Women in action

 

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Equileap, μόλις το 7% των διευθυνόντων συμβούλων και το 17% των οικονομικών διευθυντών είναι γυναίκες

Σοκαριστικές ήταν οι περιγραφές της 32χρονης γυναίκας για τον ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια που υφίστατο επί χρόνια από τον κακοποιητή σύζυγό της. Ωστόσο, τα «αδηφάγα» μίντια δεν προσέγγισαν το θέμα από τη φεμινιστική του σκοπιά. Τίτλοι στα σάιτ ενοχοποιούσαν τη γυναίκα που υπέστη τη χρόνια βαρβαρότητα, ενώ οι διεξοδικές λεπτομέρειες μάλλον προκαλούσαν τροφή και έδιναν ιδέες σε υποψήφιους κακοποιητές συζύγους. Κατά τα άλλα, πέρα από το ότι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο δράστης και τις δικαιολογίες του, ένα πέπλο σιωπής και «ασφάλειας» τον περιέθαλψε από την κοινή γνώμη…

Η υπερέκθεση των θυμάτων κακοποίησης όχι μόνο δεν βοηθάει στην ευαισθητοποίηση αλλά συχνά δρα και αποτρεπτικά για τις γυναίκες ώστε να καταγγείλουν τον εφιάλτη της έμφυλης βίας που βιώνουν. Πόσο μάλλον όταν λείπει σχεδόν ολοκληρωτικά ένα πλαίσιο προστασίας από την Πολιτεία.

Κάποιες γυναίκες δεν το βάζουν κάτω ποτέ. Μία από αυτές είναι η Barbara McInnis, που ξεκίνησε να μαθαίνει ντραμς στα 89 της. Έξι μήνες μετά έγινε γνωστή ως η «90χρονη ντράμερ». Παίζει συχνά στις παμπ του Morecambe σε συναυλίες με συγκροτήματα.

«Ήμουν πολύ νευρική, αλλά μόλις ξεκίνησα, ήμουν χαρούμενη» λέει στον Guardian. «Έκανα μια υπέροχη φασαρία που από τότε δεν μπορώ να σταματήσω»…

Γυναίκα, πάθος, δύναμη. Τρεις λέξεις συνυφασμένες σε ένα πρόσωπο: Μελίνα Μερκούρη. Υπάρχουν και άλλες λέξεις, όπως Ελλάδα, πολιτισμός, επιστροφή Γλυπτών, αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση. Μια ζωή λαμπερή στο προσκήνιο…

30 χρόνια μάς λείπει.

 

Η «δεσποινίς», κυρία έγινε. «Διευθυντής», όμως;

Η Λίλα Βασιλείου ήταν η πρώτη κινηματογραφική διευθύντρια. Ένας από τους λόγους της μεγάλης επιτυχίας της ταινίας ήταν και η ανήκουστη, για τότε, ιδέα. Εξήντα χρόνια έχουν περάσει από την ομώνυμη ταινία της Φίνος Φιλμ με πρωταγωνίστρια την Τζένη Καρέζη και οι γυναίκες βλέπουν με το κιάλι τις διευθυντικές θέσεις στις εταιρείες που εργάζονται.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Equileap με αφορμή την 8η Μάρτη, μόλις το 7% των διευθυνόντων συμβούλων και 17% των οικονομικών διευθυντών είναι γυναίκες σε μεγάλες εταιρείες στις αναπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των μελών Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά λιγότερο από 6% των διευθυντών εταιρειών. Στη Βρετανία οι γυναίκες κατέχουν σχεδόν το 30% των θέσεων Δ.Σ., αλλά μόνο το 6% των ανώτατων στελεχών είναι γυναίκες. Η κατάσταση είναι καλύτερη στη Γαλλία, η οποία είχε θεσπίσει νόμο το 2011 για τις ποσοστώσεις για τα Διοικητικά Συμβούλια προβλέποντας ότι το κατώτερο ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών θα πρέπει να είναι 40%. Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, το 2021 στη Γαλλία πάνω από το 40% των μελών Διοικητικών Συμβουλίων ήταν γυναίκες.

Η Ελλάδα, με βάση τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, βαθμολογήθηκε με 58 στα 100 και βρίσκεται στην 24η θέση, τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Η κυβέρνηση όμως δεν θορυβείται. Έβγαλε άλλη μια επετειακή ανακοίνωση ο πρωθυπουργός και το θέμα έκλεισε εκεί…

Η Αυστραλία το παλεύει

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα κυβερνητικά συμβούλια στην Αυστραλία θα πιεστούν να προσπαθήσουν περισσότερο για την ισότητα των φύλων στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η υπουργός Γυναικών Katy Gallagher ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι επιχειρήσεις με 500 υπαλλήλους και άνω θα πρέπει να πληρούν νέους στόχους ισότητας των φύλων αν θέλουν να κερδίσουν κυβερνητικές συμβάσεις. Οι στόχοι αυτοί είναι η σύνθεση των διοικητικών οργάνων και του εργατικού δυναμικού κατά φύλο, οι ίσες αμοιβές, η ευελιξία και οι φιλικές προς τη φροντίδα εργασιακές ρυθμίσεις, η διαβούλευση στον χώρο εργασίας για την ισότητα των φύλων και οι προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης (The Guardian).

Η υπουργός Γυναικών έδωσε επίσης στη δημοσιότητα την πρώτη εθνική στρατηγική για την ισότητα των φύλων, όπου συμπεριλαμβάνεται η δέσμευση να καταβάλλεται 12% υπερημερία για τη δημόσια χρηματοδοτούμενη γονική άδεια μετ’ αποδοχών από τον Ιούλιο του 2025. Το πρόγραμμα «Εργασία για τις γυναίκες» περιλαμβάνει ακόμα μέτρα για φθηνότερη φροντίδα των παιδιών, φροντίδα για την υγεία των γυναικών, ενώ θα επενδυθούν 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των γυναικών. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα ηγηθεί των προσπαθειών για αλλαγή των στάσεων και των στερεοτύπων που οδηγούν στην ανισότητα των φύλων.

Πηγή: www.avgi.gr

Κατηγορίες: [show_post_categories show="category" hyperlink="yes"]

 
 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε:

Μονομερής πολιτική υπέρ των τραπεζών και των funds από την κυβέρνηση

  Αναδημοσιεύουμε παρακάτω το άρθρο του Κώστα Τσουκαλά που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις και στα μηδαμινά…

Αρχίζει η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση του ΣΕΤΑΠ πουα αφορά την καταβολή των αναδρομικών απο τον ΕΦΚΑ.…

Περιμένοντας τους βαρβάρους;*

  Είθισται όταν γίνεται μια απεργία και μάλιστα επιτυχημένη, την επόμενη ή τις επόμενες μέρες…

Το αύριο μας ανήκει – αρκεί εμείς να φροντίσουμε γι’ αυτό σήμερα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στην Αχαΐα, ενάντια στα σχέδια…

Δεν πάει άλλο… Στάση εργασίας την Τρίτη 24/05/2022 στο νομό Αχαΐας.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα από και προς…

Νομίζεις οτι δεν έχεις φωνή; ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκλογες ΣΕΤΑΠ 2022