Ξεκινάει η δίκη για τις αυτοκτονίες 30 εργαζομένων σε γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών

«Αυτοκτονώ εξαιτίας της δουλειάς μου στην France Telecoms. Είναι η μόνη αιτία»! Με αυτά τα λόγια υπογράφει το σημείωμα πριν βάλει τέλος στη ζωή του ένας 51χρονος από τη Μασσαλία.

Εργαζόμενος στην μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στη χώρα, πρώην France-Telecoms και νυν Orange, είναι ένας από τα δεκάδες θύματα εργασιακής καταπίεσης την περίοδο 2008-2009. Συνολικά 35 άνθρωποι επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν εκείνο το διάστημα, όλοι τους εργαζόμενοι στην εταιρία, που σήμερα οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο που συγκλόνισε την Γαλλία πριν από δέκα χρόνια.

Η ιστορική δική

Σειρά του Netflix συνδέεται με την αύξηση αυτοκτονιών στις ΗΠΑ -Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Η δίκη πρώην διευθυντών και ανώτερων στελεχών της εταιρίας, που χαρακτηρίζεται ως ιστορική από τα γαλλικά ΜΜΕ, ξεκινά σήμερα Δευτέρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Ιουλίου στο Παρίσι. Τρεις πρώην γενικοί διευθυντές και τέσσερις ακόμη υπεύθυνοι που κατηγορούνται για συνέργεια, θα πρέπει να απολογηθούν για τις κατηγορίες της ηθικής και ψυχολογικής κακοποίησης, στις οποίες υπέβαλαν τους εργαζόμενους στην France Telecoms τη διετία 2008-2009.

Από τη γαλλική δικαιοσύνη αναγνωρίζονται ως θύματα της πολιτικής της εταιρίας συνολικά 39 άτομα. Στην δικογραφία σημειώνονται 19 αυτοκτονίες, 12 απόπειρες αυτοκτονίας και 8 περιπτώσεις βαριάς μορφής κατάθλιψης που οφείλεται στις εργασιακές συνθήκες στην εταιρία τηλεπικοινωνιών. Αλλωστε, σε περισσότερες της μίας περιπτώσεις οι εργαζόμενοι που αφαίρεσαν βίαια τη ζωή τους κατηγόρησαν ευθέως τις συνθήκες εργασίας, ενώ πολλές απόπειρες έλαβαν χώρα εντός του εργασιακού χώρου.

Μαχαιρώματα και αυτοκτονίες στον χώρο εργασίας

Η πρώτη αυτοκτονία, σύμφωνα με το παρατηρητήριο που συστήθηκε από τα συνδικάτα της France Telecoms μετά το σερί των κρουσμάτων, τοποθετείται τον Φεβρουάριο του 2008. Ενας 52χρονος βάζει τέλος στη ζωή του μέσα στο γραφείο του σε τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας.

Αλλος τραυματίζεται με μαχαίρι κατά τη διάρκεια σύσκεψης στη δουλειά του, ενώ σε μια άλλη περίπτωση, εργαζόμενος πηδά από το παράθυρο του γραφείου του, δίνοντας έτσι τέλος στη ζωή του. Οι περιπτώσεις προκύπτουν η μία, μετά την άλλη, ενώ σε μια από αυτές, εργαζόμενος βρίσκεται χωρίς τις αισθήσεις του έπειτα από αλόγιστη χρήση βαρβιτουρικών χαπιών. Κάποιος άλλος βγαίνει από το γραφείο του στην πόλη Μερινιάκ της δυτικής Γαλλίας, κοντά στο Μπορντό, και αυτοπυρπολείται μπροστά στα μάτια συναδέλφων και περαστικών.

Φωτιά σε τοίχο κτιρίου της France Telecoms, όπου εργαζόμενος αυτοπυρπολήθηκε σε περιοχή κοντά στο Μπορντό. Οι συνάδελφοί του αφήνουν λουλούδια στη μνήμη του / Φωτογραφία: AP Photos

Στο εδώλιο για όλη αυτή την κατάσταση βρίσκονται υψηλά ιστάμενα στελέχη της εταιρίας, που είχαν αναλάβει την μεγάλη αναδιάρθρωση της France Telecoms, από εθνικό φορέα τηλεπικοινωνιών σε ιδιωτική εταιρία που εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή. Τα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση ακολούθησαν πλάνα αναδιάρθρωσης που προέβλεπαν απολύσεις 20.000 εργαζομένων, υποχρεωτικές μετακινήσεις σε άλλα πόστα και αλλαγή αντικειμένου για χιλιάδες υπαλλήλους.

Ηθικός αυτουργός για «επαγγελματική ασφυξία»

«Ολο αυτό με αποδιοργάνωσε, με αναστάτωσε. Εγινα ένα ερείπιο, είναι καλύτερα να τελειώνω» γράφει στο σημείωμά του ο αυτόχειρας από τη Μασσαλία που αυτοκτόνησε από την πίεση στη δουλειά του.

Ο πρώην διευθυντής που κάθεται σήμερα στο εδώλιο κατηγορείται ως «βασικός υπεύθυνος για την άσκηση πίεσης εντός της επιχείρησης» καθώς έθεσε σε λειτουργία «μια πολιτική που αποσκοπούσε στην αποσταθεροποίηση των μισθωτών, στη δημιουργία ενός κλίματος επαγγελματικής ασφυξίας». Ετσι περιγράφει η δικογραφία τον τρόπο που έδρασε ο πρώην γενικός διευθυντής, οι πράξεις του οποίου οδήγησαν στην αυτοκτονία δεκάδες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης ως 1 έτος και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Κατηγορίες: Xρονολογική σειρά, Ενημέρωση, Εργασιακά

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022