νύχια μου

Αυτές τις ξηρές ημερομηνίες

Μήπως αστράψει κάποτες μια λύση.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=KNoSSo2C22U

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022